• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

astrovizija astronomska televizija NOVA info

Started by marino, March 15, 2010, 11:25:49 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

marino

vjerojatno vec svi znate za astroviziju - www.astrovizija.net

evo sto idejni zacetnik i danasnji alfa i omega projekta sada pita i predlaze kolegama astronomima iz susjednih zemalja:


Štovane kolege i ljubitelji astronomije,
u ovoj jubilarnoj godini se pokrenula Astrovizija ili kratko rečeno eksperimentalna astronomska televizija koja svoj sadržaj emitira preko Interneta na adresi www.astrovizija.net.
Idejni začetnik i realizator je Darije Herceg, entuzijast, astronom amater koji je većinu sadržaja snimio i montirao te stvorio uvjete da se oni mogu gledati preko navedene stranice. Kao u svakom dobrom projektu tako se i u ovome došlo do trenutka kada je nužna suradnja šire astronomske zajednice i ljudi koji su svojim iskustvom i vještinom voljni podržati temeljnu ideju Astrovizije a to je popularizacija astronomije, astronautike i pripadajućih grana znanosti.
Ovime se obraćam svima koji imaju volje i znanja da se pokušaju isto kao i ja organizirati u svojim sredinama na način da pokrenu nacionalne web stranice Astrovizije na razini države i da sudjeluju u međunarodnoj razmjeni snimljenih priloga sa ostalim članicama astrovizijske mreže. U dizajnu stranica i sadržaja imate potpunu slobodu a jedina zajednička stvar koja bi nas povezivala je ime Astrovizija sa karakterističnim logotipom. Uvjeravam vas da je su za to u početku potrebna minimalna sredstva a efekt koji se postigne daleko nadmašuje uloženo. U nekom mom dugoročnom planu smatram da bi se uz dobru organizaciju moglo uključiti i više zemalja ne samo u regiji nego i šire pa bi se dobio jedan stabilan izvor astronomskih sadržaja koji bi već spomenutom razmjenom jako dobro održavao nivo stranica zanimljivim i posjećenim.
Ne bih htio da vas previše zamaram tehničkim detaljima, za koje će biti kasnije dovoljno vremena, nego samo da vas potaknem na razmišljanje da se upustite u ovaj zajednički projekt koji ima budućnost jer smo svjedoci svakodnevnih briljantnih otkrića i događanja u astronomiji i bilo bi šteta ih ne prenijeti onima koji su zbog slabe medijske podrške za te informacije zakinuti. Ne treba zaboraviti da se na ovaj način također promoviraju i lokalna astronomska društva i udruge ta na taj način jačaju u svojim nastojanjima da okupe što više mladih i nadahnutih štovatelja ove plemenite grane znanosti.
Dakle, ukratko treba vam web prostor, par kamera i računalo s kojim obrađujete video. Taj posao uglavnom zahtjeva malo više znanja iz snimanja i montiranja kao i web dizajna no ako vam se čini da možete okupiti ljude koji bi to htjeli napraviti onda imate jezgru i posao može početi. U mom slučaju ja sam obavljao sve te poslove no s vremenom sam se trudio naći ljude koji bi malo preuzeli dio tereta. Paralelno s time je preporučljivo osnovati udrugu tako da imate status pravne osobe koja se može javljati na natječaje radi dobivanja donacija.
Sa dolaskom novčanih sredstava računam da će se stvari odvijati puno bolje i intenzivnije no do tada je bitno pokazati inicijativu.
Drugi možda atraktivniji dio projekta je prijenos uživo. Do prije malo vremena to tehnički nije bilo moguće jer se širokopojasna internetska infrastruktura nije toliko razvila ali sada je pravo vrijeme da se te mogućnosti iskoriste. Kao što možete primijetiti na Astroviziji postoji dio posvećen live streamingu što sam postigao preko besplatnih servisa kao «ustream» a do sada sam već uspješno napravio par višesatnih emisija. To je ostavilo naročito dobar dojam kod nekih gledatelja i mislim da je to usluga koja se najviše primakla klasičnoj televiziji a posebnost tog prijenosa je bila, da je ispod ekrana stavljen chat prozor u kojem su gledatelji mogli izravno postavljati pitanja predavača. Pri tome sam koristio istu onu opremu kojom se koristim i za produkciju kratkih video klipova tako da su i tu troškovi bili minimalni.
Ostali snimljeni materijali su postavljeni na Youtube servis što je naročito dobro ispalo jer je trajanje snimke ograničeno na 10 min. a to je granična vrijednost pažnje koju prosječni Internet korisnik može zadržati.
U svakom slučaju preporučujem da se ovi besplatni servisi što manje koriste ako je moguće i da se video snimke stavljaju na servere nekih znanstvenih ustanova s kojim ćete surađivati ili onih ustanova gdje vjerujete da će vam dragocjeni podaci biti dobro zaštićeni.
Ovo je ukratko bio opis projekta Astrovizije i ujedno poziv da mi se javite na darije.herceg@ri.t-com.hr i rado ću vam odgovoriti na sva vaša pitanja.

Srdačno
Darije Herceg
Vidulini Observatory

NShappy

Svaka čast na entuzijazmu ovog projekta.

Predveče krećem da gledam novi TV kanal... :)