• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Oluja na Marsu

Started by gilecais, February 08, 2010, 11:32:46 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

gilecais

Naknadnim pregledanjem slika Marsa od 24.01.2010 godine nasao sam na polarnoj kapi jedno malo zamucenje koje nije bilo bele boje nego sivkasto-narandjasto.Trazeci slike Marsa na netu naleteo sam na snimke radjene izmedju 26-30.01.2010 godine na kojima se nalazi isto zamagljenje na polarnoj kapi.To zamagljenje je u stvari velika oluja koju sam snimio po prvi put u svom zivotu na povrsini Marsa.Prilazem moj snimak sa uporednim snimkom.Pozdrav i vedro nebo.Gile. :)

gilecais

Zalosno ne prihvata sliku za sada.

Yagodinac

Upotrebi Imagefra ili Picassa, oni sve prihvataju. A bilo bi interesantno izračunati rezoluciju najsitnijeg detalja na Marsu; trenutni prečnik planete je 13.8 sekundi.

gilecais

Direktorijum za prihvatanje datoteka je pun. Pokušajte sa manjom datotekom i/ili prijavite ovu grešku administratoru.

Stalno mi ovaj tekst izbacuje. ???

Predrag

Valjda slika treba da bude ispod 128 kb ako je direktno sa kompa. Moraš da smanjiš "veličinu" sliku.
Probaj preko image shack pa od linkova koje ti izbaci ovde ostavi direkt link! I to je to.
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

gilecais

Slika mi je svega 19 Kb te mi nije jasno zasto ne moze da prodje? ??? Do sada je sve bilo ok.

Predrag

Jedino ako nije neki od dozvoljenih tipova! Ništa mi drugo ne pada na pamet.
Odradi ti sliku u image shack pa da je vidimo tako!
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

Ljubo

Gile,
Već se dešavalo više puta da ne mogu da se kače slike na forumu (ni ja nisam mogao tako danas), pa probaj sljedeće (nije ništa komplikovano): Klikni na ovaj link: http://imageshack.us/  . Kad se otvori otidi na Browse i otvori (i zakači) sliku iz tvog kompa. Potom klinki na "Upload Now" i s lijeve strane će ti se poslije 20-ak sekundi pojaviti linkovi, a ti uzmi, recimo, drugi (kraći) i odradi mu "copy". Potom otvori ovu stranicu, klikni na odgovor, pa u donjem lijevom dijelu na drugu ikonu slijeva ti je ikonica za link na sliku. Klikni na tu ikonicu i odradi "paste" izmedju zagrada od onog copy što si prije napravio. Potom možeš zapisati neki komentar i to je to. Nadam se da ti je pomoglo.

Odoh da snimam Mars... Pozz

gilecais

Mislim da ce sada da prodje ova slicica.Hvala ti Ljubisa na brzoj pomoci izgleda da funkcionise.Do sada nisam imao potrebe da tako radim,pa do sada nisam naucio.Mnogo srece u snimanju Marsa.Sta kod tebe je vedro?Zalosno kod mene sami oblaci.

Ljubo

Bolje da nisam ništa govorio... Sad je i kod mene oblačno, žasu. Stojim u pripravnosti, ali male su šanse.. prognoze su loše.

Svaka čast Zolika, očigledno je oluja uhvaćena tvojim aparatom (bez obzira na tričavih 6 dana razlike, kad tamo oluje traju i po mjesec i više dana).


Predrag

Ej gilecais, izvini. Mislim kako ja koristim imageshack, pa ga koriste i ostali.
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

gilecais

Vidim da niko ne snima Mars pa eto da opet stavim dve slike od 15.02.2010.Uhvatio sam retki trenutak vedrog vremena pa odradio posao.Oprema mi je vec ustaljena od ranije da ne nabrajam vise.Voleo bih da se malo vise aktiviraju i Ljubisa a moze i Slavko pa da i oni sa nama podele radost u snimljenim novim fotkicama.Lacika i Jagodinac kubure sa preeponiranim slikama zato uvek ima dobrih resenja predlazem da mi se jave privatno e-mailom da pokusam da im pomognem savetima.Za sada samo toliko.Ljudi dajte vec jedared  vise slika i rada a manje bla-bla.Pozdrav od Gileta.

Stojanov

Lepo ti radis , Zoli . Pre tri dana ,kada je bilo relativno povoljno vreme za snimanje prvo sam probao 1046 ali predvece se navukla izmaglica pa nista od Marsa.
Kazi , koristis li punu rezoluciju 640x480 ili samo centralni deo 352x288 ?
Ne samo po meni, ovo drugo je prakticnije zbog zapisa - periferni delovi frejma su ignorisani a i tako su nepotrebni. Ostaje puna rezolucija sto nije slucaj kod npr. 320x280 gde dolazi do 2x2-Binninga. Ovo navodim zbog pocetnika koji hoce da se ogledaju u planetarnoj fotografiji.
Vise nego skroman prilog " da se nesto radi " ( u ocekivanju lepseg vremena ):  1046.   

gilecais

Pozdrav Slavko!
  Ispod svih slicica se vidi da radim u formatu 640x480 koji i dalje zadrzavam u obradi u Registax-u.Komletna obrada je samo u tom programu bez dodatni obrada (komplikacija) u drugim programima.Jednostavno nemam toliko ni vremena ni zivaca da obradjujem u necem drugom.Za sada toliko Gile.

Laci

Zoli, svaka čast za nove fotke Marsa :D! Sve ovo pomalo može da zvuči otrcano ali razume jako dobro svako ko je pokušao isto. Oblast Utopia široka i u detaljima, Mora Cimmerium i Tyrrhenum sasvim dobro razdvojena, uočljivi detalji u oblasti Elysium, pojava reljefa na rubovima i pokazuju se detalje na poršinama uz ivicu diska, naznaka Syrtis Majoris u izlasku... jednostavno rečeno - sjajno :D! Ako si u mogućnosti, nastavi da snimaš Mars u njegovim različitim razdobljima dana pa napravi malu animaciju. Bio bi to 3D Mars 8)!
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70