• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Kometa 103P/H

Started by Yagodinac, October 08, 2010, 01:48:45 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Yagodinac

Siguran sam da ćemo svi imati prilike da se nagledamo i naslikamo kad je ova kometa i pitanju. Reč je o najsjajnijoj u poslednjih par godina. Za početak jedna animacija sa pomerenim fokusom (nažalost):Crop 100% je iskorišćen za animiranje a zatim je smanjena rezolucija za oko 30% da bi GIF bio manji za upload.
Snimljeno kroz Skywatcher 150/750, eos 20d, ISO3200 i 30sec svaki frejm. Nakon što sam potrošio vreme na fokusiranje i uboo tačan fokus - fokuser se malo pomerio jer sam zaboravio da ga zaključam šrafom. Liči na mene...

Yagodinac

Evo i slike komete 103P/H koja prolazi pored Double klastera:Snimano je objektivom 80-200 na 80mm; 10x30sec, ISO1600. Dole je snimak na kome su obeleženi neki objekti u okolini: jata NGC654, 663, 957 i Tr2, kao i maglina Heart ili IC1805. Tu je još neobeleženih objekata ali i ovo je dovoljno za osnovno snalaženje  :)


Yagodinac

Evo i pogleda kroz teleskop, međutim metoda stakiranja nije bila podešena na stakiranje komete. Znam da postoji fora u Irisu ali dok ne saznam kako evo 20x30sec, ISO3200:
gilecais

Vrlo lepo Jagodince,samo guraj tako dalje sa tom astro fotkom. Ja takodje to radim sa Jupiterom.Evo prva fotka od nocas. :)

Yagodinac

Hvala Gile, vidim da i tebi ide prilično dobro. Pošto se u prethodnom postu ne vidi fotos red je da ga ponovo okačim:


mravic

www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

sale11472

QQ Janko pa što su ti zvezde četvrtaste ???
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

mravic

Takve su u sazveždju Kasiopeje  ;) ...
I ja sam primetio pre 2 minuta. Ovo je samo stakirano na brzinu, patio sam se da mi ne stakira kao Yagodincu, pa kad sam uspeo samo sam uploadovao...
Pokušaću sutra da obradim bolje.
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

kruska

ganjao sam kometu sinoc ali je naisao veliki oblak tako da sam samo slikao samo double cluster , posle sam otisao spavati

super su vam slike...

Yagodinac

Janko, ajde zvezde ali čime si skidao šum? Imam utisak da je malo previše skinut (ili je neki filter u PS, recimo median ili dust&scratches). Kažu da je NeatImage neprevaziđen ali ja ne mogu da nađem verziju koja nije trial pa koristim NoiseNinja. Više puta doduše i ne skidam šum, preko 40 ekspozicija veoma smanji šum.

Yagodinac

Jedan crop sa 80mm, vidi se da je hromatska aberacija uzela svoj danak. Bilo je i neminovno na f4.5. Šum skinut u NoiseNinja ali malo.
Zašto na 80 a ne na 200mm? Zato što uopšte nisam zadovoljan slikom na 200 i f5.6. Za tako nešto treba prime objektiv.