• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Fokuser i opticki tubus

Started by Vlada, January 12, 2010, 11:50:04 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Vlada

Skoro sam primetio da kada mi je u fokuseru okular od 20mm (uvecanje kod mene od 70 puta), fokuserova cev sa druge strane jednim delom "zaklanja" put zracima koji padaju na ogledalo. To nije mnogo negde 15-ak milimetara, ali da li to moze dodatno da mi degradira sliku na reflektoru?

Yagodinac

Deo fokuser koji ulazi nije na putu između primarnog i sekundarnog ogledala. Međutim, to ograničava ulaz na primarno ogledalo samo po sebi ako ulazi više od razmaka između prečnika primarnog ogledala i tubusa  ??? Jeste napisano komplikovano ali je prosto. Milsim da ne degradira a i ako (vrlo malo) degradira sliku - to ti je najmanje uvećanje pa je kontrast nekako dovoljan sa 20mm.

Vlada

Shvatam te potpuno Yagodinac, hvala.

Yagodinac

Na Blackdiamondu je fokuser puno širi i više se uvlači u tubus; i meni je to bila dilema kad sam video. Ali to imaš skoro na svakom njutnu, sem možda na F10. Međutim mislim da je i smanjenje kontrasta nebitno jer je vezano samo za najmanja uvećanja gde je slika sama po sebi najbolja.

Ajde neki izveštaj sa posmatranja? Bilo je vedrih noći ove nedelje...

contax

Kako si opisao fokuser ti pravi opstrukciju poput one koju pravi sekundarno ogledalo i sabira se sa njom. Veca opstrukcija - manji kontrast.

Vlada

Bilo je nekoliko vedrih noci, u pravu si. Ja se nekako jos uvek ucim da komandujem ovom ekvatorijalnom montazom tako da sve ide mnogo sporije nego na alt-az. Za pocetak drzao sam se svetlih objekata, svala bogu, jer sam posmatro najvise iz sopstvenog dvorista. Da svakako ima dosta nezeljenog svetla u okolini ali sta je tu je, za sad je tako dok se ne organizujemo za sve ovo o cemu diskutujemo. Najvise sam se trudio da posmatram Jupiter ovih veceri. Mislim da sam imao problema sa kojimacijom teleskopa. NAIME, KADA SAM SKORO NA PRAGU  DA FOKUSIRAM JUPITER, ZNACI U TRENUTKU KADA SLIKA U OKULARU PRELAZI IZ ONE VELIKE NA KOJOJ ZAPRAVO VIDIM "SPAJKOVE" NA POCETKU TUBUSA, DO SAMOG TRENUTKA KADA SI NA 99% DA SAVRSENO FOKUSIRAS CELU STVAR, TADA MI TA SLIKA NE PRELAZI U SLIKU PLANETE TAKO DA SE CENTRIRANO U ODNOSU NA CENTAR OBJEKTA(JUPITER) "PRETVARA U JUPITER" NEGO SA JEDNE STRANE OSTAJE KAO SVETLOST KOJA SE ASIMETRICNO, DA KAZEM, NALAZI TU SVE DOK NE POSTIGNEM KOLIKI TOLIKI KVALITETAN FOKUS. Ne zam da li me razumes na sta mislim, razmisljam da li i je do nekolimiranog teleskopa.

Yagodinac

Probaj sjajnu zvezdu u rangu Jupitera. Na što većem uvećanju. Ako nju ne fokusira lepo ili ona ima neki drugi oblik - recimo komete to je kolimacija sigurno. A još ako oblik odstupa od simetrije kad defokusiraš onda je dijagnoza postavljena.
Drugo, ovih dana je Jupiter nisko i atmosfera je užasna. Drugim rečima mani Jupiter, Mars može već od ponoći.

E da, Jupiter je gasoviti džin, s njim ide teško fokusiranje. Obično svi fokusiraju na njegove satelite pa ako su oni kometice onda šrafciger u ruke i kolimacija.

Vlada

Mislim da je Mars van mojih optickih mogucnosti. Citao sam da ima premali ugaoni precnik. Jupiter je negde 40-ak sekundi a Mars tek.

Ljubo

Probaj kolimaciju na bilo kojoj umjereno do jače sjajnoj zvijezdi. I provjeri sliku s obje strane fokusa - krugovi trebaju biti savršeni.

Yagodinac

Ne bih rekao. Mars je 13.6 sekundi i tačno -1.0 magnitude večeras. Saturn je bio 15-20 pa sam ga fotografisao kompaktom a isto savetujem i tebi da probaš. Ili da sačekaš viđenje pa da ponesem adapter i probamo.