• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Groznica subotnje večeri

Started by Laci, January 17, 2010, 11:16:39 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Yagodinac

Moguće je da ti je aparat bio u osi levo-desno dobro podešen ali da gore-dole nije baš šljakalo. Nekad se to i meni desi ali dobar je princip da prvo podesiš adapter sa stavljenim okularom i aparatom. I ja tako nekad radim a više puta direktno stavim adapter na aparat (naročito kad je Mesec u pitanju) i podesim šrafove na aparatu.
U svakom slučaju najbolje je da experimentišeš do mile volje. Nekad nešto što ti drugi preporučuju daje bolje rezultate a nekad i ne; sve zavisi od mnogo parametara koje ni vlasnici opreme ne poznaju ponekad. Najbolji primer je Jupiter koji sam snimio sa optičkim i digitalnim zumom a on ispade moj najbolji Jupiter, uprkos degradaciji kvaliteta kod digitalnog zuma. Ustvari atmosfera je odradila posao a ja sam samo natrčao kad je trebalo.

gilecais

Jagodinac posto i ja isto koristim Canon A-560 i afokalni metod snimanja planeta potvrdjujem da si u pravu.U pravu mislim na upotrebu ne samo optickog zuma nego ponekad i nesto malo i digitalnog zuma.Prilazem  i primer toga a to su moji snimci Jupitera od letos,a i snimci Marsa od 11.01.2010 koje ste mogli delimicno jedan deo videti u AM-u.Pozdrav od Gileta.

Ljubo

Hmm, digitalni zum vam onda dodje isto što i resize, s tom razlikom što vam Registax (po difoltu) odradi blur. Može ovo da prodje overall, ali, što kaze Yagodinac, mora i seeing da u trenutku snimanja bude optimalan.
Sa druge strane, tako dobijene snimke ne mozete vise resamplovati, a to ogranicava mogucnosti da naknadno uvećavate rezultat steka, bez da se lako uočavaju nedostaci takvog postupka - a to je glavni razlog zašto se u planetarnoj fotografiji izbjegava digitalni zum.
Postoji još jedan bitan momenat, a uočava se kod ovakve metode na priloženim snimcima: kada koristite digitalan zum onda je i veći nivo artefekata koji se pojavljuju tokom softverske obrade, mada je ipak tu primarno i dalje ono što odradi optički zum.

Yagodinac

Svaka čast Gile, samo ovo je vrh planetarne fotografije Canonom zato što si slikao kroz C8. Za manje teleskope (npr moj) rezultati moraju da budu skromniji. Sem toga C8 ima dovoljan sjaj za mnogo veće fokalne dužine tako da i 30fps na mnogim planetama bude moguće. Meni dosta smeta činjenica da A560 nikako ne može klip da snima u RAW formatu.

Ljubo, u startu sam napomenuo upravo to - seeing. Dobar rezultat bih dobio i samo sa optičkim ali ti znaš šta hoću da kažem. Ako je seeing vrhunski onda možeš trampiti malo oštrine u zamenu za veću planetu; ja recimo imam problem što oba moja njutna imaju male fokalne dužine pa su planete male. To se može nadomestiti planetarnim okularima ili barlowom s tim da ja u slučaju barlowa imam zaista neprihvatljiv nivo hromatske aberacije i nikakvu oštrinu.
Dakle: Canon A560 najbolje rezultate daje upravo na S/C teleskopima gde je barlow nepotreban (a i digitalni zum!). Može i običan plossl 10mm :-)

Laci

Hvala Yagodinac na opisu podešavanja kako ga ti to izvodiš.
Definitivno sam promašio osu kada sam podešavao fotoaparat na adapteru.
Ne koristim digitalni zum. Držim se optičkog kako i Ljuba sugeriše (do 10X, a po potrebi).

Svaka čast Zoli za ove fotke Jupitera i Marsa  8)! Taj C8 je stvarno zver od teleskopa.
Da li mogu i tebe da zamolim da mi ukratko objasniš kako vršiš podešavanje fotoaparata na adapteru?

Lično ću probati masku na poklopcu okulara za dovođenje ose okulara u osu objektiva fotoaparata. To sam zamislio kao disk od kartona
ubačen u donji poklopac okulara. U njegovom centru je izbušena rupa šestarom. Na ovaj način sam suzio vidno polje i
imam preciznije podešavanje krsta na LCD-u nego da je podešavanje bez maske ;). Naravno, ovo sve važi za 32mm okular. Za 15mm okular maska
mora praktično ući u okular da bi otvor maske u LCD-u bio mali i imao smisla!

Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

Plecka

Pozdrav svima,
Da li neko moze da mi pomogne oko kupovine prvog teleskopa. Naime, dvoumim se izmedju Newton-a 150/1200 na Dobson i EQ3 montazi ...
Za sada me ne zanima toliko astrofotografija, pa mi Dobson privlacnije izgleda zbog nize cene i jednostavnije montaze. Ustvari, nisam siguran koliko je Dobson montaza dobra za jednog pocetnika.

mravic

Ako ćeš kupiti 150/1200 onda uzmi dobsona, jer je eq3 preslaba za taj teleskop. Dobson je najbolji za početnika...
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk