• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

samogradnja okulara

Started by milan, September 03, 2010, 10:49:30 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

milan

Mene zanima kako se prave okulari sirokog vidnog polja jer bi voleo da napravim jedan i treba mi cela shema,objasnjenje
i koji materijal je potreban.

HVALA UNAPRED! :D :D :D
HARWIX panarett 8x30
254/1200 Draco Flex Dobsonian
Dvogled TS 10x50 Le

milan

Moze i nesto poput plossla zato sto ja hocu da napravim okular od 6mm zizne daljine samo da bude vise od 56 stepeni FO.
HARWIX panarett 8x30
Dvogled TS 10x50 Le

milan

HARWIX panarett 8x30
Dvogled TS 10x50 Le

mravic

Ja ti mogu prodati 6mm okular od 66 stepeni, ako se ne varam, polovan gold line. Teško da ćeš napraviti nešto slično... sa običnim lećama
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

milan

Ja sam cuo da ti pravis okulare ako bi mogao da mi objasnis kako se to radi nebitno koji su
HARWIX panarett 8x30
Dvogled TS 10x50 Le

sale11472

Pazi ja sam čuo da Janko prodaje okulare ali nisam nešto čuo da ih pravi. Za neke druge jesam i to najčešće tako što iz Amerike sa Surplus Sheda naruče komplet i sastave okular. E sad nisam siguran da imaju komplet sa tako malom žižnom daljinom...
Ako već hoćeš da se igraš sa pravljenjem okulara najveće šanse za uspeh bi trebalo da da sastavljanje simetričnog okulara od dva okulara iz dvogleda (odnosno njihovih izlaznih sočiva koji su ahromati) to bi već moglo da bude i nešto upotrebljivo i korisno.
Na tvom mestu za 6 mm bih odrešio kesu u pazario Planetary okular jeste malo skuplji ali bi u kombinaciji sa tvojim teleskopom uživao u pogledu na planete i ne samo na njih
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

milan

kolika zizna daljina bi mogla da bude kod tog okulara i kako se pravi.
HARWIX panarett 8x30
Dvogled TS 10x50 Le

sale11472

pa zavisi od dvogleda koji imaš ali nekih 17 mm je najčešća vrednost koja se dobija.... Pravi se tako što ta dva ahromatska sočiva montiraš u cev tako da ispupčene strane budu okrenute jedna ka drugoj na razdaljini jednakoj polovini žižne daljine tih sočiva (ali to pišem ovako iz glave po sećanju pa me nemoj držati za reč) .....
Naravno ako imaš neki razbijen dvogled ništa te ne košta da se igraš ako ne... pa bolje da nabaviš kupovni okular....
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D

CyberianIce

Moze te samo kostati zivaca, ja sam pokusavao ali sve sto sam ikada uspeo je jedan jedini "dobar" Hygens od 12.5mm i 0.965" koji nije mogao da se poredi ni sa najjeftinijim kupovnim okularom a ovo ostalo nije bilo bas ni za sta, iako sam imao kvalitetna sociva na raspolaganju (sve ahromati, sa antirefleksionim premazima). Da li mozes da se docepas nekog okulara od mikrosokpa? Bude ih po buvljacima nekada...
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

milan

Da ne bi otvarao ovu temu pitacu ovde
Ja sam na vojnom otpadu nasao cetiri sociva jedno je precnika oko 30mm a zizna daljina oko 250mm
mislim da je to od fotokopir masine ali se ne slaze precnik drugo je isto takvo samo sto ima dva sociva u cevi trece isto ima dva ali je u boji i kad pogledam snjim u sunce ono je crveno a kad pogledam na nesto drugo bude ljubicasto i ima malo uvecanje i zanima me da li bi moglo da bude planetarni filter cetvrto je od fotoaparata 35mm precnik zizna daljina oko 400mm da li neko od ova tri sociva moze da posluzi kao socivo za copiscope.
tamo ima brdo ko kuca monitori,stampaci,kompjutera,masina za ves, fotokopir,...
nemozes se snaci sta je sta.Ja cu opet ici tamo pa me zanima koja sve sociva mogu da posluce za copiscope ili neki drugi durbin.
HARWIX panarett 8x30
Dvogled TS 10x50 Le

sale11472

Quote from: milan on September 07, 2010, 08:23:19 pm
...i kad pogledam snjim u sunce ono je crveno a kad pogledam na nesto drugo bude ljubicasto i ima malo uvecanje ...

Nije pametno gledati u Sunce kroz takva sočiva, odnosno
SUNCE NIKADA NE TREBA POSMATRATI KROZ NEŠTO ŠTO NIJE FILTER NAMENSKI PROIZVEDEN ZA POSMATRANJE SUNCA !!!!!
To je jako opasna rabota koja izaziva trajno slepilo, i bukvalno mislim ništa što nije namenjeno posmatranju Sunca dakle ni kroz npr staklo maske za varenje !!!

E sad posle obaveznog upozorenja sledi delimičan odgovor.
Copyscope možeš da napraviš od manje više svakog ahromatskog sočiva samo je pitanj čemu praviti copyscope otvora 30 mm ???

Ako te već gricka ATM crvić (što je za svaku pohvalu ;) ) probaj da nađeš nekakav polomljen dvogled sa neoštećenom optikom pa da sastaviš tražioc za svoj teleskop. To bi kao prvo bio lepo projekat iste složenosti kao i copyscope a kao drugo bilo bi nešto što bi ti koristilo više nego pomenuti scope :) U stvari možeš da probaš da od tog 30mm napraviš mali durbin pa da ga koristiš kao tražioc ;)
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor

milan

Da gricka me ATM
a sto se tice sociva u boji nisam mislio da gledam u sunce vec planete mesec,...
to sam naveo kao primer da bi znali koje je boje socivo.
HARWIX panarett 8x30
Dvogled TS 10x50 Le

CyberianIce

Quote from: milan on September 08, 2010, 08:26:28 am
Da gricka me ATM
a sto se tice sociva u boji nisam mislio da gledam u sunce vec planete mesec,...
to sam naveo kao primer da bi znali koje je boje socivo.

Ja imam hektar sociva za okulare, raznih geometrija i foklanih duzina, neki su dubleti, neki su single, neki su sa premazima neki su bez, siguran sam da bi se od njih moglo nesto upotrebljivo napraviti ali bez ideje mi to nista ne znaci. Prvo postavi sebi cilj sta zelis da napravis, koji dizajn, i onda trazi nesto sto bi za to bilo upotrebljivo, em ce ti biti lakse, em mozda nesto i napravis.
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

milan

Ja pravim copiscope a nasao sam duplo socivo 30mm zizna daljina 250mm da li je to od fotokopira ili neceg drugog,ja sam sastavio to socivo sa okularom od dvogleda 17mm i lepo radi a socivo u boji je kao barlow odlicno samo sto daje zelenkasto zutu boju isprobao sam ga na jupiteru ali sa mojim 114/900,ako jos koji dan bude vedro videcu kako radi na durbinu,imam jos jedno socivo 73mm ali nije bas kvalitetno a ovo od fotoaparata sa isprobao tako sto sam zavezao za EQ2,ono je isto odlicno 35mm zizna daljina 350mm mozda malo vise.
HARWIX panarett 8x30
Dvogled TS 10x50 Le

milan

Ponovo idem na taj vojni otpad i o cega sve mogu da uzmem kvalitetno ahromatsko ili jos bolje apohromatsko socivo od uredjaja poput fotokopira ili pojektora.
HARWIX panarett 8x30
Dvogled TS 10x50 Le