• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Volfov broj

Started by cola, May 05, 2010, 09:40:04 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

cola

Da li se neko bavi Suncem.
Mislio sam da uporedjujem podatke sa drugima da se usrednjujemo da bismo izbegli greske npr. ako imamo vise posmatraca, Takodje sam mislio i da kasnije pocnem i sa merenjem povrsine Sunca pod pegama.
Savetujem svima da se zabave suncevim siklusima jer za nas zivot ih nema mnogo, pa bolje krenite sto pre, a eto izlazimo polako iz ovog minimuma, minimuma koji je mnoge zbunio :)
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Danijel

Nema grešaka ;)

Wolfov broj (aktivnost Sunca) ovisi o puno faktora koji su različiti za svakog promatrača, od instrumenta kojeg koristi pa do iskustva svakog promatrača ponaosob. Podaci se mogu uspoređivati ali ih nije dobro "prilagođavati" prema drugome. Mogu se mjeriti grupe pjega, same pjege, fakule, položaji na disku Sunca i slično. Preporučujem skiciranje Sunca onima koji imaju refraktore i onima koji imaju male instrumente jer neće imati problema s nedostatkom svjetlosti. Sunce je izuzetno zahvalan objekt za skiciranje i promatranje, kao vježbanje skiciranja koje će dobro doći za noćna promatranja i skiciranja, kao vježbanje uočavanja sitnih detalja i detaljčića, a najljepše je iz dana u dan pratiti kako nastaju nove pjege, kako nastaju grupe pjega, kako se pjege raspadaju u više manjih pjega, kako nestaju iza ruba Sunca i kako se opet pojavljuju s druge strane. Ja sam uživao u tome dok sam imao teleskop i sistematski sam promatrao i skicirao Sunce svaki vedri dan, skicirao detalje, u nizu od preko tri godine i uživao svaki puta. Doduše, ima tome ohoho godina, no svako takvo promatranje ima svoju vrijednost jer Sunce nikada nije isto :D
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

marino

danijel ti je pravi strucnjak za to cola!
ajde uhvati se toga i radi-sunce te ceka
:)
m
Vidulini Observatory