• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Da li postoje glupa pitanja ???

Started by sale11472, October 02, 2010, 08:32:48 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Kizza

Moram priznati da sam svih mojih godina,a imam ih pedeset i dve (52),živeo u velikoj zabludi i da sam stekao pogrešnu sliku o Svemiru,Ljudima i Ženama!Do juče sam mislio da je Svemir u obliku MEHURA,da su LJUDI intelegentni a spoznao sam i da je moja supruga u pravu kad mi kaže:"MA NEMAŠ TI POJMA NIOČEMU"   ;) ;) ;)
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

sale11472

Quote from: r2d2 on October 21, 2010, 12:48:30 pm
Nema nikakve veze, u pravu si! To su dve potpuno razlicite suprotnosti jedne te iste stvari ;)

OK na ovom mestu u diskusiji o singularitetima bih hteo da pitam
Šta je to singularitet odnosno kako su to shvatili učesnici diskusije?
Pošto sam stekao utisak da ga svako shvata na neki svoj način.

Quote from: Kizza on October 21, 2010, 05:52:24 pm
i a spoznao sam i da je moja supruga u pravu kad mi kaže:"MA NEMAŠ TI POJMA NIOČEMU"   ;) ;) ;)

Kizzo budi srećan, dok ne priča oklagijom  može da priča šta god želi ;)

OK sada jedna manja digresija (to je u potpunosti u skladu sa strogim pravilima teme ;D )
Danas sam sasvim slučajno u knjižari primetio onako blago sakrivenu jednu interesantnu knjižicu, prevod 4. izdanja knjige The Complete Idiot's Guide to Astronomy

Jedino što mi smeta je što taj serijal kod nas prevoda kao "Najbolji priručnici" mislim WTF ali to ipak govori o nama kada neko smatra da bi knjiga sa originalnim naslovom imala lošu prođu..... Mikro Knjiga je mnogo bolje prošla sa prevodmo "For Dummies" kao "Za Neupućene" ali ovo je stvarno ....
No knjiga je stvarno OK i toplo je preporučujem iako nisam čitao prevod nadam se da ga nisu preterano iskasapili ;)
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Kizza

sale11472 možeš li mi odgovoriti da li je u Crnoj Rupi beskonačno mnogo ili beskonačno mala gustina  ???
Knjigu sa predivnim naslovom ću pokloniti tebi za rođendan  ;)
Što se tiče supruge upravo sam joj očitao lekciju (pričao sam tiho da je ne probudim  ;D )!

sale11472

Quote from: Kizza on October 22, 2010, 11:51:45 pm
sale11472 možeš li mi odgovoriti da li je u Crnoj Rupi beskonačno mnogo ili beskonačno mala gustina  ???

Heh hajde da probam na moj način.
zašto misliš da bi u Crnoj Rupi trebalo da bude bilo koja od te dve krajnosti?

BTW ne ceni knjigu po blesavom naslovu ;)
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D

CyberianIce

Druze sale11472,
niko ne zna sta je singularitet tacno. Zna se samo cega tamo nema (prostorvremena), a cega ima to niko ne moze ni da zna ni da predvidi pa tako ni ti. Mozda je Klaudija Sifer unutra, ko zna... Ne shvatam zasto si to pitao druga r2d2?
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

sale11472

Pitao sam sve ne samo njega.
Nego da li je ovo gore tvoj odgovor?
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor

CyberianIce

Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

sale11472

OK da vidimo tvoj odgovor
bez trme nema ocenjivanja ;D
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor

kruska

singularitet se odnosi na crnu rupu,
kineticka i potencijalna energija koje se zapravo smenjuju.
Kada se energije fisije/fuzije potrose nema vise prave kineticke energije, i sve pocinje da se sazima u potencijalnu energiju(crnu rupu)
uvek ce postojati sila privlacenja kolika tolika koja ce jednom sve nadvladati,
gravitaciono socivo... A potencijalna energija meni se cini ima svoj limit onda sledi ili eksplozija supernove ili novi big bang.
Kad dodje vreme za novi big bang mi smo vec ... u crnoj rupi.
Dok ne dodje crna rupa odoh izneti teleskop.

sale11472

Quote from: kruska on October 23, 2010, 06:44:47 pm

Za sada ću samo reći
Nope, singularitet ima mnogo šire značenje
;D
Idemo dalje...
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor

kruska

October 23, 2010, 08:21:51 pm #85 Last Edit: October 23, 2010, 08:42:29 pm by kruska
Quote from: sale11472 on October 23, 2010, 06:59:41 pm
Quote from: kruska on October 23, 2010, 06:44:47 pm

Za sada ću samo reći
Nope, singularitet ima mnogo šire značenje
;D
Idemo dalje...

Sale!!$&@ je zakupio pravo na rec "singularitet" i igra se igre pogadjanja.
Ne znam na kom je sajtu to procitao, samo mogu reci da se njegova definicija singulariteta moze uporediti sa tumacenjima kojima je cilj zapravo singularitet (autor u centru svemira)

singularitet znaci  to je sale11472

Kizza

Nek se sale11472 malo odmori   ;) Nego da Vas pitam(u stili teme):Šta se dogodi kad BELA mačka pređe put (Na slici je mačor ali to nema veze)?

sale11472

Quote from: kruska on October 23, 2010, 08:21:51 pm
Sale!!$&@ je zakupio pravo na rec "singularitet" i igra se igre pogadjanja.
Ne znam na kom je sajtu to procitao, samo mogu reci da se njegova definicija singulariteta moze uporediti sa tumacenjima kojima je cilj zapravo singularitet (autor u centru svemira)

singularitet znaci  to je sale11472

Eh da si istu količinu vremena koju si utrošio na pisanje ovakvog odgovora utrošio na traženje informacije šta je singularitet možda bi i razumeo da je singularitet nevezan za crnu rupu.
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor

CyberianIce

Ma kako moze biti nevezana? Daj prvo uperi prst u crnu rupu koja nema singularnost pa cu te onda ozbiljnije shvatiti.
Telescopius
AstroBin

r2d2

October 24, 2010, 08:49:09 am #89 Last Edit: October 24, 2010, 09:04:08 am by r2d2
Ili singularnost koja je u svemiru bilo gde, a da nije crna rupa!
--------------------------------------------------------------
QuoteŠta se dogodi kad BELA mačka pređe put (Na slici je mačor ali to nema veze)?

negacija od tacnog daje netacno, prema tome is toga sledi da se dogodi isto ono kao kada prodjes iznad merdevina umesto ispod ili kad ogledalo razbije tebe umesto ti ogledalo.

Medjutim ako u istom danu ti bela macka predje put dvaput matematicki to dobija sledecu rezultantu. Negacija tacnog  plus negacija tacnog dobija se tacno. Drugim recima dve bele macke jednako je jedna crna i supstituvno ako ti predju dve crne macke odjednom dobijes kao da ti je prosla jedna bela. E kod mnozenja belih i crnih macaka ide malo drugacije.... ..dve bele daju belu i dve crne daju crnu. Crna i bela daju crnu . bela i crna daju crnu....

Nego Kizzo ja imam jedno pitanjce za tebe.

U mojoj kuci postoji stolica. Kada svi ukucani odu iz moje kuce da li ta stolica jos uvek postoji?