• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

MTO

Started by Stojanov, February 23, 2010, 05:42:16 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Stojanov

Pomalo cudi da se na forumu veoma retko pominju ruski katadioptici MTO 500 i MTO 1000. Pocetnicima bih preporucio da obrate paznju na njih na fotoberzama. Treba ih u svakom slucaju kupovati u drustvu iskusnih fotoamatera a sto se tice cene , 80 - 150€ , zavisi od ocuvanosti. Nove prodaje Teleskop Express. Oni sa oznakom Rubinar su skuplji ( i slika je kontrastnija ).
    Preksinoc su uslovi bili nesto povoljniji pa evo Marsa ( mnogo kropovano :-\ ) i Meseca ( gore se vidi Rupes Altai ) sa MTO 500/5,6 Rubinar + Barlov2x. Webcam Filips SPC 900NC sa vec legendarnim cipom Sony ICX098BQ. Stekirano po 15frejma.
Naravno , Mars i 500mm fokusa nije bas neka kombinacija  ;).

Yagodinac

Retko se spominju jer mislim da sem Nedeljka niko nema MTO, ali to ne znači da ne gotivimo ruski cass astrograf za male pare ;D ;D
Jeste, i meni su MTO zapali za oko ali sem prastarih Jupitera bukvalno malo toga upotrebljivog sam nalazio po fotoberzama.

Btw, Mars ti je po kvalitetu približan mom na 150/750  :-[

Mihael

Da, bas ovih dana razmisljam o njima, i bas sam se cuo sa prijateljem koji je imao 10/1000, ali je prodat... U svakom slucaju slike su od velike koristi, HVALA Stojanov.

gilecais

Ko kaze da nema medj narodom nesto malo tih MTO objektiva.Evo na primer ja imam 2 kom.6,3/500 mm i 10,5/1100 mm i smatram ih za vrlo dobro resenje u astrofotografiji.Slavko svaka cast sada vidim da ipak i ti radis nesto dobro.Pozdrav Zoltan.

cola

Ja sam jedno vreme jurio MTO, ali nisam nasao ni jedan... Tj. jedan mi je bio preskup i nije se nalazio cak ni u Srbiji, pa ga nisam uzeo, to sam naleteo na nekom nemackom forumu :( Inace sam hteo da ga koristim za promenljive, dvojne i za Sunce...
Super fotke! Samo napred
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Yagodinac

Quote from: gilecais on February 23, 2010, 09:47:43 pm
Ko kaze da nema medj narodom nesto malo tih MTO objektiva.Evo na primer ja imam 2 kom.6,3/500 mm i 10,5/1100 mm i smatram ih za vrlo dobro resenje u astrofotografiji.

Izvini Gile, nisam znao da i ti imaš te objektive. Da, rečeno mi je i da jedan dobar MTO može da konkuriše apohromatu ako hoćeš widefield fotose sazvežđa. Interesantna alternativa i po ceni, naravno.

Stojanov

Namerno sam prikazao ekstreme sto se tice objekata : 13" Mars i  31' Mesec . MTO objektivi 1000/10 i 500/5,6 , posebno Rubinar serija je dobra alternativa manjim Njutn teleskopima (130mm ) , prednost je kompaktnost. Mogu se  koristiti i za vizuelno posmatranje uz adapter 42/31.8 .
Ovo je iz naftalina - snimci od 1997( Hale Bopp ,) do 2006 (tot.pom. Sunca)  sa MTO1000 Rubinar i MTO500 Rubinar.
Hale Bopp   1000mm
M42 -        1000mm
Pom.Mes.     500mm
Pom.Sun.     500mm

Milane, Mars iz prethodnog posta  je "rasprskan" u rezoluciji (koji izraz!) - Drizzle modus . A ono: da osim Nedeljka ih malo ko koristi , Zoli i ja imamo dobrih pola tuceta MTO-a . Zbog bolesti zvane "Zaljubljenost u opt. instrumente" !
Nadam se da sam ovim uspeo da zainteresujem forumase za veoma dobre MTO objektive.
U Novom Sadu bice pocetkom marta fotoberza na Sajmu. Mozda se nesto moze naci  :)

Stojanov

Zoli, nisam video tvoj poslednji post sto se tice broja MTO-a . Pa , pogresio sam samo za jedan  :)

Yagodinac

Wow! M42 sa MTO... Svaka čast.

marino

February 24, 2010, 08:00:49 am #9 Last Edit: February 24, 2010, 08:07:24 am by marino
samo da nadodam kako u auv imamo jedan barem tri desetljeca star MTO 1000 i da je to mrak stroj...evo gdje mu je mjesto na jednom novomodificiranom sustavu (VSX NEXT - www.zvjezdarnica.org )
stara rusko-istocnonjemacka opticka skola cini osnov novog VSX sustava za otkrice i pracenje promjenjivih zvijezda, na prilozenoj slici (petar gljuscic) vidi se MTO+ST6 za vodjenje sustava na LX200, a cetiri objektiva su ZEISS Sonari 180/2.8 (jedan od njih je thanks to slavko stojanov i vec je upisao otkrica novih promjenjivih) dok su iza njih 4 komada 400d..istocno-zapadna kombinacija tehnike izvrstan je omjer ulozeno-dobiveno
MTO je zahtjevan stroj, osjetljiv na promjene int/ext temperature ali kada se njemu sloze uvjeti onda - rulez! :)

m

PS sori na gnjavazi a slavko pohvala za fotke
Vidulini Observatory

Boki Aristarh

Prijavljujemo se i mi iz "Aristarh"-a kao ponosni vlasnici jednog MTO-1000 u savršenom stanju!
Ne bi ga prodali ni za kakve pare, pa smatramo da je to uzrok manjka ovog objektiva na tržištu.
Što bi ga neko prodao ako ga već ima....?
Tipična ruska škola: "Built like a tank, performs like champ!"
RUSIJA !!!!!

Stojanov

Boki:
Quotepa smatramo da je to uzrok manjka ovog objektiva na tržištu.

Sa Bokijevim je to 8-mi primerak MTO :)
Ko dobro upozna MTO , obicno ga zadrzava za trajno. Ima on neke svoje inatluke no i to znaci nesto - da je poseban! Uz nesto malo dorade - prsten meniskusa ne sme da bude sasvim pritegnut sto vazi i za nosac primara. Korekt/konver. sistem sociva nije toliko kritican. Uklanjanjem granicnika ( pozicija beskonacno ) dobija se veci raspon za fokusiranje u slucaju afokalnog nacina . Zamena maziva na unutrasnjem navoju za fokusiranje je preporucljiva posebno za upotrebu na niskim temperaturama.Za temp. razliku 20°C sasvim je dovoljno 2h za termostabilizaciju. A onda - rulez :).

cola

U Nemackoj cene MTO R. su izmedju 230-280 evra, mislim na nove...
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Jaro

Jedan primerak MTO-1000 i ja prijavljujem ;)

stameni

Ne poznajem dovoljno astronomsku posmatračku opremu, ali su me Slavkove fotografije ostavile bez teksta :)

Hale Bopp i M42 su izvanredne, kao da su za astronomske udžbenike, a moraju se pomenuti i oba pomračenja. Svaka čast!