• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Da li postoje glupa pitanja ???

Started by sale11472, October 02, 2010, 08:32:48 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

r2d2

QuoteŠteta samo što se neki filozof toga dosetio pre mene pa ne mogu da prisvojim tu tvrdnju.

Kazi ti tom filozofu da nema pojma  ;D

sale11472

Quote from: r2d2 on May 06, 2011, 07:19:30 am
1+1=2

Budi ljubazan pa dokaži ovo, uz samo jednu ogradu, da bi sve bilo 100%-tno tačno i precizno u tvom dokazu ne bi trebalo u bilo kom momentu upotrebiti izjavu "... se ne defininiše niti dokazuje ..."

Dakle čak i kraljica preciznosti se pre ili kasnije osloni na neprciznost konvencija u običnom i svakodnevnom jeziku....

Ostale nauke da ne pominjemtu nikad nisi ni blizu 100% ...

Quote from: r2d2 on May 06, 2011, 08:26:10 am
Kazi ti tom filozofu da nema pojma  ;D

Kaži mu ti!
Samo trebaće ti medijum ;D

PS eto bio sam dobar pa nisam tražio da mi izračunaš neke sitnice sa 100% tačnošću, poput površine kruga, broja Pi, broja e....... odradiš trisekciju ugla i slično
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

ikalo

1 + 1 = 10

1 + 1 = 1,9979

sve zavisi od toga sta sabiras i po kojim pravilima i u kom brojnom sistemu.

r2d2

May 10, 2011, 10:34:41 pm #123 Last Edit: May 10, 2011, 10:51:30 pm by r2d2
QuoteBudi ljubazan pa dokaži ovo, uz samo jednu ogradu, da bi sve bilo 100%-tno tačno i precizno u tvom dokazu ne bi trebalo u bilo kom momentu upotrebiti izjavu "... se ne defininiše niti dokazuje

1+1=2

Postavka i racunski deo zadatka

Imam olovku na stolu plave boje, nezaostrenu, duzine 13,4 cm. Dodajem drugu finu lepo zaostrenu zelene boje ali sa duzinom od 11,4 cm, stavivsi je na sto. Suncevi zraci u vidu fotona padaju na olovke koje stoje na stolu. Odbijaju se i u moje oko upadaju. Slika koja nastaje je obrnuta, a mozak sporije od brzine svetlosti proracunava i obrce celu sliku za 180o

Posto je mozak navikao da zbraja predmete uocavam da je to sad ukupno jedna olovka plavozelene boje duzine 24,8 cm.

Ne, greska!

Cek,` cek` malo...

Posle sata i sata razmisljanja moj prenapregnuti deo CNS-a tj veliki mozak dolazi do epohalnog otkrica da su u stvari to dve olovke. Greska je verovatno nastala zbog smanjenog protoka C2952H4664N812O832S8Fe4 (Hemoglobin) kroz arteria cerebri media a samim tim i O2 u taj deo mozga. Predpostavljam da je nivo hemoglobina bio nizi od 5,2  mmol/l, sto je priznacete malo.

Daklen na stolu ima dve olovke ili tacnije ima po jedna dva puta. Fotonski otisak slike koji ostaje na dnu ocne jabucice , upravo takvu informaciju prenosi uz pomoc ocnog nerva dalje do obrade podataka koji se dogadja u mozgu.

Daklen

1+1=2x1=2

Eksperimetalni dokaz:
Prilazim stolu i prstima opipavam jednu, zatim drugu olovku ne gledajuci ih. Zatim ih priblizavam i celim dlanom ih dodirujem zajedno. Uz pomoc razlicitih slozenih nervnih receptora koji se nalaze ispod moje koze u obliku nervnih zavrsetaka (a bukvalno svaki zavrsetak ima sopstveno  receptivno polje) dobijam informacije.

Informacije o nadrazaju putuju preko nervnih vlakana, zatim somatskih nerva sve do centralnog nervnog sistema. Putovanje se odvija uglavnom uz pomoc elektromagnetnog implusa, ali krajevi neurona izmedju sebe razmenjuju informacije hemiskim putem.

Centralni nervni sistem (radi pod linoxom) opet sumira posle obrade informacija - dve olovke, i potvrdjuje prethodno fotonsko ocitavanje.

Eksperiment ponavljam 67 puta u razlicitim okolnostima (neonsko osvetljenje, mesecina, olovke u kadi sa hladnom pa u kadi sa toplom vodom, nosim olovke na vrh Radan planine, odlazim u delibatsku pescaru itd) i rezultat je uvek isti.

Sada sam siguran: jedan i jedan kada su olovke u pitanju uvek daje broj dva. Ne 1,988887 vec 2 ravno.

Nista ne predpostavljam, nema aksioma, nema nelogicnosti.

Posto sam ovaj dokaz izveo tako predano molicu da prilikom odgovora a zarad utvrdjivanja naucnih cinjenica koristimo samo ovaj eksluzivni primer tvrdnje da je 1+1=2 sa mernom preciznoscu od 100%

spadej

u 68-om ekserimentu popijes 1+1 rakiju (0,2). Po potrebi povecas dozu. Za tacno odredjeno vreme videces bar tri olovke a neces moci da napipas ni jednu. Ni zena ti nece verovati  da si popio samo 1+1=2 casice.

5ja

"Those who study the stars have God for a teacher." -- Tycho Brahe
http://aadtychobrahe.blogspot.com/

ikalo

Quote from: ikalo on May 08, 2011, 09:15:22 am
1 + 1 = 10

1 + 1 = 1,9979

sve zavisi od toga sta sabiras i po kojim pravilima i u kom brojnom sistemu.

Rezultat 10 je kad se koristi binarni brojni sistem.
Rezultat 1,9979 je odnos mase jezgra Helijuma i Deuterijuma.

sale11472

Quote from: r2d2 on May 10, 2011, 10:34:41 pm
Posto sam ovaj dokaz izveo tako predano molicu da prilikom odgovora a zarad utvrdjivanja naucnih cinjenica koristimo samo ovaj eksluzivni primer tvrdnje da je 1+1=2 sa mernom preciznoscu od 100%

Ali ovo nije dokaz, sorry probaj ponovo.
Da ne pominjem da ovde nisi definisao ni šta je to zbrajanje ni šta je to prebrojavanje ni još gomilu drugih stvari....

Dakle pisanije jesti šaljivo ali nije DOKAZ (a ponajmanje matematički) ;D
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

kocha

Poster 1+1=3 je ekstra, svaka čast!!!

r2d2

May 13, 2011, 10:42:56 am #129 Last Edit: May 13, 2011, 11:38:31 am by r2d2
QuoteDa ne pominjem da ovde nisi definisao ni šta je to zbrajanje ni šta je to prebrojavanje ni još gomilu drugih stvari....

Ma da! A nisam ni spremio dr. disartaciju o tome ko je homo-sapines, kako se vrsi zbrajanje u njegovom mozgu, sve u svemu taj tvoj pristup bi nas doveo do objasnjenja velikog praska ali i sta je bilo pre toga. Tvoj pristup je  100% precizan  ;)

Da li mislis da moze da se objasnis pojam- zbrajanje, kao fizioloska cinjenica - reakcije na spoljne nadrazaje i dogadjaja u mozgu?
Pa ne mozes (kolko ja znam), s obzirom da ne znamo kako funkcionise mozak.

Gde se ti nalazis u tvom telu?  U glavi, u grudima, u srcu? U malom mozgu u velikom? Mislim, dokazi mi matematicki... ..jer kako da ti objasnim zbrajanje matematickim terminima - - - kad ne znam kome se obracam (kome objasnjavam)!   ;D

ikalo

pa zbrajanje je matematicka operacija koja je definisana na skupu brojeva (prirodnih, realnih, racionalnih, iracionalnih itd.) odredjenim pravilima... kao matematicka operacija ima odredjene osobine (komutativnost, tranzitivnost...) i kao takva sluzi kao alat za racunanje i dokazivanje matematickih torema... zbrajanje nije ni fizicka niti matematicka pojava, nego alat... isto kao i diferencijalni racun...

r2d2

Quotepa zbrajanje je matematicka operacija

Ko zbraja? Kako dolazi zbrajanja?

ikalo

zbraja mozak... ljudski, a cujem i nekih zivotinja...
kao i svaka racunska operacija, postavljena su pravila i po tim pravilima se ulaznim brojevima pridruzuje rezultat... i to je sve...

kad saberes dva broja u dekadnom sistemu dobijes rezultat. ako ih sabiras u binarnom sistemu dobijes isti rezultat, ali drugacije zapisan... ako saberes dva protona pod odredjenim pritiskom i na odredjenoj temperaturi, dobijes jezgro deuterijuma, elektronski neutrino i pozitron.... ali zbir masa prije i poslije toga nije isti... razlika je E=mc2...

kao sto rekoh, sabiranje je alat, a ne pojava...

r2d2

ikalo

sabiraju i logicka kola.... pustis odredjene napone na jednoj strani, a dobijes odredjene napone na drugoj strani...

kao sto rekoh, sabiranje je ALAT!!! a alat se koristi da se obavi neki posao... i ako neki alat nije dovoljno jak,precizan ili efikasan, uvijek moze da se za odredjeni posao izmisli i definise drugi alat...

zato kazem, 1 + 1 = 10... ko razumije, razumjece