• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Fotografije odlazeceg Marsa

Started by gilecais, March 16, 2010, 11:06:14 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

gilecais

 Pozdrav svim forumasima.Kako su svi radili po nesto juce  tako sam i ja pokusao sa novim snimanjem Marsa dok nam ne pobegne.Mars je trenutno 11 lucnih sekundi prividnog precnika sta vec ne obecava mnogo uz veoma jaku turbulenciju atmosfere.Radio sam na isti nacin i sa istim instrumentom kao i do sada da ne ponavljam vise.Snimci su radjeni od 19:21 pa do nekih 20:26 min.Uradio sam 23 serije video klipova  od kojih saljem slicicu iz serije 14 od 20:03 min nastale od 2145 slicica odradjenih u Registaxu.Druga slicisa je moja neka nova ideja.Bas me zanima sta kazete na njh.Pozdrav od Gileta.

Laci

Alal' vera Zoli :)! I pored očitog smanjenja prečnika Marsa u poslednjih mesec i po dana, nivo detalja je i dalje visok. Svaka čast za uloženi trud da se izvede onoliko duga serija snimaka.
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

Yagodinac

Kad bih morao da biram, uvek bih izabrao više detalja u odnosu na estetiku. Glasam za prvu sličicu.

gilecais

Bravo Jagodince!Izgleda da vrlo slicno razmisljamo sto jako cenim.Bar da nije bilo toliko turbulencija tek bi onda video bar za 100% vise detalja.Sta da se radi kad je tako nek je tako.Malo pre sam gledao Sat 024 i izgleda da ce i veceras biti uslova za slikanje.Ce da probam.Pozdrav od Gileta.

Jaro

Odlicna snimka Zoli. Evo saljem i mog Marsa od 15. marta. Vidi se razlika u snimanju planeta vecim SC teleskopom i manjim N teleskopom od 15cm F5.

gilecais

March 17, 2010, 10:32:39 pm #5 Last Edit: March 17, 2010, 10:38:54 pm by gilecais
Odlicno Jaro.Evo saljem novi snimak Marsa od nocas.Znaci snimano je 17.03.2010 godine odradjeno je 20 serija u avi-u.Saljem sliku prve serije koju sam stigao da odradim za sada,a to je br.24 koji je nastao od 2999 slicica odradjenih u Registaxu.Kako vidim ove serije obecavaju i vise od ove fotke ali treba dosta vremena da se to sve odradi i klasira.Za sada toliko pozdtav od Zoltana (Gileta).

Yagodinac

Sinoć je seeing bio vrhunski ali nažalost, ja snimam na samom limitu opreme pa je rezultat isti svejedno.  :-[
Trebaće mi jedan dobar planetary ako hoću i dalje da snimam planete canonom; ili neka raw/web kamerica.Toliko o snimanju sa barlowom, optičkim i digitalnim zumom. Evo kako planeta zaista izgleda, ponešto od detalja sam i pogodio:Skywatcher BD 150/750, okular 10mm, canon a560. Malo sam preterao u Photoshopu, izgoreo sam sliku pa je polarna kapa porasla.

marino

Vidulini Observatory

gilecais

Postovani Jagodince,Jaroslave i ti Laci prvo i prvo pozdrav.Evo da ne kukate da sa SW 150 mm Njutnom ne mogu da se prave dobre fotke Marsa saljem jedan snimak jednog madjara da vas ubedim da moze,itekako moze.Treba samo biti uporan i nista vise.Gile.