• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Svemir je ravan i Euklidski sa 98%-tnom sigurnošću? Tvrdi sasa11472!

Started by r2d2, September 30, 2010, 08:01:59 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Kizza

Hvala CyberianIce  :) Tako sam ga i Ja zamišljao i ne kapiram o čemu pričamo  ;)
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

sale11472

Ili preciznije ja ponavljam da je WMAP izmerio treću opciju na gornjoj skici, sa greškom od..................
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

CyberianIce

sale11472 ne razume ni sam sta prica, kako tek ima u planu to nama da objasni, to je veoma interesantno...
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

vlajkoni

Da opcija broj 3, a i piše na linku koji sam ostavio:
"Recent measurements (c. 2001) by a number of ground-based and balloon-based experiments, including MAT/TOCO, Boomerang, Maxima, and DASI, have shown that the brightest spots are about 1 degree across. Thus the universe was known to be flat to within about 15% accuracy prior to the WMAP results. WMAP has confirmed this result with very high accuracy and precision. We now know that the universe is flat with only a 2% margin of error."

Ili kako na samom sajtu WMAP-a stoji:

"WMAP nailed down the curvature of space to within 1% of "flat" Euclidean, improving on the precision of previous award-winning measurements by over an order of magnitude."

@CyberianIce

Ne bih rekao. Pre će biti da vi uopšte i ne razumete o čemu sale11472 govori. A i mmilan vam je lepo rekao:

"Pre svega, svemir u kosmološkom smisliu ima geometriju približnu ravnoj, tj. euklidskoj (kao što je Sasa11472 i napisao). Ova geometrija nema nikakve veze sa lokalnom geometrijom u blizini masivnih tela, jata galaksija itd."

CyberianIce

Bas zato sto mi to ne razumemo, zato se i pitam kako ce to da nam objasni. A sad me bas zanima, sad si me potpalio. Daj mi molim te objasni svaku rec ponaosob iz ovog tvog posta. Znaci razjasni mi i pojmove "kosmoliski smisao", "lokalna geometrija", ponasaj se slobodno samnom kao da sam dete iz osnovne skole a ne student fizike obzirom da ne razumem te stvari.
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

vlajkoni

E mrzi me da ovde sa tobom prežvakavam jedne te iste postove. Koja je tvoja poenta? Šta želiš da kažeš u vezi teme?
Sale je evidentno u pravu, ali se to tebi ne dopada pa si rešio da trolaš.

mmilan

@CyberianIce
"kosmološki" - rastojanja veća od rastojanja između jata kalaksija
"lokalna geometrija" - prostor u blizini zvezda, galaksija, unutar jata galaksija
http://www.svetnauke.org/
Great people talk about ideas, average people talk about things, and small people talk about wine - Fran Lebowitz

sale11472

Quote from: CyberianIce on October 02, 2010, 12:01:51 am
Bas zato sto mi to ne razumemo, zato se i pitam kako ce to da nam objasni.

Otkud ideja da ja pokušavam bilo šta bilo kome da objasnim  ???

Informacije su svima dostupne i Google je svima nama prijatelj .....

Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D

Sekula

Insistirano je da se moj kum ponovo ubaci u priču. Uz propratni komentar ima i dela koji verovatno se neće nekom dopasti. Molim da ne polemišete sa njim preko mene. Ne želim nikakve gluve telefone:

QuoteNije mi sasvim jasno o cemu tacno trazis moje misljenje. Ako je rec o temi ravnog univerzuma pokrenutoj na forumu Astronomskog magazina, tu je onaj Sale11472 prilicno jasno obrazlozio stvar: dakle univerzum JESTE ravan i tu nije relevantno nicije privatno misljenje (pa ni moje), stvari jednostavno tako stoje. Dosta dobro objasnjenje je dao prof. Krauss u svom predavanju ciji je link dat na forumu: http://www.youtube.com/watch?v=7ImvlS8PLIo&playnext=1&videos=l7Pkb-Cbzr8&feature=grec_index#t=0m0s .

Mozda ljude zbunjuje to sto su navikli da razmisljaju o zakrivljenju prostora oko velikih masa, o cemu nas (ispravno) uce u skoli i u naucno-popularnim emisijama, pa im je nejasno kako to da jedna TOLIKO velika masa kao univerzum kreira nulto zakrivljenje. Stvar je prosto u tome da se to gravitaciono zakrivljenje precizno ponistava kombinovanim efektom pritisaka materije i tamne energije (ovaj zadnji je predstavljen famoznom kosmoloskom konstantom). Dakle, da gravitacija nema protivtezu ona bi vrlo rado zatvorila univerzum, al' nije joj se dalo da vlada bez opozicije...

Inace, malo mi smeta atmosfera na forumima - zato ih nikada ne posecujem - na kojima puno ljudi zucno raspravlja o stvarima o kojima vrlo malo zna, ali im to ne smeta da o tome imaju veoma snazno misljenje. Cak u diskusiju cesto unose mnogo religiozno obojenih strasti i predrasuda. Mudar covek je po definiciji ponizan i zna svoje limite, a uz to je otvoren za stalno ucenje. O ovim "velikim" temama postoje planine materijala na svim jezicima, prilicno popoularno i pristupacno izlozenog na Internetu i u brojnim knjigama, ali to ne smeta pojedincima na forumu da, koliko sam video sa linka koji si mi poslao, razapinju coveka koji ih je prosto informisao o tome kako stvari objektivno stoje: te gde su ti dokazi, te koje su metode primenjene... Pa nije to politika, pa da svako ima svoje misljenje o tome da li je Zemlja okrugla. Ako me vec mrzi da sam uradim nesto za sebe i pronadjem informaciju koja mi treba, onda bar necu da ucestvujem budalasto u diskusiji o stvarima o kojima nemam pojma ili da napadam ljude koji znaju nesto vise - mada ne sve - samo zato sto se informacija koju mi je taj covek dao ne poklapa sa nekim mojim pogledima na sveti sopstveni polozaj u njemu.

Srdacan otpozdrav / Best counter-regards

| SW newtn 200/1000 | SW NEQ6 Synscan goto | Logitech Quickam Pro 3000 | Canon EOS 550d | Baader astrosolar filter |  SW Black Diamond ED 80/600 | Flattener korektor SW 0.85 | Lacerta MGEN autoguider | Nikon action ex 10x50 cf binocular |

r2d2

Ja vise nemam nikakvih dilema, da li je metrika kosmosa ravna. Sada je prica potpuna i razumljiva, i jos zanimljivija sa novim pitanjima (kosmoloska konstanta).

Meni ono sto sam saznao je vaznije od svih mojih stavova koji jesu bila snazna, ali i pogresna.
-----------------------------------------------------------------------------------------

QuoteOtkud ideja da ja pokušavam bilo šta bilo kome da objasnim  Š?

Informacije su svima dostupne i Google je svima nama prijatelj .....

Nacin na koji sam dobio informaciju, samo tvrdnjom bez pravog (ikakvog? barem mrvicu?)  razumevanja tvrdnje koja se iznose kao sto se i vidi iz postova., doprinele su mom "tvrdom" stavu jer ono sto sam "usvojio" strogo gledam kao razumevanje, koliko mogu i umem i istina da se zaboravljam koliko je to malo i sicusno.   Nije googl uciteljica fizike i astronomije nego cinjenice znanje i razumevanje!
Googl poseduje samo prvo...

Covek koji ne razume objasnjava drugom koji ne razume i sve to pod okriljem googla. Meni je stvarno dosta jasnije zasto i kako je svemir ipak ravan, ali ne zbog googla, Sasine tvrdnje, nego zbog dobrih ljudi koji su ostavili ovde komentare upute i misljenja, jer ocigledno da takva pitanja se nemogu shvatiti preko googlovanja.

Na savko moje sledece intresovanje da nesto saznam, dobicu uput ka googlu, sto i nije lose za pocetak, problem je sto posle pocetka je opet googl, na sredini je googl, i krajnji dometi naucne misli - opet google, ali cemu onda profesori, fakulteti, naucno-popularne knjige, forum, ovaj sajt, .

Najlepse Hvala svima koji su bili ljubazni da odgovore. Sasi se izvinjavam zbog razapinjanja i molim administartore ako je to moguce da ponovo uvedu dugme ignore.

r2d2

Quotesale11472 ne razume ni sam sta prica, kako tek ima u planu to nama da objasni, to je veoma interesantno...

Upravo to!   Poenta price.

Saleta pitanje metrike prostora APSOLUTNO ne intresuje! Ako ga ne intresuje sto komentarise?
Cista arogancija 100%. Naravno nepotrebna i neprimerena.

kruska

Ako je Bačka ravna, to je verovatno zbog toga jer je svemir ravan.

Svemir je očigledno mesto sa više dimenzija u kojoj dominiraju ravni, a složeni oblici forme (poput čoveka i životinje, nastali uplitanjem nekoliko ravni) imaju doživljaj posebnosti jer je njihova trodimenzionalnost parametar njihovog manipulisanja shvatanjem definicije ravni.
U principu pivo je pivo, stvar je samo da li je pivo u flaši, razliveno(u ravni) ili se sipa bas sada(u grlo, čašu ili već gde...)
Pozdrav od kruške.

CyberianIce

Quote from: vlajkoni on October 02, 2010, 12:28:06 am
E mrzi me da ovde sa tobom prežvakavam jedne te iste postove. Koja je tvoja poenta? Šta želiš da kažeš u vezi teme?
Sale je evidentno u pravu, ali se to tebi ne dopada pa si rešio da trolaš.

Ja mislim da nisam zasluzio ovakav komentar. Imao sam volju da shvatim nesto sto mi je apsolutno neshvatljivo zahvaljujuci kvalitetu necijih "google objasnjenja". Kakog god, upravo sam izgubio tu volju i da nebi ja dalje ovde "trolao", izlazim iz teme.
Telescopius
AstroBin

sale11472

Quote from: r2d2 on October 02, 2010, 03:50:46 am
Na savko moje sledece intresovanje da nesto saznam, dobicu uput ka googlu,...

Pa ne baš, ali kao što sam već pomenuo nisam nikome ništa ni pokušavao da objasnim pošto daleko boljih objašnjenja ima na sve strane (a Google je samo odličan način da se to pronađe), problem je u nečem drugom evo ilusracije radi citiraću krušku  da nerviram malo nekog drugog ;)

Quote from: kruska on October 02, 2010, 10:36:02 am

Svemir je očigledno mesto sa više dimenzija u kojoj dominiraju ravni,

Podebljao sam problematičan deo iskaza.

Eto i sad htedoh da još nešto dodam o problematičnosti ovoga ali sam dobio bolju ideju pa otvaram novu temu koju ću početi sa gomilom citata....

Joj kako sam grozomoran ništa ne mogu lepo, fino i ozbiljno da objasnim ;D
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor