• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Prah ili pasta za brušenje i poliranje!

Started by NShappy, December 31, 2008, 10:41:33 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

NShappy

Pozdrav svima!

Zna li neko gde u Novom Sadu i okolini mogu naći paste za poliranje koječega ili brusni prah (karborundum, korund ili sl.)? Pade mi na pamet ovde da pitam pošto znam da se to koristi za brušenja ogledala teleskopa kod samograditelja. Ovo oko brusnog praha sam i našao tamo u uputstvu za samogradnju. Meni je potrebno za drugu namenu ali eto, možda ovde neko zna gde to naći.

suvacarov

Pazi, velika je razlika izmedju karborundima (korund) i praha za poliranje. Karborundum ti je iskljucivo za brusenje dok se prah za poliranje (kao sto i ime govori) koristi samo u zavrsnoj fazi, odnosno poliranju. I jedno i drugo mozes naci kod Mravic-a (lako ces ga naci na ovom forumu) ali se isto tako moze naci i kod gotovo svih vecih staklara narocito onih koji imaju i proizvodnju (doradu). Jedini problem kod staklara je taj sto ti velika vecina njih nece prodati. Ja sam pokusavao na vise mesta ali bez uspeha. Dakle najbolje ti je da se obratis Mravic-u.

mravic

Evo i mene, samo mi tebas reci sta ti tacno treba. Dali ti treba za poliranje stakla ili noževa ?
Samo reci za sta ti treba i ja te uputim gde treba.
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

NShappy

Uf bre, ala ste ekspeditivni!  :)

Treba mi za noževe. Međutim, pre finog poliranja, trebalo bi ih malo izbrusiti. Treba mi žilet oštrina (bukvalno) a sama oštrica, iako je vać sada prilično oštra, relativno je iskrzana pa bi praktično pre poliranja trebalo obaviti najfinije moguće brušenje.

mravic

Imas srece, ja ostrim nozeve a poslu pa cu ti objasniti...
Kao prvo, obrusim ih smirgl papirom gradacije oko 100 a moze i finije npr 120 ili cak 150. To je zapravo pokretna brusna traka. Posle toga, poliram na grubu polirku gde na filcani tocak, lepim brusni prah karborundum finije gradacije oko 250-500, sa kombinacijom grublje polir paste, koju nabavim u Pancevu na buvljaku. Crvana polir pasta u kamenu. Onda ide druga polirka od istog filca ali samo polir pasta finija, zelena, takodje Pancevo.
Na kraju zicu skinem na platnenoj polirci takodje sa zelenom polir pastom.
Jeste da sam malo zakomplikovao, ali to ti je to. Ne mozes noz naostriti na brzinu.

www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

NShappy

Nije baš toliko prosto. U pitanju je noš za pripremu histoloških preparata (to i nije toliko bitno). Bitno je da oštrica mora biti apsolutno ravna, znači prava linija, bez zakrivljenosti, bez iskrzanosti (neravnine ne smeju da se vide kada se vrh oštrice posmatra na 100x uvećanju), oštri se samo jedna stranica noža a fabrički ugao oštrice mora ostati takav kakav je. A oštrina mora biti, zaista ono, kao nov iz pakovanja izvađen žilet.

S' obziom da niko u NS to ne oštri k'o svet, a oni koji "oštre" su uglavnom upropastili ne baš jeftine noževe, planiram na jednom od najgorih da probam neke moje ideje oko povremenih oštrenja takvog noža. Za to bi mi trebao prvo taj brusni prah pa onda i pasta.

Dakle, u NS ili okolini mi treba taj karborundum i polir pasta. Pančevo mi je malo daleko.

mravic

Onda tebi ne treba nista grublje od npr. 500 gradacije, jer je to jos ostro i ne dirano. Posle brusenja samo poliranje i to je to, ali mislim da bi ti bolje bilo da nabavis dijamantski brusni kamen na najlon pijaci i imas i dijamantsku gumu za poliranje takodje na pijaci, i to sve masinski obradis. Sve se da vrlo jednostavno uraditi...
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

NShappy

January 04, 2009, 11:22:37 am #7 Last Edit: January 04, 2009, 12:07:27 pm by NShappy
Nož na kojem ću probati je već dosta iskrzan. Al' dobro, to sada nije bitno previše...
...znači Najlon pijaca pa da tražim šta ima. Hvala za sada. Javljam se kada nabavim sve šta treba.

BTW. Predlažem da se ova tema prebaci u podrum.

Goran Neotinac

Zanima me gde u Beogradu može da se kupi pasta i prah za poliranje noževa. Imam nož Fallkniven F1 i zanima me da li mogu da ga ispoliram da bude kao ogledalo

mravic

Možeš ga ispolirati kao ogledalo ali ti treba polir pasta i filc, koji ima da se kupi na buvljaku u Pančevu, mada...filcani točak treba da montiraš na motor odredjenih obrtaja i treba imati iskustva.
Jednostavnije je da mi pošalješ nož poštom i ja ti ga ispoliram do perfekcije...
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk