• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Univerzitet u Cukubi, 30cm radio teleskop

Started by TenMon, October 16, 2009, 02:54:51 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

TenMon

Rekao sam da ću otvoriti temu o radio teleskopu koji je napravila ekipa iz naše laboratorije. U pitanju je jedan od najmanjih teleskopa ove vrste na svetu, a pre nego što napišem nešto više o njemu, upoznaću vas sa Cukubom i Univerzitetom u Cukubi, gde se trenutno nalazim, i kako izgleda katedra za posmatračku astronomiju.

1. Grad CukubaCukuba (つくば市, Tsukuba-shi, shi znači grad) je jedan od manjih gradova u Japanu, sa oko 200.000 stanovnika. Japan je inače podeljen na veliki broj prefektura + nekoliko posebnih oblasti, kao što su Hokaido, grad Osaka i grad Kjoto. Cukuba se nalazi u prefekturi Ibaraki, koja je relativno blizu Tokija. Od centra grada do Akihabare u Tokiju se može stići za 45-60 minuta TX (Tsukuba Express) železničkom linijom. Vozovi idu na svakih 15-ak minuta (i kašnjenje je obično u granicama razlike između vremena koje pokazuje moj sat i sat na zidu u stanici), tako da je transport veoma efikasan.Pored toga što je mali grad, Cukuba nema značajnu istoriju iz perioda od pre Drugog svetskog rata. Spada u novije gradove, nastale spajanjem nekoliko sela, ali je po jednoj stvari veoma posebna: u njoj se nalazi veliki broj naučnih instituta. Zbog toga je dobila nadimak Science City: nalazi se jedan od instituta JAXA-e, veliki institut za fiziku plazme, elementarne čestice, nuklearnu fiziku, i mnogobrojni instituti u vezi sa materijalima, pa sve do istaživačkih centara u vezi sa analizom reakcije građevinskih konstrukcija na prirodne nepogode poput zemljotresa i požara.
Središte "Naučnog grada" je Univerzitet u Cukubi.
筑波大学, Tsukuba Daigaku = Tsukuba University; inače, zanimljivo je da se Tsukuba kao univerzitet piše isto kao i Tsukuba-planina u blizini, ali različito od grada Tsukuba, koji se ne piše kanđijem, nego hiraganom, pojednostavljenim japanskim pismom
grad Cukuba: つくば市
planina Cukuba: 筑波山 (Tsukuba-san, slično kao Fuđi-san i ostale pl.)
univ. Cukuba: 筑波大学
U tom smislu spada u veoma mali broj gradova čije ime se piše hiraganom. Ne znam zašto..
Planina Cukuba je jedno od najlepših mesta koje sam posetio u životu. Popeo sam se 4-5 puta i išao 2 puta biciklom. Treba jedno sat ipo-dva do tamo.Na njoj se, kao i na gotovo svim drugim planinama u Japanu, nalazi đinđa (šinto hram). Ovaj na Cukubi se, naravno, zove Cukuba-đinđa (筑波神社), predivno mesto.U gradu se nalazi i planetarijum čija kupola je oko 25 metara (!!) po čemu spada u veće.


http://www.expocenter.or.jp/planeta/index.html


2. Univerzitet u Cukubi
http://www.tsukuba.ac.jp/

Univerzitet je izdužen u pravcu sever-jug i proteže se oko 4 kilometara! Osim prirodnih nauka, veoma je poznat i po sportskim rezultatima. Neki od džudista sa ovog faksa su učestvovali na olimpijskim igrama! Pored toga, na faksu postoji jedno 20 teniskih terena, bazen, 4-5 fiskulturnih sala, atletsko igralište, nekoliko igrališta za rukomet, bejzbol (najpopularnija igra u Japanu), fudbal, a sportisti često i trče stazom oko fakulteta koja je dugačka skoro 10 kilometara.Obavezno vidi i ovo!Na samom univerzitetu se nalazi i 5-6 malih jezera oko kojih je posađeno drvo trešnje (jap. sakura) što izgleda neopisivo prelepo na proleće.


Upravo na ovom mestu smo jednom pravili roštilj..

Na fakultetu postoji nekoliko menzi, tri ogromna doma (sa po 20 i više zgrada) i studiraju momci i devojke sa svih kontinenata. Postoji Centar za strane studente u kom učimo japanski, i obavljamo sve što nam treba kao strancima. To je jedno od retkih mesta u celom Japanu gde možete da koristite engleski, pošto ga masovno ne razumeju!


(Nastaviće se... za nekoliko minuta)

TenMon

October 16, 2009, 03:24:27 pm #1 Last Edit: October 16, 2009, 03:43:48 pm by TenMon
3. Studije fizike: 宇宙観測研究室 (grupa za posmatračku astronomiju)

Na fakultetu, i pored velike raznovrsnosti, ne postoje osnovne studije astronomije. Postoje studije fizike, ali među mnogobrojnim katedrama, tu su dve astronomske: 宇宙理論研究室 (laboratorija za teorijsku astronomiju) i 宇宙観測研究室 (laboraotorija za posmatračku astronomiju). U ovoj drugoj se i ja nalazim.


U nazivu stoji posmatračka astronomija ali naša delatnost se svodi na radio astronomiju. Šef katedre je profesor Naomasa Nakai, koji je svojevremeno dugo vremena radio pa čak i rukovodio opservatorijom u Nobejami (http://www.nro.nao.ac.jp/), u kojoj se nalazi čuveni radio teleskop od 45 metara i BEARS prijemnik naročito pogodan za snimanje linije ugljen-monoksida CO J=(1-0) na oko 115 GHz.


45m


BEARS

Imao sam prilike da posetim ovu opservatoriju i učestvujem u posmatranjima galaksije M82. Na žalost, vremenske prilike nam nisu išle na ruku (skoro svaki dan je padao sneg!) tako da nismo postigli željeni cilj. U svakom slučaju, moj boravak tamo je ostavio veliki utisak na mene, jer sam imao prilike da budem u ulozi posmatrača u jednoj takvoj opservatoriji, čiji teleskop se nalazi u mnogim udžbenicima iz radio astronomije!

Profesor Nakai osnovao je posmatračku katedru u Cukubi pre oko 6 godina. U međuvremenu, započeta su dva projekta: razvoj prijemnika za staru antenu od 30 m u Cukubi na Geografskom insitutu, koji će detektovati frekvencije oko 21-24 GHz, i konstrukcija malog radio teleskopa, čija misija je posmatračnje Mlečnog puta.


30m antena u Cukubi, Geografski institut

Pomoću prijemnika koji su razvili seniori u našoj grupi moguća je detekcija pre svega nižih rotacionih linija amonijaka, NH3, kao što su (J,K)=(1,1)-(1,1) i (2,2)-(2,2), koje su veoma bliske i nalaze se na oko 23 GHz.

Mali teleskop (30cm) napravljen je pre svega za detekciju frekvencije između 450 i 500 GHz, što odgovara linijama CI i CO (4-5). Astronomima je dobro poznata relacija koja određuje rezoluciju teleskopa, tj. (talasna dužina)/(prečnik parabolične antene), što u ovom slučaju iznosi oko 9 lučnih minuta. Poređenja radi, 30m teleskop ima oko 100", dok VLA (Very Large Array) može da postigne i 0.08" !!! Dakle, rezolucija je prilično "loša" u tom smislu. Ali ono što je bio cilj jeste posmatranje celog Mlečnog puta, tj. mapiranje, koji je dovoljno ogroman (360 stepeni) da u ovom slučaju to nije toliko bitno. Ono što jeste bitno je da na ovim frekvencijama ne postoji puno teleskopa ove vrste, a tu je i sledeća bitna stvar:
30cm teleskop će biti postavljen na Antarktiku!


crvena tačka pored koje piše ドームふじ基地 (Dome Fuji base); tačka pored koje piše 南極 je tačka južnog polaNadmorska visina je oko 3800 metara, a Južni pol je inače ubedljivo najbolje mesto za radio-astronomska posmatranja sa površine Zemlje.


(Nastaviće se)

Kizza

Sjajan izveštaj  :) a da li ima klimatskih promena u dalekom Japanu  ???
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

stameni

Auh, izvanredan tekst!! Dok sam ga čitao, sve vreme sam imao utisak da sam prisutan na licu mesta :)

Iščekujem(o) nastavak sa nestrpljenjem, a možda ne bi bilo loše ni da se ubaci na sajt AM-a.

Yagodinac


kocha


Sasa

Quote from: stameni on October 17, 2009, 01:20:45 pm
Iščekujem(o) nastavak sa nestrpljenjem, a možda ne bi bilo loše ni da se ubaci na sajt AM-a.


DA, ako TEnMon nema ništa protiv.

TenMon

October 18, 2009, 04:23:45 am #7 Last Edit: October 18, 2009, 07:34:14 am by TenMon
Projekat je dostupan; ustvari i sam razmišljam da pravim jednog dana tako nešto u Srbiji. Ako bude jedno 300.000 eura na raspolaganju jer toliko košta iako cela skalamerija nije veća od Fiće..

Saša, nemam ništa protiv ali bih ga malo doterao ako će na sajt.. Ovo su neke slike grada i fakulteta sa interneta, a imam ja i slike koje sam sAm pravio, pa bih njih stavio, a i tekst bih malo dopunio.. i poslao na mejl?

Sasa


kocha