• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

NASA-ina konferenciija za stampu, u vezi astrobiloskog otkrica

Started by spadej, November 30, 2010, 08:18:29 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Predrag

Quote from: spadej on December 07, 2010, 08:02:45 am
Nekako mi se cini da je svemir ipak na neki nacin uredjen, svuda se ponavljaju neki "obrasci". Planete kruze oko zvezda, zvezde su udruzene u galaksije, koje opet cine jata, sve se to vrti i medjusobno deluje. Pri tome sve je sacinjeno od istih elemenata periodnog sistema. Svi atomi su takodje uredjeni na isti nacin, svi imaju jezgra, elektrone i ostalo, samo je njihov broj razlicit.


Pa da, od atoma pa to jata galaksija sve se vrti oko nečega. Kako oko atomskog jezgra, tako i oko masivnih crnih rupa. Zanimljivo, ali lepo uređeno.
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

Predrag

KASPER007 nisi mi odgovorio na postavljeno pitanje, pa ako je moguće da ikako dobijem odgovor?
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

kasper007

    Čujem te Predrag_že i izvini na kašnjenju. Ti si jedini razlog što se javljam još jednom na ovaj post mada ne mislim da sam ti ostao dužan. Već je sve potrošeno u ovoj temi, možda u nečem drugom...?   

    Arsen se nalazi neposredno ispod fosfora u periodnom sistemu elemenata, pa su ta dva elementa hemijski vrlo slična. Ipak, arsen je obično vrlo toksičan za većinu živih bića. Bakterija GFAJ-1 puno se bolje razvijala samo uz fosfor, ali je uspevala i uz visoku koncentraciju arsena, rekli su istraživači.
    Paul Davies, profesor na univeryitetu Arizona State i saradnik NASA-e, koji je vodio neka od hemijskih ispitivanja,u izjavi je naveo da je bakterija GFAJ-1 "vrlo neobična" kao organizam s dvostrukom spsobnošću da koristi fosfor i arsen, ali da nije uistinu drugi oblik života.
"Ona ipak ne predstavlja izvanzemeljski oblik života i ne pripada različitom stablu života s odvojenim poreklom ... Sveti Gral bi bio mikrob koji uopšte ne sadrži fosfor", istaknuo je Davies.
U međuvremenu su neki naučnici izrazili skepsu prema otkriću, ističući da će više verovati kada istraživači direktno dokažu da DNA, proteini i masti još uvek mogu funkcionisati kada su sačinjeni s arsenom umjesto fosfora.
    Različiti ekstremni oblici života poput arheobakterija koje žive u sredinama sa velikom koncentracijom sumpora ili na toplim mestima na kojima je temperatura oko 80 stepeni Celzijusa već su duže poznati, i to u evoluciji nije neobično, pogotovo kada se uzme u obzir da su atmosferski uslovi u istoriji, u trenutku stvaranja prvog života, bili mnogo ekstremniji nego što su danas. Koncentracija gasova u atmosferi bila je drukčija, predvidivo je da nije bilo slobodnog kiseonika, temperature su se dosta razlikovale od današnjih.
    Na Zemlji postoje i bakterije koje koriste cijankalijum, bakterije žive u vodi nuklearnih reaktora, gde je prisutan visok nivo radijacije, kao i na veoma niskim temperaturama na Antarktidi, u uslovima sličnim onima na Marsu podseća Natalija Novik iz Instituta za medicinsko-biološka istraživanja Ruske akademije nauka.

    Mislm da smo se ovde okupili da o ovoj problematici prodiskutujemo formalno ali ne i suštinski. u krajnjem slučaju,da iznesemo stavove bez preteranog sučeljavanja mišljenja. Pa niko od nas i ne zna u kakvom  spektru ili miksturi sagovornika ovde upada. Ili bar ja, pa se izvinjavam ostalim članovima foruma.
    Bilo bi krajnje nekorektno da produbljujemo diskusiju, ispitujući teoretičnu potkovanost sagovornika.
Izneo sam moje stavove, ne filozofirajući u desetercu, već potkrepljene naučno dokazanim činjenicama iza kojih ne stojim sam i  duboko verujući u njih , Dužno poštovanje ostalim tvrdnjama ali me ni jedna od njih, nije dovoljno ubedila da makar i na tren pomislim nešto suprotno- MAESTRALNO.
    Sve što sam imao da kažem već je rečeno u predhodnim pisanjima.
   

                                                                                                          Pozdrav svim učesnicima diskusije

Predrag

Quoteističući da će više verovati kada istraživači direktno dokažu da DNA, proteini i masti još uvek mogu funkcionisati kada su sačinjeni s arsenom umjesto fosfora


Ovo je dokazano upravo sa ovom bakterijom.

QuoteOna ipak ne predstavlja izvanzemeljski oblik života i ne pripada različitom stablu života s odvojenim poreklom


Niko nije ni rekao da je to vanzemaljac i naravno da je evolucijom došlo to takvog oblika. Ali previše je truda u medijima da se ovo otkriće sroza na totalno nebitno. Verovatno neki ljudi imaju dobar razlog za to. Sada odjednom svi naučnici kao nisu iznenađeni, a pojeli bi sami sebe što do taga nisu oni došli. Baš je previše skepticizma, ali izgleda je jedino biohemičari ne misle tako. Valjda što stvarno poznaju problem i značaj ovog otkrića.

QuoteRazličiti ekstremni oblici života poput arheobakterija koje žive u sredinama sa velikom koncentracijom sumpora ili na toplim mestima na kojima je temperatura oko 80 stepeni Celzijusa već su duže poznati, i to u evoluciji nije neobično, pogotovo kada se uzme u obzir da su atmosferski uslovi u istoriji, u trenutku stvaranja prvog života, bili mnogo ekstremniji nego što su danas. Koncentracija gasova u atmosferi bila je drukčija, predvidivo je da nije bilo slobodnog kiseonika, temperature su se dosta razlikovale od današnjih.
    Na Zemlji postoje i bakterije koje koriste cijankalijum, bakterije žive u vodi nuklearnih reaktora, gde je prisutan visok nivo radijacije, kao i na veoma niskim temperaturama na Antarktidi, u uslovima sličnim onima na Marsu podseća Natalija Novik iz Instituta za medicinsko-biološka istraživanja Ruske akademije nauka.


Sve je ovo tačno i to su ekstremofili, ali oni koji imaju normalan DNK. Nije za upoređivanje čime se nešto ili neko hrani i ako isto to ima u svojoj DNK strukturi. To je osnovni problem i mnogi to mešaju.
Ovo je trenutno nov oblik života na Zemlji kakva je danas i kakvu je znamo.
U trenutku stvaranja prvog života je bilo kako je bilo i ova bakterija nema veze sa tim, jer je ona evolucijom postala takva.

O arsenu iz teksta koji sam ostavio:
Arsen je element koji se nalazi u 15. grupi i 4. periodi sistema elemenata, dakle odmah ispod fosfora u 15. grupi, opet dakle deli neke hemijske osobine sa fosforom. Ipak, arsen je snažan otrov za gotovo sve žive organizme. Konkretno u aerobnom metabolizmu (metabolzmu koji zahteva kiseonik, disanje) arsen je blokator ciklusa trikarbonskih kiselina (Krebsovog ciklusa) i to tako što blokira piruvat dehidrogenazu, jedan od ključnih enzima u CTK. Takođe, As je blokator i sinteze ATPa preko nekoliko mehanizama, a kao što je poznato ATP je univerzalni ,,energetski" davalac u ćeliji.  Opet, neke bakterije
mogu da koriste oksido-redukcioni sistem As5+ → As3+ i da taj transfer elektrona upotrebe u ćelijskom disanju u anaerobnim uslovima (uslovima bez kiseonika). Ta pojava je iskorišćena i u nekim industrijskim postrojenjima. Ovde odmah i važna napomena da te bakterije ne koriste As kao gradivni elelment, već samo kao hranu i to je razlika od novootkrivene bakterije!


U svakom slučaju hvala na iscrpnom odgovoru, to je sve što me je zanimalo.

"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

r2d2

QuoteMislm da smo se ovde okupili da o ovoj problematici prodiskutujemo formalno ali ne i suštinski. u krajnjem slučaju,da iznesemo stavove bez preteranog sučeljavanja mišljenja. Pa niko od nas i ne zna u kakvom  spektru ili miksturi sagovornika ovde upada. Ili bar ja, pa se izvinjavam ostalim članovima foruma.

Pa, nadam se da nismo izasali bas preterano iz okvira  caskanja bez obzira na kompleksnost teme i ujedno se tebi licno izvinjavam na sopstvenoj preopsirnosti ili cepidlacenju tj. preterivanju bez dubokog poznavanja oblasti. Ipak bez neke zle namere u kontekstu ili van njega. Naprotiv! Zahvaljujem se i za objasnjenje koje nije brdo tvrdnji u novinskom  clanku, vec objasnjenje sustine.
Misljenja su razlicita i  dobronamerno suceljavljanje  je na opstu korist. Cogito ergo sum.