• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Zasto Mesec ne padne na Zemlju?

Started by buki007, November 04, 2009, 04:48:14 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

buki007

zanima me na koji nacin mesec ostaje da kruzi oko zemlje, a ne padne ili ne ode iz svoje orbite?? cuo sam da sunce 2 puta vise privlaci mesec od zemlje, pa kako ga onda ne privuce ka sebi??

Predrag

Mesec se udaljava od 3 i nešto centimetara godišnje! A što se tiče padanja na Zemlju, odakle ti to da je Mesec iznad Zemlje (osim što se tako čini nama na Zemlji)? ;)
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

Ljubo

Da dodam i odgovor na postavljeno pitanje. Mjesec ne padne na Zemlju iz istog razloga iz kojeg i kamen kada ga vrtiš privezanog na kanapu ne padne u centar.
Mjesec može da padne, ili ode iz svoje orbite, samo ako u njega udari neko veliko tijelo. Uostalom, i sam Mjesec je tako od Zemlje nastao.
Gdje si pročitao da Sunce 2 puta više privlači Mjesec? Gravitaciono polje Sunca je praktično isto (zavisno s koje strane orbite je Mjesec) na udaljenosti sistema Zemlja-Mjesec.  To znači da , ako bi Zemlja i Mjesec prestali da obilaze oko Sunca (što se neće desiti) - počeli bi istim ubrzanjem da padaju ka Suncu!

Yagodinac

Veselo pitanje. Kepler bi ti odgovorio u svom stilu "pogledaj moje zakone" a ja bih dodao:
Ako Mesec nije našao za shodno da padne zadnjih 3.5-4 milijarde godina (ili približno nekoliko desetina milijardi sopstvenih revolucija oko matične planete) zašto bi pao sad? Znam da je odgovor više u stilu Alana Forda nego nebeske mehanike ali Mesec je po novim saznanjima (i starim hipotezama) nastao od kore ove planete, izbačenim usled udara koječega u ranoj fazi Sunčevog sistema. Geološki je mrtav za razliku od Zemlje a interesantno je da je nekada bio višestruko bliži Zemlji. To je uticalo na verovatno više desetina puta jače plimne sile kao i komešanja Zemljine magme  :)
A da je Zemlja malo veća (i posledično njena gravitacija) Mesec bi se svojevremeno rasuo u prelep prsten; takve pojave imaju gasni džinovi uobičajeno. Dovoljno je samo da se nestašni satelit suviše približi i... sastav satelita, gravitacija i centrifugalna sila obave ostalo  ;)

Sasa

November 04, 2009, 10:55:57 pm #4 Last Edit: November 04, 2009, 11:14:26 pm by Sasa
Evo ovako:
Baciš kamen i on leti dva metra i polako u luku padne. Baciš ga jače, on odleti 10 metara i polako u luku padne. Baciš ga jako, jako, on leti i stalno je u padu, ali.... ali nikako da padne. Zemlja mu stalno izmiče.

Mesec juri oko Zemlje brzinom topovskog đuleta.

U vezi s ovom pitanjem je i ovaj članak: http://static.astronomija.co.rs/razno/zanimljivo/mesec/padnasunce.htm

Ljubo

November 04, 2009, 11:38:34 pm #5 Last Edit: November 05, 2009, 12:11:25 am by Ljubo
Aha, tu je to pročitao za dva puta jače privlačenje Sunca. Odgovor je Drago sakrio na kraju teksta. Precizno govoreći, radi se o djelovanju Sunca na centar masa dvojnog sistema Zemlja-Mjesec, a ne na težište.
Isto tako, i naš sistem Zemlja-Mjesec gravitaciono djeluju na Sunce, doduše znatno slabije, ali dovoljno da pomjera centar mase Sunca u gravitacionom smislu - te je stoga i potrebno govoriti o centru mase, a ne o težištu.