• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Učestalost jakih Zemljotresa

Started by Kizza, February 28, 2010, 08:34:13 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Kizza

Evo i snimka kako deo nuklearke leti u vazduh: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/857214/%D0%95%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%98%D0%B0+%D1%83+%D0%BD%D1%83%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8.html
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

robin15

Hmm, reaktori 1, 2 i 3, koji su bili aktivni tokom zemljotresa su se uspesno isljucili; ali dizel motor koji napajaju sistem za hladjenje su osteceni usled cunamija. Sad je problem sto ne mogu da provode vodu kroz reaktor(e), a to je izazvalo eksploziju vodonika ranije danas, koja je odnela deo krovne strukture. Jednika razlike od eksplozije cernobiljske elektrane je to sto ovi reaktori imaju odgovarajucu zastitnu strukturu, koja je sprecila (vecu) emisiju radioaktivnih supstanci.

r2d2

Ten Mun je sasvim dobro, i grad u kome je nije pretrpeo neka velika i znacajna ostecenja....

betelgez

Pozdrav svim astronomima amaterima i profesionalnim astrofizicarima. nov sam na forumu, kao sto vidite. da se javim jednom informacijom povodom zemljotresa u japanu.
zvanicna informacija NASA-e je da se dan skratio 1.6ms i da se osa zemlje pomerila 10cm.

Sky Watcher 150/750 sa Craiford fokuserom
EQ 3 montaža
Dual ax motor
2,5x Apohromat Barlow
2x Ahromat Barlow
Plossl 25x
Plossl 10x
Canon 1000D
Sony ICX098QB CCD

Kizza

Eto koliko jedan jači zemljotres može da utiče na celu planetu.Kako stižu novi snimci sa tla,vide prave razmere katastrofe.Tlo se još uvek ne smiruje a i u Kaliforniji se drmuska.

betelgez

radi se o tome da sam pojam zemljotesa nije tenutna pojava, vec kumulativna. energija se skuplja u elasticnosti ploce, sve dok moze da apsorbije ugibanje, kad vise ne mzoe dodje do naglog trzaja. s obzitom na to da su stene veoma guste, potres se daleko prenosi, sada ako uzmemo jos u obzir da ovaj zemljotres nije lokalnog tipa, nego na mestu velikog japanskog rasega, postavlja se pretpostavka da se cela pacificka ploca ugibala. s obyirom na to da je pacificka ploca pod vecim ugibanjem zbog manje bebljine i uticaja vode, veoma je logican sled da je kalifornija sledeca na spisku jacih udara, kao i jedna od drzava koja je jace osetila reakciju iz japana.

EQ 3 montaža
Dual ax motor
2,5x Apohromat Barlow
2x Ahromat Barlow
Plossl 25x
Plossl 10x
Canon 1000D
Sony ICX098QB CCD

r2d2

Quotezvanicna informacija NASA-e je da se dan skratio 1.6ms i da se osa zemlje pomerila 10cm.

Pozdrav i tebi,, Negde sam procitao da italijanski naucnici tvrde da se osa pomerila za cak 25 cm.

betelgez

March 13, 2011, 12:24:03 pm #97 Last Edit: March 13, 2011, 12:33:42 pm by betelgez
Quote from: r2d2 on March 13, 2011, 09:50:34 amNegde sam procitao da italijanski naucnici tvrde da se osa pomerila za cak 25 cm.

sad ce spekulacije biti razne dok se tacno ne utvrdi. ipak na taj nacin parirati nasi je velika stvar pa mora i oni da kazu nesto

EQ 3 montaža
Dual ax motor
2,5x Apohromat Barlow
2x Ahromat Barlow
Plossl 25x
Plossl 10x
Canon 1000D
Sony ICX098QB CCD

NeS

March 13, 2011, 04:09:56 pm #98 Last Edit: March 13, 2011, 04:15:54 pm by NeS
Verovatno su i jedni i drugi u pravu. A ja opet kazem da se osa niji uopste pomerila i da i ja budem u pravu.
Ako se osa pomerila zasto je jedinica koja to prikazuje duzinska. Osa bi mogla da se pomeri za neki ugao a ne u "cm".
Verovatno se pomerila litosfera tj. zemljina ljuska koja cini mozda manje od 1% mase planete.
Znaci da je litosfera dobila malu rotaciju oko neke ose koja se ne poklapa sa osom planete. pa je doslo do promene geografskih koordinata.
U tom slucaju se moze reci da su pojedine tacke na planeti promenile polozaj mereno po obimu izrazeno u cm. Ta promena je razlicita od tacke do tacke a u tackama gde osa promene izlazi na povrsinu zemlje nema promena koordinata.Tu je samo meridijan za neki mali iznos promenio ugao.

Kizza

Japanski seizmolozi najavljuju mogućnost još jednog jakog zemljotresa.Takođe napominju da je ovaj od 11.03.2011 god. bio jačine 9.0 mag.Evo i slike koju sam skinuo sa Googla gde se vide tektonske ploče.Deluje zastrašujuće  :o Ne bi bilo loše da nam neko stručan objasni ovo za osu Zemlje.

kruska

jedva sam naucio polar alignment, svaki potres promeni severni pol ;)
stvarno nije u redu..

betelgez

kizo, to sto se vidi desno je veliki japanski greben gde se nalazi najveca dubina u tihom okeanu koja je isto i najveca dubina uopste. iznosi 11022m. radi se o tome da je nes u pravu. nije se osa rotacije pomerila. deo tektonskih ploca se mrdnuo za neki deo. s obzitom na to da imamo satelite koji rade po utms 89 projekciji koja se ne vezuje za referentne tacke na zemlji, moze se izracunati linearno odstupanje odredjenih delova. kada je zemlja mirna, ona ima ugibljenja koja dovode do promene polozaja trigonometrijskih tacaka. te promene su male. vide se tek posle nekog zemljotresa. evo jednog klipa koji ce prestaviti "debljinu" tektonskih ploca, pa sami procenite da li mogu biti cvrste. http://www.youtube.com/watch?v=3xLiOFjemWQ
tektonske ploce doslovno plutaju po uzarenoj masi. masene anomalije ispod litosfere su moguce jer je uzarena masa pokretljiva, pa samim tim i moguce je da dodje do velikih gravitacionih dilatacija. gravitacioni gradijent iznad zemljine povrsine ja oko 3.1 microGal po metru visine sto rezultuje u maksimalnoj razlici od oko 2 Gal od vrha Mount Everesta od nivoa mora. pricamo o idelanom stanju. poznato je da je gravitacija veca kad je masa i gustina veca. data vec dolazi do promene grvitacionih gradijenata u datoj tacki. dalje sto je problem. gravitacione gradijente racunamo u odnosu na normalu na referentni elipsoid, a ne na geoid sto u startu pravi odredjenu gresku. s obzirom na to da pricamo o pretanju toktonskih ploca, automatski procamo i o deformaciji geoida koji je trajan za tu oblast. ako je deformacija geoida trajna onda je i sam oblik zemlje izmenjen. ali sad, koliko i kako zimenjen. radi se o tome da je toliko neznatna greska i izmeta da se to registruje samo prilikom satelitskih i geodetskih snimanja.
*pretpostavka da je zemlja savrsena elipsa, formirana pod uticajem rotacije zemlje nije tacna. nutaciona i precesiona rotacija ose rotacije zemlje, trenutna nakrivljenosti ose rotacije zemljee od 17.2 stepena obrtanje zemlje oko sunca, interakcija meseceva gravitacije sa zemljinom povrsinom i ostala delovanja dovela su do toga da zemlje nema oblik savrsenog elipsoida. zato prilikom formiranja geoida ne dobijamo povrsinu savrsenog elipsoida, nego povrsinu koja je priblizna sa varijacijama od oko 100 metara plus i minus od uporednog elipsoida.

EQ 3 montaža
Dual ax motor
2,5x Apohromat Barlow
2x Ahromat Barlow
Plossl 25x
Plossl 10x
Canon 1000D
Sony ICX098QB CCD

Sekula

Quote from: Kizza on March 13, 2011, 07:58:47 pm
...
Ne bi bilo loše da nam neko stručan objasni ovo za osu Zemlje.

Naš novi član Betelgez je upravo stručnjak iz ove oblasti tako da sam ga lično zamolio da uzme učešće u ovom forumu i samim ti pojača naše redove.

Ovom prilikom mu i ja lično izražavam tople reči u znak srdačne dobrodošlice!   :)
| SW newtn 200/1000 | SW NEQ6 Synscan goto | Logitech Quickam Pro 3000 | Canon EOS 550d | Baader astrosolar filter |  SW Black Diamond ED 80/600 | Flattener korektor SW 0.85 | Lacerta MGEN autoguider | Nikon action ex 10x50 cf binocular |

NeS

Voleo bih da mi Betelgez objasni koji je to ugao od 17.2 stepena i kako je dosao do njega.

betelgez

@nes
prvo izvinjenje ne gresku. nije 17.2, nego je 23,5 stepeni. drugo, do tog podatka nisam dosao nikakvim posrednim ili neposrednim mereljem, nego podacima koje crpem iz literature i interneta. na sledecim slikama ce sve biti veoma jasnije, nadam se.

veoma je bitan podatak da uticaj gravitacije na zemlju nije perpendikularan u odnosu na osu rotacije zemlje. deformacije pod uticajem te gravitacije nisu simetricne. sa druge strane imamo mesec koji konstantno vrsi izdizanje dela zemljine povrsine tamo gde je.. treca cinjenica da sama osa rotacije zemlje ima nutaciono i precesiono kretanje, znaci da deformacija nije konstantna, nego se menja spram vremena kako se menja ugao rotacije zemlje u odnosu na ekliptiku zemlje.

je li sad jasnije?

EQ 3 montaža
Dual ax motor
2,5x Apohromat Barlow
2x Ahromat Barlow
Plossl 25x
Plossl 10x
Canon 1000D
Sony ICX098QB CCD