• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Jupiter 2010

Started by gilecais, July 06, 2010, 11:19:16 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Laci

Hvala Yagodinac :) celo popodne sam stekirao video materijal i pokušavao da ne zapržim previše fotku. Kad malo preteram, raspu se pikseli kao pesak sa dlana ;D. Navikao sam na Sonija, otprilike znam šta me čeka (ili me ništa ne čeka) kada vidim objekat i od koristi mi je ta njegova osobina super zuma. Okidanje 30 sekundi i ISO3200 dobro pokažu šta je u vidnom polju ali se još lepše vide i koma i lažne boje i vinjetiranje, pogotovu na rubovima fotki. Dobar je za početnika jer brzo daje zadovoljavajući rezultat ali za nešto više, teško. Za koga je, dobar je ;)...
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

Laci

October 24, 2010, 07:03:18 pm #106 Last Edit: October 24, 2010, 07:11:10 pm by Laci
Jeste da je bio pun Mesec a da je nebo bilo prekriveno tankim oblacima, nisam odoleo a da ne izađem u susret predstojećem tranzitu Velike crvene pege i Ganimeda. Seeing je bio poprilično dobar, na granici 4/5. Afokalno: Njutn 150/750 + okular 6mm + fotoaparat Sony.Pega je prešla glavni meridijan dok je Ganimed tek ušao u tranzit kao mala tamna mrlja na rubu južne polarne oblasti (gornja tamno zelenkasta kapa na slici).

Video 640X480
Frame rate: 25fps
Optički zum 6X

Načinjeno ukupno 6 video zapisa od kojih je izabran jedan i stekirano oko 1200 kadrova u Registax-u.
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

lajosk

S obzirom da si slikao teleskopom koji nije predviđen za planetarnu fotografiju, Jupiter je više nego dobar!
Malo još da poradiš  na izoztravanju tokom obrade i biće čista desetka .Boje su takođe jako dobre .Odlično .

gilecais

Nesto malo ima aktivnosti sto se tice slikanja Jupitera.Pokusacu tu veliku nepravdu malo da ublazim slanjem svezeg snimka od nocas.Snimak je nastao snimanjem kroz Celestron SCT C-8 sa Barlowom 2X kroz okular SW GL od 15 mm sa Canon A-560 fotoaparatom.Slika je uradena od 3054 fr.spajanjem u Registax-u i centrirana u Photoshopu a boja tek malo u ACD-u.Atmosfera je bila jako nemirna ali morao sam malo da slikam posto to nisam mogao skoro 2 nedelje.Pozdrav svima na forumu od Gileta. :)

Laci

Jupiter u klasi Gileta 8), bravo!
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

gilecais

Evo nastavak Jupitera zvan "Jupiter 2". :) Snimano je juce uvece 27.11.2010 sa identicnom opremom kao i ranije ,ali su uslovi za snimanje bili losiji sta se vidi po detaljima na povrsini Jupitera.Uradio sam 43 video klipcica od po oko 2 min.Saljem fotkicu 7 serije sastavljene od 3054 fr.Pozdrav svim forumasima od Gileta.

mravic

A koliko traje taj klip? Zar se Jupiter ne okrene za to vreme trajanja klipa???
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

gilecais

Poztovani Mraviku lepo sam napisao oko 2 min,to znaci da po seriji imam oko 3600 fremova od kojih obradim oko 3000 fr.Jupiter se doista brzo vrti oko svoje ose ali ne toliko brzo da se pod mojom uslovima snimanja jako zapazi.Pozdrav od Gileta. ;D

gilecais

Ovo uporedjenje je napravljeno da ubedim Mravica da nema zabelezene rotacije na mom snimku Jupitera od 2 min.Pozdrav svima na forumu od Gileta.

mravic

Ma ok, sad nisam proveravao tvoja dva snimka ali...kada sam snimao Jupiter web kamerom, radio sam snimke od jedne minute i odmah to sejvovao i počeo drugi snimak pa treći znači sa razmakom od možda 30 sekundi, onda svaki zasebno obradio u registaxu  i izmedju svakog se primećivao pomak pa sam pravio filmiće od dobijenih fotki.
Pitao sam samo iz jednog razloga da bi možda mogao da dobiješ još oštriju sliku da su kraći filmići.
Inače Jupiter ti je za svaku pohvalu i skidam kapu...vidi se da je optika 5+
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

gilecais

Hvala Mraviku na lepim recima.Moje video klipove od 2 min mogu komotno  prepoloviti na po 1+1 min ili deliti na koliko me je volja ali ce mi onda zrnatost dosta da poraste.Ako onda hocu da ubijem zrno tu ce doci do znacajnog gubitka detalja.Moj zakljucak je:Treba raditi sto je moguce duze klipove za planete.Jasno u mom slucaju u zavisnosti od efektivne zize za Jupiter je trenutno max.120 sekundi.Meni je potrebno svega nekoloko sekundi izmedju dva video klipa posto mi fotoaparat tako brzo sejvuje snimljeni materijal na memorijsku karticu.Veliki pozdrav od Gileta. :)

gilecais

Pozdrav svima na forumu.Umesto hiljadu reci evo samo jedna fotka.Gile. :)

Yagodinac


gilecais

Kisa,sneg,vetar,magla ma sta ce nas jos snaci?Evo saljem novo vidjenje Jupitera od 27.11.2010 godine.Mislim da sam jos malo vise detalja izvukao nego ranije.
Veliki pozdrav od Gileta. ::)

Yagodinac

Generalno, ja ne vidim razliku. Ponovo si obrađivao ceo klip ili samo TIF stack?
Ja bih to zasigurno tvrđe (i nimalo lepše) obradio. Planterane obrade mi sigurno nikad nisu bile jača strana  >:( A ako se ne varam ima opcija u Registaxu da uskladiš pomak boja na stacku, to je valjda zbog atmosferske disperzije ili tako nečega. Uglavnom pošto Jupiter nije u zenitu različite frekvencije tj boje se različito prelamaju pa ti desni rub vuče na plavo a levi na žuto. Znam da sam neke fotke tretirao tim alatom ali sad mi Registax nije instaliran pa ne mogu da nađem o čemu pričam...