• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Meteor iznad južne Srbije

Started by Predrag, November 12, 2010, 10:52:57 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dusko

vrlo je moguce da se radi o otpalom delu koji je dobio spin ! ostaci su verovatno na zemlji ali nemogu reci odakle sam ga video bio sam u autu van naseljenog mesta i nemam orijentire . rekao bih Valjevo, ali ne mnogo daleko, cinilo mi se da ima najvise 100 km od Beograda ! mislim da nema smisla traziti ga kad vec nemamo brze intervencije helikopterom ! gde bi mozda naisli na tragove plamena posle pada !

mravic

Ne bih baš rekao da je toliko vruc kada padne dole.
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

r2d2

November 22, 2010, 09:49:09 pm #47 Last Edit: November 22, 2010, 09:55:44 pm by r2d2
Hm, i sta sad?
Pih prodje tek desetak dana a nema saopštenja za javnost ili astronome amatere ! Mozda sam (a jesam) ja malko nestrpljiv, ali me stvarno napade neizdrž. U stvari iskreno nekako se jedim i nerviram, a ne znam razlog...   ???

Kizza

Verovatno skupljaju izjave svedoka  :o
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

stevansan


Sekula

Koliko znam radi se još uvek na rekonstrukciji mesta tj odredjivanju tačne oblasti gde se može tražiti ostaci eventualnog meteorita. Postoje neki snimci bezbednosnih kamera na osnovu kojih je se moraju skidati senke. Nažalost ne postoji ni jedan direktni snimak poput onog sa Vidojevice. Prilikom takvih proračuna greška se mora smanjiti na minimum da bi se odredila oblast. I kad to bude konačno, objaviće se. To je informacija koju ja imam. Tek tada ima bilo kakvog smisla izaći na odredjen teren u potragu.
| SW newtn 200/1000 | SW NEQ6 Synscan goto | Logitech Quickam Pro 3000 | Canon EOS 550d | Baader astrosolar filter |  SW Black Diamond ED 80/600 | Flattener korektor SW 0.85 | Lacerta MGEN autoguider | Nikon action ex 10x50 cf binocular |

stevansan

Evo poruke koju sam ja dobio:
QuoteHvala Stevane na iscrpnim informacijama,

svakako ce biti od pomoci. Razni korisni novi podaci nam jos uvek pristizu, mada vec sad mislimo da je mala sansa da ce neke potrage biti.

Pozdrav,
Milan

Dr. Milan Bogosavljevic
Head of Executive Project Team
Astronomical Observatory
Volgina 7, 11060 Belgrade
SERBIA
Tel/Fax: +381 11 241 8900

mravic

Ne moraju ići u potragu za njim. Neka raspišu nagradu i ima da im stige na tone kamenja...
Tako je u Višnjanu ove godine kada je raspisana nagrada nalazaču za meteorit koji je eventualno pao u parku u Puli. Donosili i još donose sve i svašta. Čujem da je bilo slučajeva da su i u kućnoj radinosti nešto topili pa pokušali uvaliti kao meteorit. Mada kako sam čuo, ima i nekoliko potencijalnih, možda ne od ovog pada, možda nešto stariji...
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

Kizza

Hm,a kolko se dobija para za meteorit  ???
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

cola

November 23, 2010, 10:42:47 pm #54 Last Edit: November 23, 2010, 10:49:54 pm by cola
Pazi prvo imas problem vlasnistva, ako nadjes na tudjem posedu, vlasnik meteorita jeste vlasnik zemljista. To moze biti neki pojedinac, firma itd... Uglavnom sve ostalo su zemljista koja su pod vlasnistvom Republike Srbije, odnosno drzave u kojoj se nalazis!
Ako ga nadjes na Kosovu, to vec moze da prouzrukuje jos jedan (medju)drzavni spor :D :P
Tako da prvo to moras regulisati. Drugo, cuo sam da je postojala neka org. u Americi koja da svakom po 100$-100e po nadjenom meteorit, ne znam da li idalje postoji... Mada ima fora kako se odredjuje trzisna cena meteorita, pa cak od toga pravimo kasnije i nakit, ogrlice i prstenje, i to je tu i tamo kao popularno :/
Ako hoces da prodajes meteorite javi se, pa cemo popricati o tome, da ti razjasnim kako to ide i slicno ;)
Pozdrav
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Kizza

Izgleda da ću morati jer mi ostali biznisi ne donose dovoljno  ;D
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

r2d2

November 24, 2010, 06:52:16 am #56 Last Edit: November 24, 2010, 07:10:57 am by r2d2
Hvala Sekuli i ostalima  na odgovoru.
Nazovite me sasavim  ali ovaj eventualni pad je eventualni povod za popularizaciju astronomije i amaterske astronomije jer očigledno da je javnost u Srbiji bila za trenutak žestoko (kratkotrajno) zaintresovana za nebeske pojave. Istina da su silni komentari u narodu su bili tipa: narodna verovanja,  gatanja i proricanja lose budućnosti, al` to smo vec navikli i barem je  promena u odnosu na smaranje o 2012 godini.
-------------------------------------------------
QuoteIzgleda da ću morati jer mi ostali biznisi ne donose dovoljno

Prodajem iridijumske svećice za kola. Idealne za topljenje i oblaganje raznih vrsta kamenja(Si) i gvozdenih ruda(Fe) do 300 g težine... ..realizacija naplate malog biznisa preko Cole tj uplate na njegov ziro-racun ;D  ;D

radmilo66

Pitam se da je bolid vidjen sa područja Beograda tj. SRBIJE koliku bi to medijsku popularnost izazvalo. Kakve bi to samo potrage bile.... A Surdulica, Južna Koreja Zanzibar...Isto mu to dodje

Kizza

Pa ne dešava se tako često a i tako jako (kako pričaju očevidci da se tresla zemlja)  ;)
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

radmilo66

    Jedan od očeslušaca sam i ja. Iz Surdulice sam i bio sam u kući kad se to desilo. Eksplozija je bila tako jaka, da bih je mogao uporediti sa Milosrdnim Anđelom 99-te i rušenjem kuća, koje se dešavalo neposredno oko mene (Surdulica je mali grad). Bljesak je bio takvog sjaja da je osvetlio nebo jače od Meseca. Mesec nije bio pun ali je nebo bilo vedro.
    Inače oni koji su vidli bolid (tada nisu znali da je to to) tvrde da se po bljesku, raspao na više komada. Moji prijatelji iz Vranja kažu da se u Vranju videlo nešto kao meteorska kiša (kao vatromet za Novu Godinu). Jedan milicioner koga sam kontaktirao je takođe video nešto kao signalnu raketu iznad stadiona u obližnjem selu Alakincu koja se ugasila tik iznad terena ostavljajući plavičasti trag iza sebe. Mi smo po jačini eksplozije mislili da je to nešto palo u ataru sela Masurica, mesto Dubrava (avion, meteor...). Ovo sve, da samo potvrdim nebitnost događaja.
   Ako ovakav jedan fenomen ne ispratimo adekvatnim istraživanjima u kakvim smo to smutnim vremenima? A kuda li tek ide naša nauka?
   Dodro ovo je tek četvrti pad nebeskog tela na našem tlu, u pisanoj istoriji Srbije. Biće valjda još..., Srbije