• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Moja prva fotografija - Arcturus

Started by abraxas, June 12, 2010, 01:20:28 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

abraxas

June 12, 2010, 01:20:28 am Last Edit: June 12, 2010, 01:35:09 am by abraxas
Fotka od sinoc (nije nesto narocito ali to je moja prva fotka slikana kroz teleskop, BD 150/750 + EOS 450d). Arcturus 8 sec. ISO 1600 rucno pracenje EQ3.
Koje motore da stavim na ovu moju montazu i sa kolikom expozicijom bi mogao da onda fotografisem.

http://img38.imagefra.me/img/img38/6/6/11/abraxas01/f_11vm_c2d1a3d.jpg

Pozdrav...

Yagodinac

Eh, ta montaža sigurno nije za (kvalitetno) fotografisanje. Radio sam ja i sa mnogo gorom montažom (EQ2) ali uz mnogo sreće, strpljenja i korekcija.
Treba ti ovo: http://www.teleskop.rs/teleskop/dodaci-za-mehaniku/eq3-radec-dual-ax-motori
Mislim da su ti motori lošiji od mojih na EQ6 u smislu periodične greške a u najboljem slučaju su isti. To onda znači: adekvatno napunjen akumulator, dobar balans i dobro useveravanje = tridesetak sekundi (na 750), uz odbacivanje možda trećine fotosa. Kao što vidiš, to nisu makine za astrofoto.
Ali i uz te motore možeš lepo da se igraš (kao ja) i zamišljaš da si astrofotograf  ;D ;D

Mada, ako to prodaš i dodaš kintu za EQ5 imaćeš sličan sistem - samo duplo veće nosivosti za malo više para. Onda uzmeš u dogledno vreme http://www.teleskop.rs/teleskop/dodaci-za-mehaniku/eq-5-goto-upgrade-kit i imaš zaista dobru montažu za foto, pod uslovom da ne stavljaš veće teleskope od 150/750.

abraxas

Hvala na odgovoru. Ovo sve radim iz hobija. Uzecu verovatno za pocetak ona dva motora za EQ3.
Gledao sam na tvom blogu tvoje starije fotografije i to mi je sasvim OK. Posto sam totalni pocetnik interesuje me da li iz naseljenog
mesta gde ima dosta ulicne rasvete (zivim na 25km od Beograda) je moguce fotografisati neki deep sky objekat (galaksija, maglina...)

Pozdrav...

Ljubo

QuoteMada, ako to prodaš i dodaš kintu za EQ5 imaćeš sličan sistem - samo duplo veće nosivosti za malo više para. Onda uzmeš u dogledno vreme http://www.teleskop.rs/teleskop/dodaci-za-mehaniku/eq-5-goto-upgrade-kit i imaš zaista dobru montažu za foto, pod uslovom da ne stavljaš veće teleskope od 150/750.


PE za EQ5 montaže ne zadovoljava standarde za DSLR astrofotografiju optikom >300mm fokusa. Radi se o tome da (ma kako se budžila ova montaža) ona ne daje pinpoint fotke preko 1 minute - osim ako imaš dovoljno strpljenja da odbacuješ veći broj snimaka, što svakako nije poželjno. Ova kineska montaža ima klonove kod Celestrona (C-5) i Meade-a (LXD 75), i za vizuelno posmatranje je sasvim ok.

Prema mnogim Yahoo mejling listama (gdje se to sve može u detalje analizirati), kao i izvorima iz literature (recimo, "New CCD Astronomy"), najmanje na šta treba ići za kvalitetno deep-sky astrofotkanje >300 mm su montaže HEQ-5, Vixen GP i EQ 6 - da spomenem samo one nižeg cjenovnog ranga.
Ipak, treba eksperimentisati i s onim što se ima - tu i tamo ispadnu neki rezultati - makar kao naznaka šta se sve još može uraditi ako se ide na upgrade. ;)

Quote...interesuje me da li iz naseljenog
mesta gde ima dosta ulicne rasvete (zivim na 25km od Beograda) je moguce fotografisati neki deep sky objekat (galaksija, maglina...)


Naravno da je moguće iz prigradskih naselja snimati sjajnije astro objekte (sjajnije magline, galaksije, a naročito zvjezdana jata). Problem na koji se tu nailazi je svjetlosni fon koji se javlja na fotografijama, a koji je proporcionalan blizini gradu i dužini ekspozicije. Dobro je da si probao sa ISO 1600, ali za duže ekspozicije, kao i na ISO 800 taj fon će biti teže skinuti.

Yagodinac

Mislio sam da EQ5 goto upgrade kit podrazumeva i zamenu motora kvalitetnijim steperima - slično kao kod EQ6. Ako to nije slučaj onda ultimativno minimum u startu HEQ5, bar bih ja tako uradio.