• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Aristarh Photos

Started by Boki Aristarh, December 03, 2009, 10:22:25 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boki Aristarh

Evo jedne od većeg broja fotografija koju smo nedavno snimili Drago i ja sa naše astro-photo lokacije Adžine Livade (25 km od Kragujevca, 575 mnv).
Oprema koju smo koristili je:
Losmandy GM8 montaža autoguided sa ALCCD5 kamerom i ruskim Tair-3 teleobjektivom 65/300 mm.
Snimamo Canonom 350D kroz Orion UK (serbian modified) photo Newtonian 150 mm, f/4.
16 kom. light frameova, ekspozicija 350 sekundi po komadu.
Odrađeni svi pomoćni potrebni frameovi.
Obrada Iris i PS.
Atmosferski uslovi su bili osrednji (ocena oko 3) tako da su oni malo umanjili kvalitet fotografije.

Zanima nas vaš komentar!

Vedro nebo, Boki.


Yagodinac

Au, jedna od boljih fotosa M33 - čak se i jezgro nazire. Ajde još neku  ;D

Stojanov

       Boki, Drago & Comp. postaju dosadni sa odlicnim fotografijama !!!
Ostaje pitanje - na cemu ce isprobati tajno oruzje sa oznakom MN... 8) ?
Verovatno na mesecevom krateru Aristarh , sta drugo !?

cola

Svaka cast...
Odlican je :)
Zelim ti jos mnogo srece u daljem radu ;)
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

contax

Dobra fotografija, jos kada bi ste eliminisali ovaj sum bila bi savrsena. Svaka cast.

Boki Aristarh

Contaxe, svaka dalja obrada posle stackiranja je stvar ličnog ukusa i puno zavisi od monitora na kojem se posmatra. Ja imam proffesional monitor i na njemu je ova slika extra. Ipak evo i verzije sa malo ublaženim color šumom.


Da ne bi bilo da ne umemo da uradimo dobru sliku prilažem još jednu koju smo radili iste večeri, NGC891 u Andromedi.


Napominjem da su vremenski uslovi bili malo lošiji... Obratite pažnju koliko puno ima manjih galaksija...

Boki Aristarh

Nakon nekog vremena vidim da nema nekog interesovanja i komentara za ovu/ovakvu vrstu astrofotografije pa uz Dragovu i Mlađinu dozvolu odjavljujem ovaj topik!
Za kraj dostavljam još dve fotografije "Aristarh"-ovaca!
Clear skies...

Yagodinac

Nema komentara jer ovo smo i očekivali. Odlične fotke, ni manje ni više.
Čime je slikana M27, koliko stakova i tako to, više nego dobrodošle informacije...

Ljubo

QuoteNakon nekog vremena vidim da nema nekog interesovanja i komentara za ovu/ovakvu vrstu astrofotografije pa uz Dragovu i Mlađinu dozvolu odjavljujem ovaj topik!


Odjaviti ovako dobre fotke? To je bogohuljenje. Odlične fotke, ravno polje ima taj Njutn - baš me zanima šta ste mu radili? Ili je krop odradio svoje?

I tako, kad bih krenuo s komentarima (najviše naravno onim pozitivnim  :D )  i pitanjima, vidio sam da bih mogao da ispišem mnogo, pa sam odustao  ::) ) .

Ali, za ime boga, kačite još toga...  :o  Hoćemo li nešto vidjet' i od onog Scoposa?

kocha


spadej

Neee, nikako ne prekidajte! Ovo je astro forum i nikad, ni jedna tema iz astronomije, ne bi trebala da bude off topic. To sto je malo komentara ne znaci da niko ne gleda i ne uziva. U ostalom, malo tu sta ima i da se kaze, osim "uuh" i slicno.

Fotke poput ovih najvise treba da iskomentarise onaj ko ih je napravio, i to detaljno, kojom opremom, kako, kad, kako ih je obradio ...Na taj nacin mi totalni amateri mozemo da naucimo mnogo, a oni koji su vec u tim vodama da se dodatno usavrse. Ljubo i ostali na njegovom nivou mogu da budu "Milka Canic" :)Yagodinac

Da, i marka satelita koji je prošao kroz poslednju fotku nam treba ovde  ;D

kocha

...a da vas podmitimo sa rakijom?

Boki Aristarh

Red je da odgovorim svima koji su se javili, nismo imali nameru ovim topikom da se hvalimo već da podelimo sa vama fotose koje smatramo da su dobri. Treba da se vidi da se i kod nas u Srbiji nešto radi po ovom pitanju. Postavljaćemo onda još, neke stare a i neke koje tek planiramo. Takođe možete da nam uputite neki predlog šta bi bilo interesantno od objekata da se snima. Da krenem sa odgovorima.

Yagodinac, hvala na pohvalama, u principu sve slike su odrađene sa opremom koja je navedena na početku, to je ono što mi imamo (sirotinja, šta ćeš!). Ako bi se oprema razlikovala mi ćemo to da naglasimo. Što se obrade tiče u većini slučajeva idemo sa 10 ili više light frameova (M27 ima 16 lightova) i sve ostali potrebni pomoćni frameovi. O ovome ima na internetu hrpa članaka pa je glupo o tome pisati. Stacking radimo "Iris"-om a dalju obradu "Photoshop"-om. Naravno kada je osnova dobra nema tu mnogo šta da se obrađuje posle stackinga sve je već o.k.

Ljubo, hvala takođe, polje je zaista ravno jer koristimo "Bader" MPCC koma korektor koji je za Njutn teleskope od f/5 pa na dole obavezan! Crop nigde nije rađen, osim par piksela koji moraju da bi se odradio "align" svih frameova. Što se tiče "Scopos"-a on je kod Mlađe u Beogradu pa ga očekujemo na nekom od narednih okupljanja da i on odradi nešto od fotki.

Spadej, drago mi je da neko osim nas uživa gledajući naše slike. Ne moraš samo da pošalješ "uuh", možeš nekad i "ooh"! Naravno Milka Canić će reći "dobro veče".

Yagodinac, satelit je sigurno ruski jer "samo Rusi imaju takvu tehniku". Gledajući kroz Dragov novi ruski Intes MN66 moram da se složim sa ovom konstatacijom!

Kocho, poznato je da je najbolja rakija tipa "šljivovica" poreklom iz Šumadije od čuvene šljive "Ranke" tako da je to dosta težak zadatak, ali obzirom da sam probao tvoj proizvod na Letenci ipak pokušaj!

stameni

Pohvale i od mene (hint: "mnogo gut" :)).

Nisam baš iskusan posmatrač (u stvari, nisam posmatrač ;)) ali i te kako volim dobre astrofotke. Samo napred!