• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

homemade "Plossl"

Started by Vlada, February 01, 2010, 10:38:12 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Vlada

Imam 2 ahromatska objektiva od 25mm od nekog starog dvogleda. Oni imaju zizu na oko 10 cm. Razmisljam da li mogu da ih upotrebim za izradu Plosssl okulara za reflektor 150mm f9.  Znam da se inace u najjednostavnijoj verziji plossl sastoji upravo od 2 ahromatska dubleta sociva koja se svojim sfernim stranama okrenuta jedno prema drugom. Zanima me da li neko od strucnih ljudi koji imaju iskustva sa samogradnjo okulara moze da mi kaze na kojoj daljini treba da se ova dva sociva nalaze jedno od drugog. Kada se stave na rastojanju od oko 1 cantimetar, dobijam ziznu daljinu ovoga sistema upravo oko pola zize svakog dubleta a to je oko 5 cm. Nemam ideju o tome da li ovo rastojanje mora da bude tacno odredjeno. Znaci dubleti imaju 25mm u promeru, a ziza ima je oko 10 cm. Ima li neko koristan predlog?

CyberianIce

Jel to onaj mali damski dvogled za operu i pozoriste 2,5x25? Ako je to to, ne moras da pokusavas, ti objektivi nemaju adekvatne antirefleksione premaze.
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

NeS

Od tih sociva je teoretski moguce napraviti okular, ali bi on prakticno bio neupotrebljiv
Rastojanje izmedju njih bi trebalo da bude 60-70mm, a ziza sistema bi bila oko 0.75 od pojedinacne zize.
Ovim karakteristikama bi odgovarala sociva 2-3 puta veca da bi imao iole pristojno vidno polje a ceo okular bi bio velicine limenke.
Ako uzmes ta dva sociva sa rastojanjem 10mm kako si zamislio i pogledas kroz teleskop videces unutrasnjost tubusa i objektiv u kome ces videti i sliku sa vrlo malim vidnim uglom. Sve u svemu neupotrbljivo.
Rastojanja izmedju sociva u okularu moguce je priblizno odrediti jednostavnom vizuelnom metodom tako sto se posmatra kroz njih neki tackast izvor svetla, na pr. neka sijalica.
Rastojanje je dobro ako ti je osvetljeno celo vidno polje.

Vlada