• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Pitanja u vezi sa opremom

Started by CyberianIce, January 11, 2010, 01:07:14 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

CyberianIce

Evo da ne otvaram 100 novih tema koje bi se jako brzo zavrsile i pale u zaborav, zeleo bih ovu temu da posvetim pitanjima koja ne zahtevaju veliku diskusiju, a u vezi sa opremom su i bice ih dosta (bar sa moje strane).

Dijagonalno ogledalo za refraktor GSO 2" 99% Dielectric Mirror Diagonal for SCT Sta znaci ovo "Dielectric"?
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

Ljubo

"Dielectric" je tehnološki proces nanošenja refleksionog sloja visoke refleksione moći (99% u ovom slučaju) i minimalne disperzije.

CyberianIce

January 18, 2010, 01:21:56 am #2 Last Edit: January 18, 2010, 01:29:19 am by CyberianIce
Imam pitanje vezano za filtere:
Sta je to UHC Filter, za cega sluzi, kako se aplikuje, na koju opremu se postavlja?
Da li dobijam nesto ako stavim Minus UV na refraktor Ahromat?
Koji filteri uopste dolaze u obzir za upotrebu na refraktorima ahromatima?
Da li postoji neki filter specijalizovane namene za emisione/refleksione nebule?
Koji filteri se mogu koristiti za sta - koji za planetarno, koji za deep sky?
Sta su "Polarizing" filteri, cemu sluze?
LPR - kako funkcionise i ima li prakticne razlike - Skyglow?
Sta je i cemu sluzi pojacivac kontrasta filter - prakticno?
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

CyberianIce

Globalno pitanje za filtere: da li oni smanjuju transmisiju nepozeljnih (filtriranih) delova spektra ili pojacavaju nekako intenzitet pozeljnih? Npr da li H-alpha propusta Ha a prigusi ostatak ili nekako pojacava Ha?
Telescopius
AstroBin

CyberianIce

Imam jos jedno pitanje na koje sumnjam da ce iko da da odgovor pa cu staviti opet u ovu temu. Pitanje je vrlo jednostavno i odnosi se na sve vas koji ste opremljeni akumulatorima:

Sta sve kopcate na vas akumulator i koliko dugo moze da izgura vas akumulator u nekim normalnim temperaturnim uslovima (znaci prosek neki) Koliko dugo moze akumulator od 55 Ah da goni motorizovanu mehaniku EQ5 ili slicno?
Telescopius
AstroBin

mravic

danima...
Akomulator od 12Ah mi celu noć pokreće eq6 sky scan 
taj tvoj od 45Ah može da pokreće sve, i fotoaparat i adapter sa 12na 220, lap top i montažu celu noć i ne brini da ćeš ostati bez struje, naravno ako je nov tj. punog kapaciteta a ne neki iskorišten koji neće ni auto da pali.
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

kruska

filteri-
pre neki dan sam dobio UHC (ultra high contrast) LPR (light pollution reducce..)  filter
celestron 1.25 incha i montira se kod okulara ili foto aparata
propusta vise talasnih duzina svetlosti i blokira svetlost talasnih duzina koje se poklapaju sa ulicnom rasvetom vise na SAJTU www.optcorp.com i www.celestron.com
nije mi trenutno ovde pa da ga uslikam
inace globalno postoji jos par filtera oxygen III, S II i Ha Hb  iskljcivo za te talasne duzine
mada uhc lpr propusta vise talasnih duzina trebas to procitati

Ljubo

Quoteda li H-alpha propusta Ha a prigusi ostatak ili nekako pojacava Ha?

H-alfa (i generalno, filteri uskog područja spektra, tzv. narrow-band filteri) rade uglavnom to prvo, a samo izuzetno ovo drugo (zavisno kolika im je maksimalna transparentnost u piku, ali uvijek manje od 99% - dakle, ne rade kao intensifier-i).

Što se tiče akumulatora, ja koristim Powertank 17 Ah, što je dovoljno za cjelovečernje napajanje EQ 6 montaže, ali ne i Pixcel 255 CCD kamere zajedno. Dakle, zavisi šta sve osim montaže još kačiš na to napajanje. Ako je u pitanju samo montaža, onda kao što reče Mravik, može to i danima trajati na toj snazi koju pominješ...

Yagodinac

Ja imam neku smejuriju od akumulatorčića (4.5 Ah) koja, verovali ili ne, izdrži bez problema 3-4 posmatranja. Međutim, ako slikam onda manje; posle treće noći lagani pomak postoji.
Za filtere evo dobrog članka pa čitaj: http://static.astronomija.co.rs/instrumenti/filteri/filteri.htm
Za sve ostalo TS sajt pa svaki ponaosob filter ima ponešto u svom opisu; mada nešto ne verujem u te contrast boostere, fringekillere ili filtere za ahromate. Verovatno možeš da smanjiš kolornu aberaciju kod ahromata ali ne drastično.

milan

Koji filter mi je potreban da bi video sare na planetama ili se sare vide i bez filtera posto nisam imao priliku da gledam planete i da li se mars,venera i saturn vide kao tacke sa sw 114/900 i barlow 2x sa 10mm
HARWIX panarett 8x30
254/1200 Draco Flex Dobsonian
Dvogled TS 10x50 Le

Ljubo

Od svih planeta, šare tim instrumentom vidjećeš jedino na Saturnu i Jupiteru (i na Marsu polarnu kapu, ali u idealnim uslovima - u toku mjesec-dva svake treće godine, računajući od ove). Za njihovo posmatranje ne treba ti poseban filter, ali ako hoćeš da ih vidiš nešto drugačije (da napraviš jači kontrast u nekim detaljima, i ukoliko te baš to zanima), nije loše da imaš nekoliko takozvanih kolor filtera. To su: zeleni, svetlo crveni, tamno crveni, plavi i žuti filter.

Na Suncu možeš posmatrati pjege, ali sa posebnim filterom (u suprotnom, rizikuješ DEFINITIVNO da oštetiš vid!!!) - najpopularnija je Baader Astrosolar folija.

CyberianIce

Quote from: Ljubo on May 23, 2010, 10:42:22 pm
rizikuješ DEFINITIVNO da oštetiš vid!!!

Rizikujes DEFINITIVNO da izgubis vid!!!
Telescopius
AstroBin

milan

da li se mars,venera i saturn vide kao tacke sa sw 114/900 i barlow 2x sa 10mm
HARWIX panarett 8x30
Dvogled TS 10x50 Le

CyberianIce

Ne. Od Venere bi mozda mogaao da vidis po koju fazu, Saturn se bas lepo vidi sa svojim prstenovima i ekvatorijalnim pojasevima kada su uslovi posmatranja zadovoljavajuci, a Mars je samo planetarni disk, eventualno nesto vise kada je jako blizu Zemlji.
Telescopius
AstroBin

milan

u teleskop centru ima mnogo boja filtera mislim na ove http://www.teleskop.rs/teleskop/filteri/filteri-u-bojama i ako bi mi neko rekao za sta sluzi koja boja i sta radi nebularni filter,koji je za planete i sta rade ostali.
HARWIX panarett 8x30
Dvogled TS 10x50 Le