• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

relativna velicina svemira

Started by markis, August 14, 2010, 12:18:40 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

markis

     Pa ovo je moj prvi postalvljeni clanak na ovom forumu pa necu odugovlaciti posto nisam bas i neki astronom ali me neke stvari iz astronomije zaista zanimajukao sto je velicina svemira. Dakle jednog dana sam naiso na podatak iz neke knjige o velicini galaksija i nebe skim telima ali o mene nije zanimalo. Ono za sta sam se zapitao jeste velicina svemira. Posto niko ne zna koliki uje svmir ja sam pokusao da nadjem nacin da izracunam tu velicinu i sluzeci se podacima koji su vec poznati uspeo sam izracunati velicinu svemira na veoma lak nacin. Upamtite ovo je relativna predpostavka a ne tacna velicina jer tacna velicina ne postoji posto se svemir konstantno siri.
     Iz knjige koju sam nasao sam procito da je svemir koji mi poznajemo i nebeska tela koja se nalaze u njemu stara oko 15 milijardi godina posle mi je ortak rekao da to nije tacan podatak i da su naj straija tela stara oko 13.4 milijarde godina. Inace jasta je  od ovoga tacno iako mi je ortak zaludjenik za astronomiju ne znam da li je ovo tacan podatak koji mi je dao. zato cu koristiti da je naj veca starost nebeskih tela  15 milijardi godina. Sta sam sledece uradio jeste razmisljao - ako je starost (relativna) oko 15 milijardi godina a ako uzmemmo u obzir da je svemir nastao u velikom prasku(znaci sirio se) onda znaci da se sirio svih 15 milijardi godina pri relativno bliskoj brzini svetlosti. Ali ako je nastao iz velikog praska znaci sirijo se sverno (oblik svere lopte) so znaci da se sirio u svim pravcima. Ovo mi daje podatak da koliko se siirio u jednom smeru toliko se sirio i u drugom smeru znaci 2 pravca onada pomnozim 15 milijardi godina puta 2 i dobijem 30 milijardi godina e sad ko kaze pa sta pomnozio 2 broja i dobio duplu starost nije tacno jer shvatajuci da se svemir sirijo brzinom svetlosti u 2 smera znaci da mu je starost x 2 pri brzini svetlosti jednako njegovom precniku odnosno 30 milijardi svetlosnih godina je relativni precnik svemira jer se svemir siri znaci starost x 2 u svetlosne godine za precnik plus na isti nacin se sabere razlika starosti od kada je taj podatak izracunat x2 pa opet u svetlone godine se pretvori i doda na 30 milijardi godina znaci ako je podatak iz 2001 ja cu uzeti 9 godina x 2 i pretvoriti u svetlosne godine i to izadje 30.000.000.018 milijardi godina kad se sve sabere.(svemir se dakle po mom misljenju siri za jednu svetlosnu godinu za jednu godinu jedino po tome je ova teorija moguca)
      E sad odgovor na neko pitanje koje bi mogli neki da postave a koji sam vec morao da odgovorim da bi ogranicijo teoriju jeste:
- pod cime ti smatras svemir?
      Odgovor na ovo pitanje je ova formula govori koliki je precnik svemira(na osnovu precnika se moze izracunati sve drugo) a svemir je po meni onaj prostor u kome i do naj manje mere ima prisutstva materija dalje me ne interesuje....(do teorije sam sam dosao uz niciju pomoc niti je uzeo od nekog, ako negde postoji slicno misljenje nije prekopirano).
      Ostavite komentar i recite mi ako sam nesto napisao pogresno ili ako znate tacne podatke za naj starije objekte u poznatom svemiru. hvala na vasem vremenu.

CyberianIce

Quote...so znaci da se sirio u svim pravcima. Ovo mi daje podatak da koliko se siirio u jednom smeru toliko se sirio i u drugom smeru znaci 2 pravca onada pomnozim 15 milijardi godina puta 2 i dobijem 30 milijardi godina e sad ko kaze pa sta pomnozio 2 broja i dobio duplu starost nije tacno jer shvatajuci da se svemir sirijo brzinom svetlosti u 2 smera znaci da mu je starost x 2 pri brzini svetlosti jednako njegovom precniku odnosno 30 milijardi svetlosnih godina je relativni precnik svemira jer se svemir siri znaci starost x 2 u svetlosne godine za precnik plus na isti nacin se sabere razlika starosti od kada je taj podatak izracunat x2 pa...


A sta smo ono rekli o brzini svetlosti? Ako se udaljavas ili priblizavas izvoru, jel se ona menja?
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

sale11472

Quote from: CyberianIce on August 14, 2010, 09:18:43 pm

A sta smo ono rekli o brzini svetlosti? Ako se udaljavas ili priblizavas izvoru, jel se ona menja?


Naravno da se ne menja! Brzina svetlosti u vakuumu je konstanta....

E sad u gornjem računu ima pregršt pogrešnih stavova, grešaka u rezonu, miskoncepcija....

Primeri:
Veličina KOG svemira??? Kompletnog Univerzuma, vidljivog Univerzuma, observibilnog univerzuma...

Ako se svetlost sa nekog izvora ka nama kreće brzinom svetlosti a isti taj izvor se istovremeno od nas udaljava brzinom svetlosti koliko daleko će izvor biti od nas kada svetlost stigne do nas?

c je maximalna brzina U univerzumu ali OTR ne brani Svemiru (samim tim i protor-vremenu) da se ŠIRI brzinom većom od c....

Naravno koga mrzi da ubacuje sve te popravke u računicu uvek moža da pođe prečicom i sve lepo pročita npr ovde  ili malo detaljnije ovde

Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

NShappy

Markis, nije to nimalo jednostavno kao što pokušavaš da predstaviš. Sabiranje brzina i udaljenosti zaboravi na rastojanjima "veličine Svemira", pri brzinama bliskim svetlosnim, i u perioda dugim k'o starost ovog našeg svemira.

Evo npr. sednemo nas dvojica, ti u jedan ja u drugi svemirski brod i krenemo sa Zemlje u različitim smerovima, suprotno jedan od drugog. I oboje vozimo brzinom od 90% brzine svetlosti u odnosu na Zemlju. Ali ako bismo merili tu brzinu jedan u odnosu na drugog, NE BISMO se međusobno udaljavali 180% brzine svetlosti. Čak bi smo se međusobno udaljavali manjom brzinom od svetlosne. A od Zemlje bi smo se i dalje, svaki od nas pojedinačno, udaljavali 90% C. A koliko bi smo bili daleko od Zemlje ili međusobno posle godinu dana? Pravo pitanje je čijih godinu dana? Tvojih, mojih ili ovih na Zemlji? Dakle...

...ne možeš tako pojednostaviti i objašnjavati pojmove koji desetine hiljada naučnika, širom sveta, uz budžet veći od svog novca u Srbiji pokušavaju da provere, shvate i drugima objasne. Da bi se bavio razmišljanjima na tu temu, moraš imati bar nekoliko procenata njihovog znanja.

I BTW, bez uvrede, potrudi se da malo pismenije pišeš. Tekst je veoma težak za čitanje.