• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

November 23, 2024, 03:34:27 pm

SF fanatizam

Started by sashastar, June 19, 2005, 10:13:36 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

sashastar

Srki72 vidim da si zainteresovan za SF
Voleo bi da mi kazes koji su ti najbolji SF filmovi i serije po tvom misljenju ,ukusu ...................

Skyw@lker

Quote from: "Sich"betmen begins stvarno, uh mnooogo dobar film

mada to je vise fantastika no SF

Da zaista sam se iznenadio kada sam ga odgledao - odstupa od svih ostalih delova i po prici i vizuelno (u pozitivnom smislu naravno!)  :wink:
"Covek zivi u konacnom svetu, ali njegova masta ne."

eyej

Quote from: "Sich"
mada to je vise fantastika no SF

Cudno.. do sada sam milsio da je fantastika = SF! :D

Srki72

Da budem precizan - pojam sf nije bas najpreciziniji. To je napisao Stanislav Lem u jednom svom eseju. Sf treba posmatrati izmedju ostalog i u datom istorijskom kontekstu, kad neki pojmovi prestaju da budu fantasticni, neki gube atribut naucni itd.
A sto se jadne cetvorke tice, njima nisam dao atribut sf jer je to jos jedno postmodernisticko djubre za koje gledaoci daju pare ( do sad je zaradio oko 300 miliona $, po podacima sa imdb-a cini mi se ). Betmenu nisam dao dodatak sf jer ta odrednica nije kako bih rekao najznacajnija za taj film. U njemu je uzasno mnogo realnosti.
Sto se mog favorita tice to je Andrej Tarkovski ciji su Solaris i Stalker neuporedivi i stoje visoko ispred drugih, pre svih Kjubrikove Odiseje, a tu su  negde Rat svetova i jos neki filmovi.

Pozdrav
                                                                      Srdjan 8)

sashastar

Srki72 veoma cenim da si spomenuo Solaris jer je on zaista poseban kvalitet, knjiga je odlicna i film.
A sto se tice jadne cetvorke film je zaista jadan ali za nas .
Kao sto vidis zabava kroz film zgrce pare a kvaltet je nazalost na drugom mestu tako to ide u svetu a i kod nas.
Ali imam malu zamerku (bez ljutnje molim).
Betmen , jadna cetvorka,Supermen,Spidermen................... su ipak SF ali neznam koliko treba postova da napisem da bi se videlo to je podzanr SFa- Super heroji.

Srki72

Pozdrav svima. Da li ste pogledali program za ovogodisnju SInemaniju? Pazario sam novi broj Total Filma i uocio nekoliko ( nadam se dobrih ) naslova.
Obavezno cu odgledati Plan leta sa Dzodi Foster, a verovatno ce " pasti " jos jedan ili dva naslova.

Srki  8)

sashastar

Ima tu jos filmova koji skrecu paznju:
DOOM -SF-HOROR

SERENITI -SF

KEŠERN -SF
JAPANSKI MATRIX

Sich

ne znam da li se razlikuju ns i bg sinemanija, ali meni je jedino paznju privukao serenity

a inace film doom je ocajan. izgleda da svi filmovi koji se prave na osnovu igara moraju biti losi.
ali doom je zasenio svaki drugi.
evo review-a eberta jednog od najpoznatijih americkih kriticara.
cak ce te se i nasmejati
http://rogerebert.suntimes.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20051020/REVIEWS/51012003/1023
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

sashastar

Dooma jos nisam gledao i veruj mi da se plasim da gledam jer zaista
filmovi po igrama su stvarno losi a sve je pocelo kolko se secam od  S.Fightera.
Iako Lara nije losa ali Larini filmovi ipak nemaju mnogo veze sa igrama.

eyej

Da.. a i imaju veze za Angelinom! Mislim da je to vise presudilo..film je ionako krsh! :D

sashastar

Studenti četvrte godine engleskog jezika na kragujevačkom Filološko-umetničkom fakultetu (Filum) od 18. oktobra slušaju prva predavanja iz novouvedenog predmeta "Britanska i američka naučna fantastika".
Ovaj predmet, odnosno naučna fantastika kao književni žanr koji se od juče izučava na ovdašnjem Filumu, dosad nikada nije predavan ni na jednom fakultetu ili univerzitetu u Srbiji. Univerzitet u Kragujevcu, to jest ovdašnji Filološko umetnički-fakultet je tako prva visokoobrazovna ustanova koja je u istoriji srbijanskih univerziteta uvela naučnu fantastiku kao obavezni predmet.
Predavač ovog predmeta na kragujevačkom Filumu, prof. dr Aleksandar Nedeljković, ovim povodom za Danas kaže da se za razliku od Srbije, naučna fantastika kao priznati književni žanr, izučava na oko 400 koledža, fakulteta i univerziteta širom sveta, a pre svega u Americi, Kanadi i Engleskoj.
- Uvođenje predmeta naučne fantastike na našem fakultetu predstavlja jedan od načina za prevazilaženje krize tog žanra u Srbiji. Mladi ljudi kod nas danas su poprilično dezorijentisani kad je naučna fantastika u pitanju. Oni, u stvari, i ne znaju da naučna fantastika nije "Hari Poter", "Gospodar prstenova" i njima slične knjige. Ta dela su čista fantazija, a ne naučna fantastika. Zato ćemo mi u Kragujevcu početi da stvaramo jednu akademsku orijentaciju za prepoznavanje naučne fantastike kao književnog žanra. Kragujevac je, otuda, i na ovom planu prvi u Srbiji, ali i na prostoru bivše Jugoslavije, pošto se naučna fantastika kao književni žanr još uvek ne izučava ni na jednom univerzitetu u bivšim republikama eks-jugoslovenske države - tvrdi dr Nedeljković.
On kaže i da će studenti kragujevačkog Filuma predavanja iz predmeta "Britanska i američka naučna fantastika" slušati isključivo na engleskom jeziku, te da će na istom jeziku polagati pismeni i usmeni ispit.

sashastar

Nova verzija filmskog klasika 'King Kong', u režiji Pitera Džeksona, još se nije pojavila u bioskopima a već se našla među najskupljim holivudskim filmovima svih vremena, piše magazin 'Forbs'. 'Forbs' je sastavio listu najskupljih filmova Holivuda, ali u nju još nije uvrstio novog 'King Konga', čije prikazivanje u bioskopima tek treba da počne.

Na prvom mestu je ostvarenje 'Kleopatra' Džozefa Mankjeviča, iz 1963, s Elizabetom Tejlor i Ričardom Bartonom. Taj film je koštao 286,4 miliona dolara [u današnjoj protivvrednosti], dok je za 'King Kong' otišlo 207 miliona samo za troškove produkcije, pa bi se to ostvarenje našlo na šestom mestu liste. Na drugom mestu 'Forbsove' liste je 'Titanik' Džejma Kamerona, iz 1997, s budžetom od 247 miliona dolara. Dve godine ranije snimljen je film 'Vodeni svet' s Kevinom Kostnernom, koji je koštao 229 miliona dolara. Slede 'Terminator 3' iz 2003. sa Arnoldom Švarcenegerom [216,6 miliona dolara], 'Spajdermen 2' iz 2004. [210 miliona dolara], 'Divlji, Divlji Zapad' sa Vilom Smitom iz 1999. [203,8 miliona dolara] i 'Brzina 2' iz 1997. sa 198,8 miliona dolara.

Najveći neuspeh je doživelo ostvarenje '13. ratnik' iz 1999, s Antoniom Banderasom, koje je koštalo 190,7 miliona dolara a zaradilo 73,6 miliona. Taj film se našao na osmom mestu 'Forbsove' liste. Na devetom mestu je film 'Troja' [184,3 miliona dolara], a animirani film 'Polar Expreš' je na desetom mestu, sa 172,1 milion dolara.

MrCreative

tacno!!!
Lord of the rings i mnogi drugi romani medju kojima je negde na kraju Hari Poter    :x , a mozda cak i nije spadaju u epsku fantastiku ili ja bih pre rekao fantaziju (bajke za odrasle). Početak takvog vrsta žanra potiče još iz davnina iz starih mitova i legendi uglavnom Severno-Evropskih. Iako sam veliki obožavalac te vrste žanra smatram da stvarno za njih nema mesta na ovom sajtu. SF je žanr koji "proističe" iz naučnih dostignuća ili čemu ona streme... mada ko zna možda na nekoj udaljenoj planeti stvarno postoji Srednji svet sa vilenjacima, carobnjacima...to jest ako veruješ sigurno postoji!  :D  

e sad postavljam pitanje: gde je tu granica izmedju ta dva sveta SF i EF?

sashastar

Pre je bilo lako klasifikovati zanrove.
Danas se mnogo zanrova izmesalo tako da je SF kao neki kvalitetni izvorni zanr cesto gubi u mnogim manipulacijama filmadzija.

Skyw@lker

Jel se seca neko "He-Man"-a i "Gospodara Svemira"  :D  E to su bila vremena.... Kada bi samo znao da neko ima te crtace na DivX-u opet bi ih gledao (iako znam da bi mi sada sigurno bili "smesni")
"Covek zivi u konacnom svetu, ali njegova masta ne."