• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Kolimator

Started by Gugi, September 01, 2005, 04:02:59 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Gugi

 Pozdrav svima, ne samo njima  :D

Imate li kolimator? Kakav? Laserski? A onaj drugi ne-laserski? I? Sto je bolje, koji je odnos cijena...raspisite se jer namjeravam kupiti za mog NEWTONA f5.

Biosam nedavno u Francuskoj, na Azurnoj obali u gradu Nici. Udjem u trgovinu gdje ima i astro opreme. Pitam na engleskom. "Imate li kolimator?" Vrlo slabim engleskim, Francuz mi odgovori: "Nemamo tu, ali ako dodjete sutra, nabavit cemo". Skoro da sam mu rekao da ODE U PERSUN (ili PERSIN?). Ma ne mogu sutra, sad mi treba.

Na ponudi u dvije prodavnice samo teleskopi ali od opreme tek Barlow leca i po koja obicna leca. Stao sam fotografirati teleskope u radnji, pridje mi momak i kaze: ZABRANJENO JE! Dade mi stoga brosuru o MEADE teleskopima  :lol:

Izem ti taj STRANI SVIJET!  B)

Ma, napisat cu kratki clanak za AM sa fotkicama!   :D

Maxscope

 Ja sam imao kolimator, ali sam ga nedavno poklonio sa obzirom da sam odavno sa reflektora presao na refraktore, i da mi je taj kolimator sakupljao prasinu.
Imao sam obican "Orion" kolimator.
Naravno da je laserski kolimator bolji i laksi za kolimaciju od obicnog, ali pitanje je da li je zaista potreban?
Sa obzirom da je laserski kolimator (otprilike) izmedju 50 i 150 US dolara u usporedbi sa obicnim koji kosta oko 20, razlika u novcu se moze upotrebiti za kupovinu neceg drugoga.
A ionako i laserski i obican kolimator sluze istoj svrsi.
Nikada ne bih potrosio vise novca za laserski kolimator, jer nije neophodan.