• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Prenošenje teleskopa preko granice

Started by abrasax, April 01, 2010, 10:10:32 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

abrasax

Nisam siguran da li je dobro mesto za ovakvo pitanje ali šta je tu je: Da li neko ima iskustva sa prenošenjem teleskopa i slične opreme preko granice sa crnom gorom? Naravno lične opreme, ne mislim za prodaju ili slično.

NShappy

Imaš na sajtu uprave carina da skineš sledeći dokumet: http://www.upravacarina.rs/cyr/Dokumenti%20i%20obrasci%20cirilica/SpisakStvariKojePutnikPrivremenoIznosi.pdf

Odštampaj ga, popuni (upiši i serijski broj onoga što iznosiš) i na izlasku iz zemlje ga daj cariniku da podpiše i lupi pečat. On to mora da uradi a u zavisnosti od raspoloženja može tražiti da vidi opremu sa spiska ali i ne mora. Sa tim papirom nemaš problema u povratku a ni Crnogorski carinik neće tražiti Ata Carnet (koji bi trebao da se ima al' to je ipak za ozbiljnu industrijsku i profesionalnu opremu).

Iste formulare imaju već odštampane na svim graničnim prelazima pa ga možeš i tamo popuniti ako ti je smor da to radiš kod kuće...

To bavezno radim zadnjih par godina kada god izlazim jer uvek vučem sa sobom foto opreme od par kila evra.

abrasax


Yagodinac

Quote from: NShappy on April 01, 2010, 10:19:21 am

To bavezno radim zadnjih par godina kada god izlazim jer uvek vučem sa sobom foto opreme od par kila evra.Ako vučeš toliku opremu verovatno imaš i iskustvo sa Grčkom, jel ista procedura? Sem toga, kako će carinik da gleda na EQ6 koji nije fotografska oprema?

Ljubo

QuoteImaš na sajtu uprave carina da skineš sledeći dokumet: http://www.upravacarina.rs/cyr/Dokumenti%20i%20obrasci%20cirilica/SpisakStvariKojePutnikPrivremenoIznosi.pdf


Budite krajnje oprezni!

Ja sam tačno prije godinu dana prešao ovu granicu koja se tu spominje. Uredno sam popunio gornji formular i prijavio opremu.

Na žalost, ni to ne garantuje da će te carinik bezbjedno pustiti (sve sad zavisi od njegove volje). Ako je ustao na krivu nogu (u prevodu, ako ga žena vara ili nešto slično), može se desiti da ti traže ATA karnet. Ja sam srećom prošao bez njega, jer, pobogu, gdje će profa da švercuje robu?!?   ;) :-X  Carinik me samo opomenuo, i lijepo objasnio zašto taj papir koji ćeš popuniti ne vrijedi ništa (moš' njime **** obrisat').

Dakle, po novim carinskim propisima (čiji su potpisnici većina država u regionu), nije dozvoljeno iznošenje opreme (osim lične) bez pomenutog ATA karneta, kojeg izdaje privredna komora zemlje iz koje je putnik.

mravic

www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

cola

A ako posaljes opremu npr DHL-om na hotel koji stizes, da li si u obavezi da placas te ATA karnete i slicno? Ili samo placas transport?
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

kruska

kad god upoznas novog carinika pritom noseci 25 kila satelit foto astronomske opreme negiraj bilo kakvo poznavanje i nosenje opreme , i kad te on pita odaklesva ova roba ti govori , ovo je kamp
oprema koju uvek vucem sa sobom , paraglajder grill , stativ su sipke za sator. mount je ukras za jelku..... nesto mi doslo a dosada sam svaki put preneo uzas od opreme jednom su mi uvalili veliki kanister jogurta  limenku od 5- 10 litaRA iz neutvrdjenih razloga I NIKO MI NIJE OTVARAO  samo mi je jednom jedan trazio zlato rekoh mu "a to ne svercujem nikada"  da je trazo nesto drugo...da me je pitao da li svercujete Celestron schmidt cass od 8 incha vec ne bih imao pravi odgovor.. :(

NShappy

ATA Carnet je potreban za veće količine skupe profesionalne opreme. To recimo ispunjavaju bendovi za instrumente, firme za mernu/laboratorijsku/ispitnu opremu, filmske ekipe za snimateljsku opremu, veliki fotografi kada vuku čitav studio sa sobom...
ATA Carnet je pored zenlje koju napuštate, potreban i u zemlji u koju putujete. To je dokaz da opremu nećete tamo otuđiti a i u slučaju krađe je dokaz da ste je posedovali... bla. bla. bla.

ATA Carnet je za velike skupe i profesionalne stvari. Spomenuti formular je za lične stvari. Carinik u principu ima diskreciono pravo da sam proceni da li je to što vučete nešto za "obavljanje delatnosti" ili je "lični predmet". Sami procenite kako deluje "to" što iznosite.

Iznosio sam mnogo puta 2-3000eur fotoopreme. Jedva sam ih ubedio i onaj formular da overe. U povratku je uvek bilo "ništa za prijaviti". Ali znam još neke fotografe koji vuku sa sobom čitav studio. Oni vade ATA Carnet.

Neko spomenuo DHL?!? Em je užasno skup, em oni rade špediciju i kompletnu uvozno izvoznu proceduru.