• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Oluja na Marsu

Started by gilecais, February 08, 2010, 11:32:46 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

gilecais

Radujem se tome Laci da ti se svidaju moji snimci Marsa.Pokusavam snimati kad god mi vremenski uslovi dopustaju.Mars se sada dosta brzo prividno smanjuje pa treba iskoristiti svaki trenutak jer je sledeca prilika tek za 2 godine ali ne tako visoko kao sada i ne toliki precnik.Mnogo pozdrava Zoltan.

Vladimir

Drugari koliko je tesko za pocetnika da pronadje Mars sa teleskopom na nocnom nebu ili bilo koju drugu planetu.I dali imaju neki meseci kada se Mars bolje vidi od drugih ili tako nesto.

Yagodinac

Ovako, u ponoć najsjajnija crvena zvezda oko zenita je Mars. Prema istoku imaš Saturn, žućkaste boje. Nekoliko najsjajnijih proveri - jedna će na 50-100x uvećanja sigurno da ispadne Saturn.

Vladimir

E da i htedoh pitati je postoji neki,dan mesec ili godina kada je najbolje gledati Mars,posto ako se dobro secam Zemlja se okrece oko sunca ali ne kao savrsen krug pa zato pitam mozda ima neka fora za Mars.

contax

March 02, 2010, 05:09:26 pm #19 Last Edit: March 02, 2010, 05:56:48 pm by contax
Mars je u opoziciji svake dve i po godine. I jedino tada je moguce videti neke detalje na povrsini. Pod uslovom da tamo nije neka velika oluja kada se ne vidi apsolutno nista.

Ljubo

Mala digresija... Ima oluja kada se vide drugi detalji van nje, i sama oluja, za koju kazemo da je velika i kada pokriva kontinent, a ne samo čitavu planetu.
Ovo čisto zato da neko ne pomisli da kad je oluja ništa neće vidjeti. A postoje i globalne oluje, kada se ništa ne vidi. Mislim da je to bilo za vrijeme pretprošle opozicije, ili tako nekako....