• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Leonidi 2009.

Started by Sich, October 15, 2009, 07:02:21 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Yagodinac

Quote from: Stojanov on November 07, 2009, 11:16:13 pm
         Ovo "cudoviste" -6 / -7mag ( skromna procena ) snmljeno je pre tri godine. Tesko se moze to odraditi iz vrece. Drezdis i pocupkujes cekajuci da te obraduje neki pik , okreces objektive ka drugom delu neba a ukoceni vrat ti otpada od  bolova . Ali kada se ujutru vratis kuci sa desetak dobrih snimaka , sve se zaboravi .


Neverovatno, čak se vidi i boja!

Stojanov

November 10, 2009, 07:40:51 am #31 Last Edit: November 10, 2009, 07:48:37 am by Stojanov
    Meteori imaju boju koja zavisi od hemijskog sastava meteoroida. Leonidi naginju zelenom delu spektra ( Mg ) , Geminidi zutom ( Na ) uz komponentu crvene ( plazma vaz. mol. ) . Na snimku  ( 1999 god. ) ovog Leonida ( za jednu mag. prevazisao sjaj punog Meseca ) vide se karakteristicne boje. Tom prilikom sam cuo i zvuk raspada ostatka meteoroida koji se desio u najvisim slojevima troposfere ( 38 sek nakon opticke pojave ) . Rezidentni trag je bio vidljiv citavih osam minuta.  Jedinstven dozivljaj !

Yagodinac

AU!
To se zove sreća, ja sam isti primetio (ako je bio taj) negde usred bombardovanja u ranim večernjim časovima. Lepo se video sjaj koji je poklopio čitavo nebo; kod mene u Jagodini je bio od zenita ka zapadu. Osvetlio je stratuse odozgo i odmah mi je bilo jasno da nisu naši ništa petljali s PVO a ni ameri nemaju takve mamce...
Nikakav zvuk nisam čuo ali mi je drago da je neko snimio tu pojavu. Btw 38sec bi dalo nekih 13km visine ali ako uzmeš u obzir činjenicu da je zvuk brži na većim visinama ispada da je malo dalje. Bilo kako bilo, najfascinantiji objekt koji sam u životu (sasvim slučajno) video. Trag je ostao (pri mom LP-u) možda desetak sekundi.
Odakle je i kad snimljeno?

cola

Pazi, isti meteor mozes da vidis pri idealnim uslovima sa dve razlicite stanice (punkta) do nekih 30-90km. Inace ovih 30 je najpozeljnije, za pracenje sa vise stanica... A posto je to projecija na nebesku sferu meteor se nece pojaviti na bas istom mestu... Inace ima tih bolida pa ne mora da znaci da je isti...
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Stojanov

Bolid sam snimio 18.11.1999.godine u 02h42min u blizini Lokarna (CH). Yashica FX,Zeiss 50/1.4, Fuji Superia 400, exp. 1min30sek. Fotografija je objavljena u casopisu "Nuovo Orione" br.118  uz fotografije istog bolida amatera iz severne Italije. Udaljenost izmedju mene i italijanskih amatera iznosila je oko 40 km. To napominjem zbog nastanka razlicitog ugla i projekcije na neb.sferu pod kojim smo videli jedan isti bolid (kako je Cola ispravno primetio u svom postu).   

Yagodinac

Onda to nije taj, naravno. Ovaj koji sam ja video u kasno proleće je takođe bio fascinantan, menjao je boje pri raspadu. Naravno i da je bio isti nemoguće je uočiti ga sa nekoliko pozicija međusobno udaljenih po 1000km (uz predpostavku da je zakačio atmosferu na 50-100km visine). Svejedno, ipak lepo je dokumentovati takve pojave.

Danijel

Evo, prognoza i analiza Hrvatske meteorske mreže za Leonide ove godine je gotova. Poslužite se slobodno :D
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Stojanov

     Prema Woozor-u meteoroloski ne stojimo bas dobro. Neki n-ti oblacni front nailazi sa zapada. Bas me je obradovao >:( !
Yagodinac, moguce je da si video Eta Aquarid (max 6.maja ). Oni su veoma brzi i znaju da iznenade sjajem . Ko zna , mozda se umesao i neki sporadik  :). Da li si, posto si ugledao bolid, nakon kraceg vremena ( reda nekoliko desetina sekundi ) cuo nesto slicno udaljenoj grmljavini ?

Yagodinac

Ne sećam se tačno datuma ali bilo je oko maja. Na sredini bombardovanja.
U ranim večernjim časovima sam primetio kako se od zenita pruža ka zapadu i to sve u 3-4 sekunde. Pošto je potonuo iza horizonta dobro sam osluškivao nardneih minuta ali nikakav zvuk se nije čuo. Osim toga mlad čovek detektuje infrazvučne talase prilično lako (mada je to individualno) sve do bukvalno nekoliko herca. U onoj fascinaciji sam očekivao manifestacije pada :-) infrazvučna vibracija kore putuje brže od zvuka.
Moji drugari i ja smo više puta u tihoj proletnjoj noći čuli detonacije bombardovanja mesta udaljenih po nekoliko stotina kilometara. Možete misliti šta sam ovoga puta očekivao, znajući doduše da je bio bolid ili možda meteorit.

Da sam čuo bilo šta - nisam. Obzirom da je osvetlio sporadične oblake odozgo i da je dosta kratko boravio iznad mene zaključio sam da je prošao nisko, možda nekoliko desetina kilometara prema Kragujevcu; ali sam raspad nisam video. Videlo se jedino da menja sve boje pri prolasku.


Poppaea

Quote from: Ljubo on November 04, 2009, 11:01:37 am
pošto voliš da snimaš nebo tvojim DSLR aparatom, preporučio bih ti jedno jako interesantno mjerenje, koje bi koristilo i drugima na ovom forumu, a danas predstavlja standard za mjerenje pozadine neba digitalnim aparatom: http://www.pbase.com/samirkharusi/image/37608572
Jel ovo ima svrhe da radim bilo gde tj sa vise bliskih lokacija? Posto mogu s par mesta na Vracaru, ne znam ima li svrhe posto je tipa 500m razmaka. Probacu i sa Avale... na zimu cu i iz CG :)

Ljubo

Ima svrhe da mjeriš s više različitih lokacija, i tako dobiješ mapu s odredjenom maksimalnim korisnim trajanjem ekspozicije za noćno nebo iznad tih lokacija. Sve je jednostavno, samo zapamti da ide:"Mid-histogram (50%) at f4 and ISO 800" !
Koliko sekundi dobiješ - toliko "muzike" - to jest korisnoga vremena trajanja ekspozicije.
Vidiš iz gornjeg linka da čak možeš da odrediš približno i graničnu prividnu veličinu (LVM) - jako korisna informacija za svaku lokaciju s koje se ne samo snimaju, već i posmatraju deep-sky objekti!

U CG ćeš svakako naći dobre lokacije, pa evo ja snimam iz predgradja Herceg-Novog - samo što okrećem aparat na stranu suprotnu od grada.

Poppaea

Jeste, zaista koristan link ;)
Ima li proverenih novosti u vezi oblacnosti 17/18? Ovde kazu da ce biti vedro, nadam se da je tacno http://vreme.yubc.net/prognoza3dana.php?kv=269102&idg=1&idz=1&idf=859

cola

Nebo se otvara (razvedrava), Leonidi zahuhtavaju, radijant se polako dize...
A, skola pocela (te ne verujem da cu posmatrati, prepodnevna smena :'( ), eh, pandemijo :D ...
Kako vam napreduje ekspedicija? Jel ima neceg zanimljivog?
Svim posmatracima zelim vedru i toplu noc kao i ugodno posmatranje!
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Stojanov

     Upravo sam posetio desetak sajtova ( i foruma ) , na svima vlada veliko uzbudjenje zbog Leonida: razmenjuju se iskustva , preporuke , sirokougaoni objektivi ... Da nije najnovijeg Colinog posta na ovom forumu, pomislilo bi se da nema previse interesovanja kod nas.
Zbog toga i odgovor Coli : Nas trojica istocno od Novog Sada i dvojica zapadno od Novog Sada smo na terenu kroz nepunih dvadesetak casova. Ovde je vedro , ako tako ostane za maksimum , bice dobro.
    Pozajmljena su jos dva DSLRa tako da je sada ukupno sest sa odg. sirug. objektivima od 8 - 35mm.
Ostalo je po starom.
Svima sa foruma vedro nebo ( bar za max )  :)   

cola

I kod mene vedro, vidiljivost je na nivou oko blizanaca, sa prozora izborojah u poligonu cak 4.65 lmg, za centar Bg-a je to neverovatno :D. Poceli su da gase svetla, svaka druga upaljena ulicna sijalica a i vidim da se kod crkve Svetog Marka halo smanjio, verovatno su i ta cuda proredili :D
Cekamo i vase izvestaje o mnogo lepih slika kao i podataka ;)
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com