• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Konjunkcija Venere i Merkura

Started by Jaro, April 01, 2010, 08:45:10 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

gilecais

Pozdrav aero.Jako mi se svidja tvoja fotografija napravljena iznad povrsine Palickog jezera.Raduje me da smo iz iste sredine mislim iz Vojvodine.Znas ja sam iz Backog Gradista selo nedaleko od Beceja.Mogli bi se mozda mi poblize upoznati.Pozdrav od Gilih Zoltana (Gileta).

Yagodinac

Quote from: aero on April 13, 2010, 11:11:25 pm
 
A ovako su izgledali Venera i Merkur sa odsjajima u Paliću. Snimljeno 8. 4. 2010. Canon 350D, ekspzicija 10s, f8, ISO 200.


Suviše lepo da bi bilo istinito  :o Da ti nije ovo neko ulje na platnu?

Miro


Jaro


aero

Fala na komentarima za sliku Venere i Jupitera. Nisam se predstavio, ja sam novi i zovem se Zvonimir Sudarević, a dolazim iz Subotice. Inače slika je nastala tek kao proba ekspozicije i nakon 6. snimka mi je umrla baterija u Canonu, a druga je, kako to već biva, ostala kod kuće.
@gilecais  Da mogli bi se naći jer smo skoro u komšiluku!
@miro Evo sad će slika i na zvjezdarnicu.

Laci

Mlađani Mesec u društvu sjajne Venere i dosta tamnijeg Merkura u obližnjem parku u Zrenjaninu u suton 15.04.2010. 20:11(LT).

Sony DSC-H10 na fotostativu
Objektiv: 23mm F/4
Ekspozicija: 1/4 sec pri ISO-400

Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

Igor

Dobra fotka, Laci... Pogled na ovakav poredak nebeskih tela je bio lep doživljaj. Posmatrao sam sa 10x50, ali nisam fotografisao.

Jaro


gilecais

I ja ,i ja."Svaka cast Laci, odlicna fotka."To i ja kazem.Pa gde si ti Laci nigde te nema?Pusto je na forumu bez tvijih tekstova.Pozdrav od Gileta.

Laci

Zahvaljujem ljudi :) !
Želeo sam malo da upriličim ovu temu i sa moje strane.
Pozdrav Gile, ufitiljio sam nešto u poslednje vreme, podrudiću se da to popravim ;).
Pozdrav od Lacike.
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

CyberianIce

Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

Yagodinac

Lepo, mada zahtevno. Da bi se videla površina Dunava treba kratka ekspozicija a za Veneru i nebo treba što duža... Lepo je ispalo; i opet ja kukam: probajte HDR!

CyberianIce

Zaboravio sam da reknem, to je stack od 10 frejmova, a posto Dunav tece nizvodno nezadrzivo, talasi se stalno pomeraju pa je zato ispalo tako kako je ispalo. Kad bi mi neko mogao objasniti kako da napravim HDR fotografiju predmeta koji se krecu (kao ovi talasi npr) ja bih ga veoma pazljivo saslusao. Ma ustvari bilo kakva pomoc u vezi HDR je dobrodosla. E, da zbilja, za gledaoce sa jevtinijim ulaznicama samo da napomenem, ovo preko sto izgleda kao ostrvo su slavonse sume (Hrvatska).
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

abraxas

Venera i Plejade sinoc oko 20 i 30h...

Yagodinac

Quote from: CyberianIce on April 27, 2010, 06:46:57 am
Kad bi mi neko mogao objasniti kako da napravim HDR fotografiju predmeta koji se krecu (kao ovi talasi npr) ja bih ga veoma pazljivo saslusao. Ma ustvari bilo kakva pomoc u vezi HDR je dobrodosla.


I ja bih ga saslušao... :)
Postoji opcija bracketing na slr, možda takvi mogućnost nudi i CHDK. Ukratko on okine tri različite kompenzacije ekspozicije jednu za drugom; a ako nema te opcije čak i za dnevno fotkanje je poželjan stativ.
Obrada: tu postoji stvarno svašta. Ja često koristim Dynamic-photo HDR koji je filter za PS ali može i samostalno. Nije baš expertski, lak je za upotrebu itd. Možeš i direktno iz PS CS2: file>automate>merge to HDR pa probaš sve što tamo ima od opcija, nekad se prijatno čovek iznenadi. U svakom slučaju za HDR ima dosta toga na netu.