• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Konacno - Carl Zeiss Jena 10x50 Dienstglas

Started by Vlada, February 20, 2010, 11:06:52 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Vlada

Pazljivo citajuci komentare koje ste, dragi forumasi, upucivali na moje "zapomaganje" oko izbora pravog dvogleda, konacno mislim da  mi se osmehnula sreca!

Prolazeci danas lokalnom pijacom u Nisu, naidjoh na coveka, inace poznatog niskog fotorgrafa i fotoreportera a i trgovca, koji je prodavao raznoraznu i iskljucivo kvalitetnu optiku, uglavnom digitalne aparate renomiranih marki. Paznju mi privuce neki crni dvogled, dosta rogobatnog i zastarelog izgleda. Pomislih sta je ovo?  Uzeh u ruke da vidim o cemu se radi. Prosto neverovatno, na levom optickom tubusu pisalo je ni manje ni vise - Carl Zeiss Jena 10x50 Deinstglas. Prosto nisam mogao da verujem. Covek,  videvsi da se interesujem rece mi da je to dosta star, ali i vrlo kvalitetan dvogled i da je cena 40evra. kaze, dajem ga ispod svake cene.

Razmisljao sam o kupovini novoga, tj. Praktike o kojoj smo sinoc, uz vasu nesebicnu pomoc komentarisali, ali i kao malo  upucenom u optiku bilo mi je jasno da nemam sta dalje da trazim. Prvi pogled kroz ovaj dvogled zadrzao mi je doslovno dah na neko vreme. Platih coveku i najbrze moguce, kao dete kome su kupili toliko zeljenu igracku, bukvalno otrcah kuci. Pogled na sumovito brdo iznad koje kuce prosto me je zapanjio. Nikada pre nisam mogao da sa takvom detaljnoscu i kontrastom i u potpuno prirodnim bojama vidim okolinu svoga kraja.

Prosto ne mogu da docekam prvu vedru noc da odradim i taj finalni, ali i najzahtevniji optiski "test" tj. pogled ka zvezdanom nebu. Jedino sto sam veceras uspeo je da pogledam je Sirijus koji se promaljao izmedju oblaka. Bio je prava mala tackica , kao vrh ciode, mada to je bilo sve sto sam veceras pogledao. Pocela je kisa ubrzo.  Pomocu malo stapa i kanapa i malo trigonometrije ustanovio sam da je vidno polje oko 5,5 stepeni.  Ocekujem Vase komentare forumasi!!!   Evo i slike u attachmentu

Ljubo

Nemam riječi. Svaka čast, kupio si najbolje. Vjerujem da je i sve ispravno, na šta upućuje ovaj tvoj prvi test. To je bolje i od Pentaksa i od mnogo čega drugog. Optički vjerovatno bolje nisi mogao ni proći.

Ajde, šta si se stisao, postuj još koju slikicu ovog dragocjenog komada opreme, pliz ;)

Vlada

Izvinite Ljubo, samo sam ovo jos danas slikao. Bas mi je drago sto imate takvo misljenje

Vlada

Sutra cu postovati jos slika za one koje interesuje.

contax

Pazario si pravu stvar. Budi siguran da za tu sumu nisi mogao da kupis nov dvogled koji je ni blizu ovog tvog. Vidi se da je prilicno mator, ali proizvodi iz njihove fabrike imaju cuveni Nemacki imunitet na zub vremena. Cestitam.

marino

svaka cast...to je Komad!
e a sada, budes li imao negdje priliku isprobati ono smece od praktice pokusaj imati i zeissa u blizini...cisto da vidis koliko vrijedi 40eura na tvom zeissu i 50 na prktici :)
m
Vidulini Observatory

CyberianIce

Cestitam ti na novom dvogledu, svaka cast na odlicnom izboru. Jena rulez!
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

Mihael

Vlado cestitike, i sto vise posmatranja ti zelim sa novim dvogledom! Iz Carl Zeiss serije imam samo 8x30 Deltrentisa, i vise sam nego zadovoljan, tako da verujem da ce 10x50 biti neuporedivo bolji za astro.