• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

76/300 Dobson-mini Skywatcher

Started by amerr, December 16, 2009, 12:23:04 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.


sale11472

Za decu i kao igračka sigurno da :)
Kao teleskop hmmmmm nešto mi govori da je bolji izbor od Optisana ;)
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

amerr


lajosk

Ovaj mali dobson je izrađen ,,isključivo ,,povodom godine astronomije ,namenjen je početnicima i mlađim astro amaterima.Naravno da nemože da se poredi sa teleskopima otvora 200-300 mm. ali može da pruži i te kako veliko zadovoljstvo ,nekome ko nikada nije pogledao kroz teleskop.Sa ovim dobsonom, mogu se lepo videti krateri na Mesecu,Jupiter sa satelitima pa čak i prsten oko Saturna! Zar to nije dovoljno početniku ?
Uz Teleskop idu i dva plossl okulara 4 i 20 mm što znači ,da bez barlowa imate uvećanje od 75X ( više nego bilo kojim dvogledom !!! )uz to dobijate i kvaltetan tražilac.
Da okulare kupujete posebno , platili biste 4.400 din po komadu (znači 2x4.400=8.800 din)plus tražilac 2-3000 din
Ovaj dobson sa okularima i tražiocem košta 5.900 din !?
Pa Sale 11472 nemoj da daješ ljudima pogrešne informacije i posebno bih te zamolio da ovo ne porediš sa Optisan teleskopima, pošto ovo nema veze sa Optisanom a koliko znam, nikada nisi imao prilike ni da ga vidiš a kamoli da ga testiraš.
PS.Nikola Božić je kupio nekoliko komada za Petnicu i izuzetno je zadovoljan !

spadej

Pojedini clanovi ovog foruma imaju veoma visoke standarde kada je u pitanju oprema. Verujem da nema niceg zlonamernog kada savetuju pocetnike da kupe ili ne kupe neku spravu, ali mnogima je jako tesko da odvoje i najmanju sumu za bilo koji teleskop. Treba li onda da se manu "corava posla", tj. da se bave nekim jeftinijim hobijem? Svaki od danasnjih teleskopa je mnooogo bolji od onih koje su imali Galilej, Njutn, i ostali ... I ne moraju svi amateri da love kvazare, promenljive zvezde i egzoplanete.   


cola

SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

sale11472

Quote from: spadej on December 21, 2009, 10:40:29 am
Pojedini clanovi ovog foruma imaju veoma visoke standarde kada je u pitanju oprema.


Ehmm da naročito ja imam visoke standarde  ::)

Quote from: lajosk on December 21, 2009, 09:55:00 am

Pa Sale 11472 nemoj da daješ ljudima pogrešne informacije i posebno bih te zamolio da ovo ne porediš sa Optisan teleskopima...


Hmm ja nigde i nisam dao informaciju niti mi je to bila namera a što se poređenja tiče pa vrlo rado bih ga uporedio sa bilo kojim Optisanom ako bih imao prilike, tu su negde po ceni a nešto mi govori da bi ovo bio mnogo bolji izbor  za decu ili kao "igračka" (možda sam trebao odmah da upotrebim navodnike) ....
Sa druge strane da li bih ovaj ili ovakav teleskop preporučio nekome kao prvi teleskop ..... teško jeste da Ono što bih kao minimum preporučio košta od 3 do 5 puta više ali mislim da je nemerljivo bolji izbor u takvoj situaciji ...
Dakle kao teleskop namenjen najmlađima ... da. I da ponovim baš bih voleo da ga uporedim sa Optisanima čisto sumnjam da bi loše prošao u takvom poređenju....
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

spadej

Posto sam vlasnik jednog Optisan-a 600/60, bio sam u prilici da ga uporedim sa nekoliko teleskopa:
- prvo, i najvaznije, sa njim sam video ono sto sa dvogledom nisam mogao ni da naslutim,Venerine mene, Saturnove prstenove (i Kasinijevu pukotinu), Jupiter, Meseceve kratere.
- drugo, na Letenci 2007-me uporedio sam ga sa Meade LB 16". Naravno da je slika na Mead-u neuporediva, ali ... da nije bilo Tome (Bandic) i ostalih koji su nalazili objekte ja (kao pocetnik) ne bi video nista.
- trece, kada sam kasnije kupio Celestron 130/650 na EQ3, odmah sam ga uporedio sa Optisan-om. Opet je kvalitet slike neuporediv ali..  sa okularima od Celestrona i Optisan je sasvim upotrebljiv. A ne mora da se hladi, kolimira, useverava itd.

Moj zakljucak, sa kojim se mnogi nece (ili hoce) sloziti: pocetniku nije potreban skup i komplikovan uredjaj. Bolje je da pocne od jednostavijeg i jeftinijeg pa da ide ka boljem, nego da baci pare na neki "habl" koji nece znati da upotrebi i samo ce se razocarati. 

Yagodinac

December 22, 2009, 12:27:19 pm #8 Last Edit: December 22, 2009, 12:33:31 pm by Yagodinac
Pošto sam i ja kao i Spadej imao prilike da gledam nebo kroz sve i svašta (od dvogleda preko 50 i 42mm durbina) mogu da vam kažem da kad sam pre neku godinu uzeo 70mm Optisan, verovali ili ne, svanulo mi je.
U odnosu na 8x32 dvogled ili bilo koji durbin od 20x ili 40x Optisan prikazuje mnogo više. Tačno je da su im fokuseri nula, montaže pogodne za nošenje fotoaparata ali pogled na Mesec, Jupiter, Vlašiće ili M42 je bio neuporedivo bolji. Tako neiskusan sam mislio da je to pravi teleskop... Obzirom da je dotični f5 pojurio sam M objekte i razočarao se. Polovina se (zahvaljujući LP-u) nije ni videla. Vrlo brzo sam odlučio da kupim veći teleskop i 130/900 mi je opet pružio dramatično bolji pogled na nebo.
Sem toga i ja sam probao da gledam plosslom 25mm kroz Optisan i rezultat je bio brutalan: 14x uvećanja i veliko vidno polje su idealni za Mlečni Put. Došlo mi je da Hygense 0.965 pobacam i tad sam prvi put ukapirao koliko znači bolji okular.

Zaključak: početniku znači bilo šta. Ako neko ima klinca ili jednostavno nema klinca ali ima samo 5000d onda nije loše uzeti 76mm newt. Slika je verovatno blizu onoga kroz šta sam ja gledao a to početniku može doneti dosta radosti koje nijedan dvogled ne može da mu priušti (veća uvećanja na Mesecu i planetama). Ko ostane u toj priči vrlo brzo će kupiti veći teleskop, znam po sebi.

spadej

Mozda je najvaznije od svega upravo ta cifra, 5000d. To nije nesto sto ne moze da se preboli (pa sad je i najmanja kazna u saobracaju veca) ako na pr. deca ostete teleskop, ili ako se predomisle i predju na neke druge hobije.

Ja sam cvrsto resio da svojoj deci priblizim i mikro-svet, kupovinom nekog mikroskopa. Steta sto ih Optisan ne pravi (bar ja nisam video), ili bilo ko drugi a da kosta oko 5000d. Ne bih se dvoumio.

Yagodinac

Optisan 70mm f5 je do prošle godine na nekom sniženju koštao 3000d. A to je Optisan sa najvećom aperturom! Sad njegov stalak koristim kao foto-stalak zahvaljujući standardnom šrafu na koji pašu svi fotoaparati (jednom da Kinezi budu realni u proceni upotrebljivosti svojih proizvoda). Za 70mm tubus možda bi moglo da se izmisli da bude tražilac na newtonu, ili da bude teleskop za vođenje (ovo drugo zbog f5 zahteva barlow i neke druge modifikacije). A i pozajmljujem ga drugarima kad im se dosele komšinice :-)

Danijel

Quote from: spadej on December 22, 2009, 01:03:43 pm
...ako na pr. deca ostete teleskop, ili ako se predomisle i predju na neke druge hobije.


Misliš na nešto ovako?  ;D

ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Yagodinac


sale11472

Quote from: Yagodinac on December 22, 2009, 01:48:28 pm
.... ili da bude teleskop za vođenje (ovo drugo zbog f5 zahteva barlow i neke druge modifikacije)....

Ili ga koristiš za autoguiding kamerom vidim da mnogi upravo za to koriste te teleskope ...
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

sale11472

Quote from: spadej on December 21, 2009, 10:36:37 pm

Moj zakljucak, sa kojim se mnogi nece (ili hoce) sloziti: pocetniku nije potreban skup i komplikovan uredjaj. Bolje je da pocne od jednostavijeg i jeftinijeg pa da ide ka boljem,


Da da slažem se zato stalno i navijam za dobsone .... teško da može jednostavnije..... ali bolje je kod kupovine teleskopa sačekati pa kupiti nešto ozbiljnije (a dotle naučiti šta je gde pomoću kati i dvogleda) a sprave ove kategorije ostaviti za specijalne svrhe npr kao teleskop za decu i slično...
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D