• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Okulari u ATM

Started by Mihael, January 08, 2010, 02:36:14 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mihael

Pozdrav svima!  Sa uživanjem čitam članke sa ovog foruma, i moram priznati da sam puno naučio od vas!

     Ako izuzmemo kupovne okulare namenjene za astronomska posmatranja, šta ostaje ATM-ovcima kao upotrebljiva zamena?
     Koliko su dobri okulari iz dvogleda (neko je pisao čini mi se da su okulari iz dvogleda obično najkvalitetniji deo), okulari od mikroskopa (Zeiss, Lomo...), ili od čega napraviti upotrebljiv okular za neki manji teleskop?
     Imam gomilu optičkih drangulija, skupljao sam ih proteklih godina sve u nadi da će doći vreme da napravim nešto. E, pa došlo je.


Ljubo

Pozdrav i tebi Mihael!

Surplus okulari (kao ti iz dvogleda i mikroskopa) naravno da mogu da se koriste i za teleskope. Posebno oni kvalitetniji.

Ipak, treba napomenuti da su astro okulari medju najzahtjevnijima, ako ne i najzahtjevniji po pitanju kvaliteta. Tako recimo, okulari iz dvogleda imaju obično malo vidno polje (izuzetak su skuplji modeli dvogleda, dok je malo vidno polje karakteristika većine kratkofokusnih okulara iz mikroskopa), dok je krivina vidnog polja uočljiva čak i kod nekih skupljih okulara u tim uredjajima.
Dalje, većina nema odgovarajuće antirefleksione premaze, ili koristi one nepovoljne za astro (crvene ili smedje).
Kod mnogih modela ni izlazna pupila nije zadovoljavajuća, ali može da prodje ko se navikne s tim da živi.
Razlozi: ovim okularima nije prvenstvena namjena posmatranje tačkastih i slabih izvora svjetlosti u low light uslovima - a to je ono što optičke zahtjeve i čini najrigoroznijim.

Zaključak: Mogu se dosta dobro koristiti ovakvi okulari, ali je poželjno za one koji bi se bavili astronomskim posmatranjem da u nekom narednom periodu kupe i par pravih astro okulara - razlika je, pa...  poprilična. Jer, neki su poznati posmatrači davno rekli: dobar okular u astronomiji vrijedi koliko i pola teleskopa. Da li je ta konstatacija pretjerana, ne znam, ali mi se čini da ima i dosta istine u njoj.

mravic

Koča dan danas koristi okular od mikroskopa ruski, i pobedio na maratonu sa njim.
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

mravic

www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

Mihael

Svakako je u planu nabavka astro-okulara, ovo mi je potrebno za pocetak. Ne bih kupovao nista dok ne postanem familijarniji u ovome, i teoriju ne iskusim u praksi.

Igor

Quote from: mravic on January 08, 2010, 08:10:04 pm
Koča dan danas koristi okular od mikroskopa ruski, i pobedio na maratonu sa njim.


Imam i ja nekoliko, no, nekako im malo vidno polje, inače su skroz dobri.

NeS

Pozdrav Mihael
Ja sam poput tebe sakupljao razne okulare i imam zaista veliki broj raznih tipova.
Nemam ni jedan namenski okular za astronomiju a imam ih od mikroskopa, durbina, dvogleda, geodetskih uredjaja, nekakvih vojnih uredjaja, neke sam ja preimenovao u okulare a neke i sam sklapao.
Tipovi su; kelnerovi, simetricni, ortoskopski, erfl i neki koje je tesko klasifikovati.
Od mikroskopa jedino ne koristim hajgensove okulare ali kelnerove da. Sa dvogleda sam nasao najbolje tipa erfl, to su petoelementni sa sirim poljem ali sam na dvogledima najcesce nalazio simetricne. Sa geodetskih uredjaja imam ortoskopske i simetricne.
Ja ne osecam potrbu da kupujem "astronomske" okulare iako znam da bih nesto dobio u odnosu na neke ali ne na sve moje okulare ali i taj dobitak ne bi bio srazmeran ulozenom novcu.

Mihael

Da li je neko upoznat sa odnosom žižne daljine i brojem uvećanja kod mikroskopskih okulara? 7x, 12.5x, 14x, 20x odgovaraju kojim žižnim daljinama?

Ili merni sto u ruke pa na posao? :)

NeS

Povecanje okulara se izrazava povecanjem ugla gledanja u odnosu na daljinu jasnog vida za koju se uzima 25 sm.
To znaci da ces ziznu daljinu okulara izracunati tako sto 25 podelis sa upisanim povecanjem i dobijas ziznu daljinu u sm.

mravic

Ovo nisam znao ali sam hteo reći da ovi moji od 12.5 imaju negde oko 20mm, odokativno sam ih uporedio sa poznatim okularima. Ovi moji imaju poprilično veliko vidno polje... dok imam neke od 6X kao da gledam kroz cev
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

Mihael

Hvala NeS! Ovo sam baš dugo tražio, i nisam dosad našao. Mravic, isto imam 12,5x čini mi se Lomo, i ima daleko šire vidno polje od Opton-a 7x. Kao što si rekao:gledanje u cev. Opton inače ima žižnu daljinu između dve leće, i ima malu ugrađenu dijafragmu.

NeS

Taj Opton 7x je Hajgensov okular i to su naj stariji okulari u upotrebi. Ja imam i ruski poboljsani model kod koga je zadnje socivo ahromat ali vidno polje takodje malo tako da te okulare uopste ne koristim na teleskopu.
Medju mikroskopskim okularima moze se naci kvalitetnih okulara tipa Kelner. Takve koristim samo duzih ziza, znaci 8x;10x;12x. Za veca povecanja pozeljno je da nabavis neke kvalitetnije.

CyberianIce

A znaci tu su okulari koji fale u onim silnim skolskim kompletima, sram vas bilo! Olaksavajuca okolnost vam je bolje i da tako skoncaju, nego da neko pali mrave po dvoristu s' njima...
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

Mihael

 ::) ju svashto. Pa astronomski svet je pošten svet. A ima nas i onih koji rade sa medicinskom opremom, kao i onih koji prodaju rashodovane intrumente iz bolnica. Pogledaš malo unaokolo, i eto, robe koliko hoćeš!

Yagodinac

I ja sam sa apetitom i suzama u očima gledao objektive Zeiss mikroskopa godinama na studijama... Skoro svake vežbe sam koristio da odvalim uvećanje 1000x uz imerziju i gledam ...
Činjenica je koliko god da su oni (ne)kvalitetni primena na teleskopu im nije osnovna misao proizvođača. U tom smislu običan plossl daje bolje rezultate od bilo kog kelnera, hygensa i ramsdena. A ako u priču uvedemo hyperione - zdravo đaci.
Ako je dobar okular pola teleskopa onda ja treba da pazarim okular od 250e i tad to predstavlja pun potencijal teleskopa. Nažalost, malo će to da sačeka iz očiglednih razloga...