• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Wide field astrofotografija

Started by Stojanov, December 02, 2009, 12:08:03 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Yagodinac

Quote from: danijel on July 01, 2010, 08:23:42 am
A tek uživo ;D
Još da sam tada imao fotić koji sada imam... ;)


Pa naravno, kad je crn.
:)

Danijel

ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Kizza

Supruga me izribala za izveštaj sa letovanja pa moram da se iskupim ovom fotkom  :)
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

ogixd

@abraxas: Video sam i ja ovaj "neobičan" zalazak Sunca iz Beograda i to predveče su oblaci bili baš zanimljivi :D Šta li je izazvalo to neam pojma nekako postavljeni oblaci i Sunce :P

Yagodinac

Jooooooj, šta da radim kad volim da vas smaram sopstvenim fotkama...   ;D
Ovde se magline M8 i M20 kriju iza komšijinog bresta, tačnije igraju žmurke. Skroz gore desno se vidi razvejano jato M23 a oko sredine fotosa i M21.
Objektiv 200mm i eos 20d; 3x30sec na 10 dark frejmova i... zaboravio sam ISOdirect link: http://img40.imagefra.me/img/img40/8/7/7/yagodinac/f_o6ewm_96156ea.jpg

Obersturmfuehrer


Yagodinac

Lepo obrađeno, nego, čime si slikao? Verovatno nekim kompaktom na najmanjoj ž.daljini pa zato nisu poklopljene sve zvezde po uglovima. To se i meni redovno dešavalo na a560.

Obersturmfuehrer

Nije kompat, Nikon D5000 je. Slikano je sa kit objektivom na 18mm. Ovo je cini mi se od 12 fotki, a na pojedinacnim fotkama nema ovih deformacija.
Sta ja znam, ovo mi je bukvalno prva slika koja je izasla iz DeepSky Stackera, valjda ce biti bolje ubuduce :)

Kizza

Slike su vam super :) A evo još jedne moje sa "letovanja",neobična senka iznad mora.
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Yagodinac

Quote from: Stribog on July 11, 2010, 05:24:00 pm
Nije kompat, Nikon D5000 je. Slikano je sa kit objektivom na 18mm. Ovo je cini mi se od 12 fotki, a na pojedinacnim fotkama nema ovih deformacija.
Sta ja znam, ovo mi je bukvalno prva slika koja je izasla iz DeepSky Stackera, valjda ce biti bolje ubuduce :)


Onda je definitivno do DSS-a. Mada može da liči da ti je malo klizio zum prsten (ali baš pomalo) u toku snimanja ekspozicija ali i to je manje verovatno u odnosu na DSS. Zapravo to mi se desilo jednom sa pomeranjem zuma i sve slike sam morao da bacim jer ih nije bilo moguće stakirati. Mada hoće i DSS da pobrljavi - kad sam prešao na Iris takve stvari mi se više nikad nisu desile.  ;)


@Kizzo, baš si se našao u pravo vreme na pravom mestu.

Obersturmfuehrer

Evo i jednog snimka bez ikakve obrade....ISO 2000, 20 sec, f3.5

Miro

Puno je bolji jedan frame, vjerojatno je do obrade. Inače lijepa fotka i dobro ukomponirana s prirodom!

Yagodinac


Poppaea

Na zalost jedine zanimljive nocne slike s letovanja - po principu 'bice prilike, ici cemo u sumu specijalno za astro fotke' pa na kraju prilike nije bilo jer je doslo do povrede :(
Elem zamislite moje totalno pocetnicko odusevljenje kada sam stavila exp na 40ak sekundi sto do sada nisam radila jer sam navikla da u BGu seeing bude uzasan i misleci da ce zvezde i na 11mm napraviti previse ruzan izduzeni trag. Fokusiranje je bilo malo zeznuto zbog milimetraze ali odokativno podesavanje na beskonacnost je odradilo posao. Pokusavam da ne mislim kakve bih sve slike napravila iz sume par km dalje (mada bez montaze) kad je ovako dobar seeing bio s terase hotela ispod koje je bljestav parking. Propustila sam i da napravim onu klise fotku od tipa pola sata exp s koncentricnim kruznicama  >:(
Lens flare, diskutabilan wb i cini mi se nesto sto nije ni avion ni satelit (hehe), njih imam na drugim fotkama:(namerno iskosena da bi sto vise stalo u kadar)

Ova je cisto bez veze okacena posto nije slikana planski vec iz ruke (oslonjene na obalu), duza exp nije mogla zbog stresenosti pa je sve ovo iscupano u PSu (bio je skoro potpuni mrak na originalnoj slici). Jednom podjes u setnju bez stativa i kajes se do sledece prilike. Moguce je da na sredini neba nije sve kako treba jer sam morala da kloniram neku uzasnu fleku (ipak je 'estetska fotka' hm :D ). Nesto mi deluju mutnjikavo ovako okacene na net ali na 100% su ok.Ostaje da za sledeci put kupim neku montazicu za 2kg tereta posto teleskop ocigledno necu kupiti nikad (pored foto hobija).


Yagodinac

Uuuuuuuu, cool fotke... Lepo kadrirano i pored fokusa. Mogla si npr da probaš nekoliko fotosa od po desetak sekundi da namestiš fokus pa onda jedna od 40.
Lens flare, to svi imamo (izuzev onih sa L objektivima); sjajna crta gore desno je verovatno ISS ili neki Iridium u prolazu, mada može biti i bilo koji drugi satelit uz uslov da su mu refleksione površine okrenute baš ka tebi.
Mlečni put se baš lepo vidi! Nisi džabe ponela slr na letovanje  ;D ;D ;D