• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Nacionalna Meteorska Sluzba Srbije (NMSS)

Started by cola, March 15, 2010, 01:26:40 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

cola

Pozdrav!
Hteli su ranije da osnuju grupu meteora (sa slicnim imenom) nekoliko astronoma iz BG-a i Panceva ako se ne varam i NS-a. Njih znam i sa njima se pricalo, pa je bila neka prica o udruzivanju sa HMM. Pricao sam prosle godine na liridima o tome... Pa jedan Dragan je obecao da ce pokloniti neke kamere za meteore, ne znam odakle mu ali kao nesto modifikuje (kaze da mu dobro radi) znam da se ne moze porediti sa petnickim. Za mesto je privatno zemljiste, jednog od ljudi i  koji je tu u org. Mislim obicna poljana. Naravo ja sebe ne smatram meteorasem, mislim nemam ja neko posebno znanje... Svakako da gresim (mada se ne secam gde)
Pare pa svako bi od nas pokusao da ulozi u svoju opremu koliko moze. Ima neka grupa astronoma amatera pa smo trebali da unutar toga da se "osnujemo" ili drustva. Vise kao sekcija, a ime sam samo preuzeo (nisam znao da se te reci ne koriste) Naravno da sam hteo da popricam i sa ostalim Petnicarima o tome na kampu ... Mesta za kemere ako se secam su spomenuli Vidojevicu pa je islo nesto severno od nje i zapadno. Ja sam samo preneo sta smo pricali
Nadam se da niste stekli los uvid u namere... Ja tebe i PMG-ovce smatram velikim autoritetom i narevno da bez vas ne bih ista uradio. Mislio sam da ovim doprinesem kako popularizaciji tako i jacanju astronoma i razmeni znanja. Mozda sam negde omanuo. U tom slucaju veliko izvinjenje! Nisam hteo da vas preskocim ili nesto drugo.
E, pa da smatrao sam da je bolje da prvo napravim neku koncepciju pa tek onda da to stavim na papir i da pogledamo zajedno. Bilo mi je glupo da vas odmah smaram. Ne zelim da se iko oseti sada lose zbog toga, i da pomisli da sam hteo bez njih... Nadam se da razumete  I ovo sada nije nista preduzeto samo postoje ideje okacene na forum, pa osnivanje udruzenja traje neka tri sata. Zato sam i ostavio toliko mesta do decembra
_______________________________
Sada vidim da je doslo do nekih pomeranja u planu, te mreze. Ja sam samo izneo ono o cemu se pricalo... Nista lose, nadam se da cete to imati u vidi... Mislim svakako da je bolje da sam se ista potrudio i da se dalje trudim, zao mi je ako je to ispalo lose...
Na koje planove PMG se misli? Nisam upozant  u to ???
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Igor Smolic

Marino, nisam siguran da li si mislio na opste aktivnosti PMG ili samo na video posmatranja, pa cu mozda da gnjavim i sa nepotrebnim stvarima.

U PMG su se vrsila ili se jos vrse vizuelna, fotografska, CCD i video posmatranja meteora, a bilo je u vise navrata i pokusaja radio posmatranja. Takodje se radilo na dinamickoj evoluciji meteorskih rojeva, a sada se radi na fizickoj teoriji meteora, sto je u domenu teorijske i numericke meteorske astronomije (o kojoj necu dalje pisati).
Za vizuelna posmatranja mozete da pogledate u bazama IMO. U toku centralnog godisnjeg kampa na Debelom Brdu u blizini Valjeva, koji se odrzava u trajanju od 10 dana u toku Perseida, bude vidjeno oko 20% od ukupnog broja Perseida u svetu. U toku godine se odrzi jos nekoliko (obicno 3-5) akcija, sto metodoloskih sto posmatrackih.

Fotografska posmatranja su se vrsila tokom '90-ih i pocetkom '00-ih, ali se od toga odustalo sa uvodjenjem novih tehnika.

U drugoj polovini '90 su se vrsila i posmatranja intenzifiranom video kamerom iz radionice Sirka Molaua, jos u epohi VHS-a. Ta posmatranja su bila problematicnog kvaliteta, a sama obrada je bila vrlo neugodna. Ne treba zaboraviti da te kamere veoma brzo gube na performansama, zbog starenja fosforescentnog zastora.

U nekoliko navrata se pokusalo i sa radio posmatranjima, pravljene su antene i ostala oprema, ali su zakljuci bili jasni. Potrebno je obezbediti prijemnik visokih performansi, i dobro odluciti kakvi ce se transmiteri koristiti za "slusanje". Sa gasenjem nekih zanimljivih opsega radio stanica iz bivseg SSSR, i "divljinom" u difuziji na Balkanu, sve je teze odluciti se sta ciniti u buducnosti.

Poslednjih godina smo poceli sa CCD i video posmatranjima. 2007 su nabavljene dve kamere Watec 902H2 Ultimate i objektivi Computar H3Z4512CS-IR . Odlucili smo se i da radimo sa UFOCapture software-om, jer smatramo da se znatno bolje razvija od MetRec i ne zahteva sulude capture kartice. Testirali smo ih oko godinu dana, da bi postigli sto bolju detektabilnost. Posle toga smo imali organizacionih propusta u formiranju fiksnog para kamera. Ali od jula prosle godine, jedna kamera stoji u petnici, a druga na Institutu za fiziku u Zemunu. Od avgusta su u fiksnoj poziciji, i konfiguracija se nece menjati bar jos nekoliko meseci. Jer sve ovo smatramo, jos uvek, test fazom, i ozbiljna obrada tek sledi.

Prava stvar je da znate sta sve mozete dobiti od podataka, i kako ih iskoristiti u meteorskoj astronomiji. Da lu si ti podaci dovoljni samo za edukativnu komponentu u PMG, ili se mogu iskoristiti i za ozbiljnije stvari.

CCD posmatranja nam sluze pre svega za fotometriju meteora.

O buducim planovima PMG morali bi da se vidimo ili cujemo privatno. Nema tu neke preterane tajnovitosti, ali zajednickoj akciji mora da predhodi ozbiljan dogovor.

Filipe, nemoj da brines da si stvorio neki problem. Ali smo pre dve nedelje mogli da uzivo popricamo (a pmg listu i da ne spominjem), i da, ako je potrebno, pomognemo jos u pocetku. Mislim da formiranje nekog tela, oragana, ili udruzenja uvek moze da saceka bar prve rezultate.

Pozdrav,
Igor

Stojanov

Otisao na sajt Petnicke meteorske grupe i poceo da sumnjam u moj racunar :  Od dobro poznate Error 404 pa do slicnih poruka "Ups, izgleda da ovaj link ne funkcionise! "  Redom:
                    - Hronika prethodnih posmatranja - lepo napisano , moze da prodje kao slobodna tema na pismenom iz srpskog jezika , ali nesto vise....ne.
                    - Posmatracki rezultati - jedini rezultat je Error 404 ! Ostalih rezultata nema ! Ili se ne azurira sajt. Ne znam u cemu je problem.
                    - Sekcije - dobro poznati linkovi , pokvarene CCD kamere , stari racunari i par Error 404. Pocinje da mi bude dosadno...
                    - Radovi - prerano sam se obradovao da najzad dodjem do pravih rezultata ... vec vidjeno : Error 404.

Igore, znam da su druzenja i predavanja lepa stvar. Ali , to je samo pocetak priprema za ozbiljan posao.A to nisam video na sajtu PMG.
Procitao sam samo o planovima, pripremama, dogovorima... Gde su rezultati ? To treba da bude dostupno posetiocima sajta PMG. A pricam-ti-pricu-o-planovima , to danas vise nikoga ne interesuje. Zar treba primetiti da jedan astronom amater iz Backe Palanke vise radi nego cela PMG !
Ako sam mozda pogresio sajt ( ili moj racunar izmislja greske 404 ) ,  ja bih stvarno  voleo da procitam o rezultatima koje ste postigli na polju meteorskih istrazivanja. Koliko vec postoji PMG , trebalo bi da bude zavidan broj radova. Bilo bi dobro da navedes linkove ka azuriranim stranicama - ako postoje.
Do tada , bilo koja primedba Coli je bez osnova. Bez obzira na moje misljenje da je NMSS samo lepa zamisao.   

Danijel

Istina, hrpa Error 404. Stranice bi trebalo napraviti ispočetka, puno informacija nedostaje i puno je nepostojećih linkova :-\

Za one koji ne znaju, adresa je: http://www.burgic.com/pmg/
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Stojanov

Pogledao na adresi koju si naveo - isto ! U cemu je razlika ?

Danijel

Pa jel ima neka druga adresa? ??? Google mi je dao tu.
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

sale11472

Eh prvo moram da napomenem da me meteorska astronomija ne zanima baš previše tako da ću da ti samo par opštih opaski, koga to ne zanima može slobodno moj post da preskoči.


Interesantno je da je prvo oglašavanje PMG prilično agresivan odgovor nekome ko se usudio da predloži nekakvu ideju. Ceo tekst je napisan vrlo ali vrlo negativno prema neozbiljnim planovima nekakvih likova koji bi da snimaju meteore i time slučajno ugroze ozbiljne planove PMG za posmatranje istih. OK stoji da se u Petnici (verovatno) ozbiljno bave posmatranjem meteora i da imaju rezultate (makar to nismo u mogućnosti da vidimo na nekoj njihovoj stranici ali predpostavljam da postoje u bazi IMO) ali mislim da ovakav agresivan pristup temi ničime ne može da se opravda a ponajmanje pomalo grandioznim imenom organizacije koja tek postoji na ovom forumu kao ideja i ništa više. Zanimljivo je da smo iz istog posta saznali da članovi PMG prate ovaj forum pa se zapitam, što se ne uključe u radi istog???...

Dakle Čoli preporuka: odberi novo ime za projekat, neko koje neće zvučati previše ozbiljno npr AMM -Amaterska Meteorska Mreža -- ono AMATERSKA uvek pisati što većim fontom, time se treba ponositi --- a pošto je izostavljena nacionalno-geografska odrednica put ka međunarodnoj saradnji ti je potpuno otvoren.

Onima koji bi bili za to zainteresovani: pridružite se projektu u materijalnom i u nematerijalnom smislu i radite sebe radi.

PMG: Samo napred kao i do sada, želim vam (kao verovatno i svi na ovom forumu) puno uspeha ali ako na ovakve ideje ne odgovorite sa :
"SUPER! Drago nam je da još nekoga interesuje meteorska astronomija! KAKO MOŽEMO DA VAM POMOGNEMO!!!!!!"
dakle ako vaša reakcija nije tačno takva kako sam napisao slobodno ne morate ni da se javljate...
Sve u svemu ako nastavim ovako otvoriće se flame galaktičkih razmera pa ću da završim.
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Igor Smolic

Ne sporim da "astronom amater" moze da radi vise od PMG, ali ne znam kako bi se to dalo proveriti. Ako je mera neazuriran sajt, i sajt na koji se nije trosilo mnogo vremena (neka kreator istog ne zameri) onda je zakljucak da sigurno moze.

Za radove vam se sigurno mogu javiti ljudi (neki su zasigurno i clanovi foruma, jer znam da su pisali o posmatranjima u PMG) koji su radili na njima, i neki koji su uspeli i da ih realizuju. O poslednjim radovima ste mogli cuti na IMC2009 i na petnickoj konferenciji. I da, niko od nas se ne bavi profesionalno meteorskom astronomijom, te da tu zavrsimo i tu raspravu o podeli astronomske zajednice. Samo da znate da je IMC 1997 odrzana u Petnici, te ako mislite da je to samo zbog druzenja i lepe price, onda ste samo delom u pravu.

Za podatke o vizuelnim posmatranjima izvolite na IMO bazu, a ko zeli video podatke moze dobiti svih 300 GB koji su na storage-u (sa dogovorom o koriscenju).

Naravno da cemo podrzati "NMSS" kad to zatrazi, ali pominjanje PMG od strane clana istog a ignorisanje njenog postojanja nije (u najmanju ruku) korektno.

Danijel

Quote from: cola on March 15, 2010, 01:26:40 am
Nakon duzeg vremena se javljam po ovom pitanju...
Dakle do decembra meseca ove godine Srbija ce dobiti zvanicno svoju meteorsku organizaciju. Do decembra ce se skupiti sta je potrebno, barem ona najvaznija oprema, koja ce omoguciti posmatranja, obradu podataka, mozda i posmatracko mesto (misli se "privatno" mesto za vizualne posmatrace). Za kamere postoji plan gde bi trebalo da budu postavljene, ali ima vremena ipak treba skupiti i pare za to :). Unutar same sluzbe postojace i pdf casopis, sa astro tematikom (moguce je i udruzivanje sa drugim vecim casopisima, ako su kolege zainteresovane). Tezi se ka jakoj saradnji sa inostranstvom, poznajemo dosta ljudi iz inostranstva... Nadam se da nisam zaboravio nista vazno :)
Dakle ko je god zainteresovan neka se javi meni na mejl ili pm, ostavi ovde ispod poruku. Otvoreni smo za saradnju. O unutrasnjoj organizaciji nema potrebe ovde sada da pricam. Dobicemo i broj telefona uskoro pa cete moci i da zovete, a i stranica ce biti pokrenuta (barem u vidu bloga) veoma brzo.
Eto, astronomija se zahuhtava :)
Javljajte se saradnici ;)


Evo Filipe, ako ti može pomoći, na Zvjezdarnici imaš Šegonove članke o tome što se, kako i čime radi u Hrvatskoj meteorskoj mreži. Mislim da ne treba izmišljati toplu vodu, Šegi ti može puno pomoći oko informacija kako riješiti puno problema, a mislim da suradnja s HMM neće biti problematična. Rezultati su vidljivi i pokazuju da se ide pravim smjerom. I Mravic ti tu može dati korisnih podataka oko toga. :)
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

sale11472

Ček malo vama smeta što je neko pomenuo da je išao na posmatranje sa vama i učestvovao u radu vaše grupe ???
Šta je tu problem ??? Što vas j pomenuo ili što hoće da uradi nešto što nije pod vašim kišobranom ???
Ja vaš rad ni najmanje ne osporavam niti dovodim u sumnju (a i pomenuo sam da me meteori ne interesuju preterano) što se objavljivanja istih tiče to je takođe vaša stvar ja mogu samo da izrazim mišljenje da bi što više podataka dostupnih javnosti bilo u najboljem interesu upravo ISP i PMG meni sasvim svejedno hoće li ljudi čuti za vas ili će se pričati kako je Petnica rupa bez dna koja ništa ne radi...

Ono što mene žulja je taj stav "Mi smo jako ozbiljni, mi radimo samo ozbiljne stvari, budžeti, ministri, konferencije ...." mislim sve je to OK ii treba tako raditi.
Ali se stalno zaboravlja ono što je boldovano u mom prethodnom postu ...
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Sekula

Ja mislim da je ova prepirka potrebna sto pre da se zaustavi jer je krenula losim putem, tacnije putem koji uopste nije konstruktivan ni za koga, pa ni za onoga ko samo ovo cita i nista vise. Dakle, svaka ideja oko organizovanja posmatraca u astronomiji je dobra. Niko nema vlasnicka prava iliti tapiju ni na jedan vid posmatrackog rada u astronomiji, pa bio on profesionalac ili obican amater. Nije problem da drustva u Srbiji postoje ma koliko da je brojka, to je demokratsko pravo, u osnovi. I niko nikome ne treba da polaze racune za neku inicijativu koju pokrece. Isto tako, na drugoj strani je prilicno lako upasti u obostranu reakciju gde govor sujete nadvlada bilo kakvu dobronamernost u komunikaciji. I mislim da to nikome nije potrebno, a pogotovu ovde, gde bi po default-u trebali u osnovi da budemo jedni prema drugima dobronamerni i da imamo empatiju za svaku vrstu potrebe da se nekome pomogne. Zato mislim da nije poenta da se gadjamo "rezultatima", kolicinima KB, MB i GB objavljenog na internetu i sl.

Dakle, ovde je osnovna ideja da jedna grupa ljudi u Srbiji vec duze vremena radi "nesto" i o tome informacije, ocigledno nemaju oni koji su ovde prisutni. Ali se ne moze osporiti da ih nemaju relevantni ljudi u IMO-u, primera radi. Da li je taj rad dovoljan, kvalitetan i koristan, to je vec posebna tema i tice se same te grupe. Niko nikome ne treba da izigrava starijeg brata, mamu ili tatu. Ako nesto krecem da radim od nule, ja lepo pitam ovde ljude koji znaju nesto o tome, za savet misljenje i slicno. I tek onda kada ja odlucim da je nesto dobro i pametno, tek onda prihvatim. Jedini razlog je da ne bih gubio na vremenu i izmisljanju tople vode, jer sijaset vas astro prijatelja ima iskustva. I nasi kontakti su samim tim vredniji u samom startu i odmah su na visem nivou po kvalitetu.

Posto niko nece nekome da ukrade "slavu" ili "ekskluzivu", ideja je da se samo ljudi malo bolje povezu, malo manje skachu na prvu loptu i vide kako ce nesto sto bolje da funkcionise. Naravno, nikome na silu ne mozete narediti i reci mu sta i kako treba da radi. Ako se hoce da se saslusha, odlicno. Ako se nece, onda se okrenesh na drugu stranu i radish po svome pa mozda i to bude najbolje po tebe, ko zna?

Nisam glasnogovornik Petnice, niti sam na budzetu, trenutno sam na trzistu rada kao nerasporedjen, ali ipak nemojmo da se troshimo na takve rasprave kao da smo jedni drugima nekakva konkurencija. A tako nas je malo, nazalost. I za ovu drzavu, i za ovaj celokupni prostor.
| SW newtn 200/1000 | SW NEQ6 Synscan goto | Logitech Quickam Pro 3000 | Canon EOS 550d | Baader astrosolar filter |  SW Black Diamond ED 80/600 | Flattener korektor SW 0.85 | Lacerta MGEN autoguider | Nikon action ex 10x50 cf binocular |

cola

@ Igor
Da postavimo ovako stvari, da sam ti prisao pre dve nedelje i rekao ti da hocu da osnujem(o) nekakvu grupu samo to (jer sam tada toliko znao). Komentar bi bio "Filipe, smisli sta hoces pa onda cemo se dogovoriti", zar ne? Zato sam nesto pokusao sam i onda sam planirao da na skoli PMG-a to predlozim vama, iskusnijima, pa da popricamo. Da vidim sta vi kazete. Ko je zainteresovan... Sad mi je zao sto je ovako ispalo...
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Sekula

Cola,

Molim te da se ne izvinjavas (mada ovo upucujes Igoru, a ja nisam Igor), posto ovde nikakve malicioznosti nije bilo. Mada ja nosim naochare, pa je moguce da pogresno chitam zbog specijalne difrakcije a narocito kad to dopre do mog mozga. :)

Ja sam u prvom momentu pomislio da je u pitanju neka drzavna inicijativa mada me je nakon treceg chitanja pokolebala informacija o privatnom mestu za posmatranje, sto si ti naknadno objasnio. Zato sam te i pitao o cemu se radi putem maila. Da ponovim, kamo srece da imamo jednu pravu instituciju koja se bavi time. Neka je i amaterska, dobro bi bilo. Dobro je da se ljudi prvo dogovaraju i da onda urade to sto dogovore, niko ne treba da se oseti u tom procesu da nekome polaze racune. Jer ako se i oseti, onda tu nesto debelo ne valja i od toga onda nema nichega. Naravno, uvek mozhe i bez dogovora, ako se tako odluchi i smatra za najbolje.

Izuzetna bi mi bila lichna chast da upoznam vas tim, a verujem i svim ostalim pojedincima i clanovima grupa, sekcija i drustava koja deluju na ovom prostoru!  :)
| SW newtn 200/1000 | SW NEQ6 Synscan goto | Logitech Quickam Pro 3000 | Canon EOS 550d | Baader astrosolar filter |  SW Black Diamond ED 80/600 | Flattener korektor SW 0.85 | Lacerta MGEN autoguider | Nikon action ex 10x50 cf binocular |

cola

Krenuo sam da citam sve te poruke, pa sam naleteo prvo na Igorovu pa sam odmah ogovorio :)
I ja bih voleo da se svi upoznamo:) Taj tim je u zamisli zeli da sadrzi i mnogo PMG-ovaca, koji su svakako super. Al eto ispade kako ispade... I ovim NISAM mislio da prekinem aktivnost u PMG-u, vec samo da meteore priblizim i ostalim ljudima, da mozemo da uporedjujemo rezultate, metode, znanje, ideje... Da zajedno jacamo. Jer u PMG sigurno nebi pustili coveka od 35-40 godina koji bi zeleo da posmatra meteore, a ovo bi bilo svenarodno pa i za one +70 :D. Pritom mesta u PMG-u ima samo onda kada ima i u stanici. A ovde bi mogao da dodjes i posmatras i kada nema kampova, a da ne brines da ti neki lokalac otkine glavu sto mu spavas na livadi, jer ti posmatras sa nazovimo privatne livade. Eto to...
Ja vise ne znam gde sam sta pisao ima nesto i na listi...
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Igor Smolic

Filipe,

U radu PMG ucestvuju ljudi koji su iznad godina koje spominjes, cak neki koji su i poceli u tvojim. To nikad nije bila prepreka, niti ce biti.

Nemoj da se preterano nerviras, samo je bio problem sto si (vrlo dobro) znao za PMG (za razliku od nekih) i mogao si da na vreme razgovaras sa nama, a verujem da ce biti prilike.