• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Pomracenje Sunca 29.03.2006.

Started by Sich, March 23, 2006, 02:26:52 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

charlie

Da li ko moze da posvedoci  o tome kako je u Turskoj u smislu imaju li razvijenu astronomiju i slicno. Interesuje me da li ste nabasali na turske posmatrace i kakva im je bila oprema.
Takodje me interejuse, od onih kojih u bili (kao npr. Sich), sta su koristili za detekciju vremena? Da li se vase fotke mogu koristi za merenja? Ako mogu, koju metodu koristite?

Sich

Atronomija u Turskoj. Pa kao pvo nisam naisao na turke koji se bave astronomijom na pomracenju. Tamo odakle sam ja posmatrao pomracenje, mislim da smo mi bili najveca atrakcija. Neki ljudi na uzvisenju odakle smo pomratrali pojacu su vise obracali paznju na mene dok radim nego na sam totalitet :)
Ali naravno pripremajuci se za pomracenje i za vreme i posle boravka u turskoj stekao sam nekakav utisak.
Kao prvo na vecem su stadijumu razvoja od nas (sto i nije tako tesko postici :) ), ali treba imati na umu da je to nacija sa 70 miliona stanovnika.
U samoj zoni totaliteti su imali teleskop sa preko pola metra u precniku. A u periodu za vreme pomracenje tamo je organizovano vise medjunarodnih astronomskih konferencija.
Generalno su dosta modernija drzava od nase (izuzetno sam se prijatno iznenadio sta znaci moderna turska) i time ulazu vie i u nauku.
Ipak kaoliko sam citao na netu, njihova politika se puno mesa u nauku, posebno obrazovanje i univerzitete. Tako da se za naucne institucije ne moze reci da su potpuno samostalne, i to jedna od vecih zamerki turskoj od strane eu.

Na kakvu detekciju vremena mislis? Mislis li na belezenje vremena snimanja pojedinih fotografija.
Moj digitalac je bio sinhronizovan neposredno pred pomracenje tako da je verovatno za tih 2,5 sata uspeo da belezi vreme sa tacnoscu u sekundu.
Kakva te merenja interesuju? Odredjivanje vremena kontakata i moguca korekcija? Ako je to, to onda ne moras ni da pocinjes da radis. Putanja meseca je toliko poznata da se sve ovo racuna sa tacnoscu vecom od 1 sekunde. 2. i 3. konrakt su se desili tacnu u sekundu kada su trebali za moje mesto, sto je potvrdio i fotoaparat, a i ja . Zaista imresivno. Jedino je zanimljivo videti da li se 1. i 4. kontakt slazu u sekundu sa proracunom, a poprilicno sam siguran da je bas tako.
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

charlie

QuoteNa kakvu detekciju vremena mislis? Mislis li na belezenje vremena snimanja pojedinih fotografija.


Moje pitanje se bas odnosilo na belezenje vremena pojedinih fotografija radi korekcije teorijskog racuna. Ali, i sam si napisao da je kretanje Meseca tako dobro poznato da su nam vremena kontakata poznata unapred sa odlicnom tacnoscu.
Turska postaje vrlo ozbiljna po pitanju nauke i cini mi se da upliv politike turcima nece zasmetati.
Hvala na odgovorima. Izgleda da ste se svi super proveli i jos nesto pritom korisno i uradili :) .[/quote]

martincho

Quote from: "charlie"Da li ko moze da posvedoci  o tome kako je u Turskoj u smislu imaju li razvijenu astronomiju i slicno. Interesuje me da li ste nabasali na turske posmatrace i kakva im je bila oprema.
Takodje me interejuse, od onih kojih u bili (kao npr. Sich), sta su koristili za detekciju vremena? Da li se vase fotke mogu koristi za merenja? Ako mogu, koju metodu koristite?Zdravo jas kompletno zaboraviv da napisam nesto za naseto patuvanje vo Turcija na forumot.

Prvo da odgovoram nesto na prasanjeto. Astronomijata vo Turcija sigurno deka e poveke razviena otkolku na Balkanskive prostori barem kolku tolku. Jas razbrav deka imaat edna opservatorija vo blizina na Antalija na edno 100 km. Se naogja na edna od najvisokite planini vo Turcija ne i go znam imeto. Moze imaat i druga ama ne znam.

Inaku sigurno go procitavte izvestajot na Radan za zatemnuvanjeto a koj saka uste nesto da procita kako sme si pominale i sto uspeavme da slikame slobodno neka gi poseti ovie linkovi.
http://www.astronomija.com.mk/vest.asp?id=798
http://www.astronomija.com.mk/vest.asp?id=795
http://www.astronomija.com.mk/vest.asp?id=804

Se na se stvarno bese eden prekrasen nastan koj sekoj treba da go nabljuduva barem ednas vo zivotot.