• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Kometa 103P/Hartley dvogledom

Started by Laci, October 06, 2010, 09:46:03 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Laci

October 06, 2010, 09:46:03 pm Last Edit: October 06, 2010, 10:01:20 pm by Laci
U noći 04./05.10.2010. su se stekli uslovi za pokušaj uočavanja komete jer se nebo vrlo dobro otvorilo a Mesec je bio na kraju poslednje četvrti.
Koristio sam se mapama dnevnog kretanja komete 103P/Hartley sa stranice Astronomskog magazina i zvezdanom kartom 8.5 magnitude a od instrumenata sam odabrao dvogled 15X70 na paralelogramu.

Počeo sam posmatranje oko 22h kada je Kasiopeja bila dovoljno visoko ali su se oblaci brzo nakupili i zaklonili celo nebo. Sačekao sam posle ponoći kada je neblo bukvalno eksplodiralo od zvezda a Košava koja je ceo dan nenormalno duvala malo oslabila (i dalje mi je rušila olovke i papire na tlo). U početku se ponovo pojavio oblak zaklonivši Kasiopeju koja je praktično kulminirala pa sam se okrenuo promenljivim zvezdama južnog dela neba počevši od već posustalog Labuda pa do Kita u kulminaciji. Negde oko 1h se nebo potpuno razvedrilo i konačno se sve poklopilo da potraga za kometom može da počne!

Dnevna karta kretanja mi je pokazivala da je kometa negde između Fi i Teta Kasiopeje što sam vrlo lako i vizuelno našao jer je nebo bilo praktično odličnih 4/5 (transparencija) jer je na AV (averted vision) gotovo bilo 5/5 u zenitu :D! Prelazeći ovo područje krećući se od istoka ka zapadu ubrzo sam uočio magličasti objekat u prebogatom zvezdanom polju Mlečnog puta. Pomalo sam se osećao kao Šarl Mesijer plašeći se da ne pobrkam kometu sa nekim od obližnjih zvezdanih jata kao što je NGC744 ali me je sreća poslužila :) jer je kometa u tom trenutku bila u relativno slabo naseljenom zvezdanom području pa sam imao siguran reper sjajnijih zvezda HD9354 i HD9590 koje su se nalazile istočno od komete a ucrtane su na zvezdanoj karti 8.5 mag.

Sama kometa je krasila jedan lep asterizam :) gotovo jednakokrakog pravouglog trougla ležeći na sredini njegove hipotenuze. Eliptični oblačak jednolikog sjaja i bez jasnih rubova orijentisan približno u pravcu istok severo-istok. Poprilično je bled i na granici vida. U tom momentu uočavam zvezdu granične magnitude sjaja 9.5 severno od naj sjajnije zvrzde trougla HD8824. Približan uočeni prečnik je 4.5'  što je 1/3 rastojanja HD8824 i zvezde u trouglu južnije. Podrobnijim posmatranjem se uočava i nukleus nešto severnije od centra kome. Izuzetno je bled i vidi se tek sa AV. Nikakav kometni rep nisam uočio.

Oko 1:32 se u vidnom polju dvogleda našao i sjajni meteor iz pravca istoka :D.

Posmatranje je završeno oko 2h.

Nadam se da su skice ovoga puta malo bolje ;)
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

kruska

bogu hvala bice jos vedrih noci a i Hartley103P nece daleko odmaci..

cola

Ja sam danas pokusao da je nadjem... Nebo super, odusevljen sam bio... Prepuno zvezda itd. za BG ovo je do sada najbolja noc u ovoj godini... Kasno sam izneo teleskop da se hladi, prekticno sam odmah poceo da trazim, oblaci su dolazili, odlazili, prelazili... I ne znam na koj fazon nisam uspeo da je uocim... sat vremena mucenja... Posmatrao sam sa balkona na kome imam jako malo mesta, tako da ne mogu da se okrecem oko teleskopa, kako bih "nisanio", pa je ideja bila da trazim laserom kometu, laser dovedem u osu sa teleskop, to sam cesto radio.... Kad ono laser otkazao, kontakt sta li je, jako slabo radi ili uopste ne radi... Tako da se sve svelo na neko krivljenje itd... Jedva cekam taj 9 kada ce biti pored dabl klastera, tada cu je lakse naci...  Cak sam i NGC 457 video, malo mi je falilo... Mozda sam i prosao nekoliko puta pored nje, ali nisam video taj oblik, koristio sam 30X na mom SW-u... Nadam se da cu sledecih noci uspeti da je uhvatim i skiciram :)


Astronomski pozdrav
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Laci

Posmatrao sam kometu teleskopom a zatim i dvogledom u vremenu od 2h do 3:30 i jasno primetio da se kometa pomerila ka istoku :D!
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

Yagodinac

Pronaći kometu iz Beograda je podvig. Ja ionako pogasim sva svetla koja su mi dostupna u okolini ali ni to nije garancija: kometa na 30x je velika po površini ali malog je sjaja. Ni sa tamne lokacije nećeš biti oduševljen - izuzev ako ne padne neki LP filter u skorijoj budućnosti  ::).

spadej

Pa sto ne kazete? Trazio sam je dvogledom pre neko (vedro) vece dok mi se vrat nije ukocio.Nisam je video. 10m od mene bio je stub ulicne rasvete, sa 2 sijalice. Izgleda da kod mene prvo mora padne ulicno svetlo ali bukvalno.   

Igor

Sinoć sam posmatrao kometu, sa oboda naseljenog mesta, oko ponoći, i mogao sam lepo da je vidim u 10x50.
Posmatrao sam je i dobsonom 200/1200 mm, okular plossl 25 mm, i izgleda kao jasno vidljiva mrlja, sa nešto sjajnijim jezgrom,  rep nisam video.
Muči me neki virus, pa nisam ostao dugo na posmatranju, tek sat i po, a bacio sam pogled na Jupiter.
Evropa je završavala tranzit, koji je pratila senka, a Io je nestajao u eklipsi iza ruba planete, tako da je bilo baš dinamično. Načinio sam  jedan snimak szvežđa Kita, tako da se lepo vidi Mira.

mitja

ja sam uspeo veceras da je pronadjem. Iako je maltene pun mesec. Kometa je bila slabog povrsinskog sjaja. Posmatrao sam je oko sat vremena. Izgubio sam dosta vremena dok sam je locirao. Mesto posmatranja kovilovo, beograd.

Skywatcher 150/750 P
Celestron astromaster 130 EQ
EQ2 celestron montaza.
Skywatcher EQ5 GoTo Pro
Canon 2000D
Svbony 305 pro ar coating
Svbony UHC, Svbony IR cut, Svbony IR pass, Moon and skyglove filter, Solar filter.