• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Genetski modifikovani kućni ljubimci

Started by vlajkoni, January 07, 2010, 11:51:18 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

vlajkoni

Genetski inžinjering iz godine u godinu sve više napreduje. Ali ono što je slučaj poslednjih godina jeste da on izlazi i van ograda naučne radoznalosti i istraživanja korisnih čovečanstvu i polako ulazi u svakodnevni život, ali u svakodnevni život bogatih ljudi (bar za sad). Nema boljeg primera od sledećeg:

Naime, kompanija Lifestyle Pets (više na: http://www.lifestylepets.com)  "proizvela"  je mačke koje nazivaju Allerca GD i Ashera GD koje su genetski izmenjene da bi bile hipoalergene. Tačnije rečeno, svi oni koji imaju problema sa alergijama na kućne ljubimce, u ovom slučaju mačke, mogu da odahnu jer sada imaju genetski izmenjene mačke koje ne izazivaju alergijske reakcije kod ljudi. Međutim, ne moraju se brinuti ni ljubitelji pasa alergični na iste, jer ista kompanija nudi i hipoalergene pse pod nazivom Jabari GD. Pa ko voli nek izvoli. Cena npr. mačaka je  27 000. $, a podaci govore da je do sada najbolje tržište Rusija. Kompanija najavljuje da će uskoro na tržište "lansirati" svoj novi proizvod: mače koje nikada ne raste - odnosno ceo životni vek je mačence.
Još uvek ne znamo da li će ova ili neka slična kompanija iskoristiti i istraživanja naučnika iz Južne Koreje koji su "proizveli" mačke koje sijaju crvenom svetlosti kada su izložene UV zracima.

http://vladicavelickovic.blogspot.com/2010/01/genetski-modifikovani-kucni-ljubimci.html

vlajkoni

Pogresio sam odeljeka pa neka moderacija prebaci u prirodne nauke.