• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

NASA-ina konferenciija za stampu, u vezi astrobiloskog otkrica

Started by spadej, November 30, 2010, 08:18:29 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Predrag

QuoteNe znam zašto bi DNK sa arsenom umesto fosforom bila tolika senzacija.


Možda i nije, ali do sada arsenu nikako nije bio mesto u DNK molekulu. Znači da se nije mogao ni zamisliti život sa takvim otrovom u DNK. Sada je dokazano da je moguće, a to otvara pitanje šta je sve još moguće i kakav život i sa kojim kombinacijama. To je ono što je bitno za dalju potragu za životom van Zemlje.
Sa tog stanovništa je veoma bitno otkriće, a i menja neke osnove biologije.
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

Kizza

Od kojih bakterija su nastale i kako ih je evolucija stvorila (ne verujem da su bakterije iz svemira)  ???
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Predrag

Kako stvari stoje nisu iz svemira, ali ostaje još da se utvrdi (i da li može da se utvrdi) kako su evoluirale. Biće oko ovoga još priče i noviteta.
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

Yagodinac

Generalno teški metali i raznorazne soli umeju da budu otrovi jer naprave dar-mar i vezuju se sa nekim bitnim enzimima kod ljudi. To je slučaj sa As2O3 koji je ozloglašen proteklih vekova. Međutim, ne vidim zašto ne bi postojale bakterije koje mogu da izdrže i prisustvo arsena. Postoje bakterije koje žive striktno bez prisustva kiseonika (anaerobi) ili organizmi koji preživljavaju na 100C prilikom podvodnih erupcija... Ok, neuobičajeno jeste ali da NASA to tako saopštava - malo je naduvano.
Život je ubikvitaran. Varijetet DNK sa arsenom me mnogo manje fascinira od mogućnosti da se u izgradnji živog sveta koriste polimeri silicijuma umesto ugljenika.

Predrag

Ok, ali i anaerobne bakterije i one koje opstaju na preko 100 stepeni imaju poznat DNK koji smo učili dok smo se školovali. Međutim o ovome nismo, jer nije postojalo do pre par sati.
Otkriće je sasvim jedinstveno i menja pogled na definiciju života. Po ovome se vidi da mi ustvari i ne znamo šta je stvarno život i šta je za njega potrebno.
Očigledno je da je lepeza mogućnosti mnogo šira nego što se do malopre mislilo.
Ali u redu, svako ima svoj pogled na ovo otkriće.
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

aleksandar

Meni zbog nacina na koji je najavljivano ovo vise lici na "uvod" za neku dodatnu informaciju.
Zasto bi se inace NASA sa tim zabavljala.
Videcemo sledecih dana ...

cola

SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Sekula

Ovo novoproklamovano otrkiće je nešto na šta me je podsetilo fenomenalno predskazanje genija i nadasve vizionara kakav je bio Artur Klark:

http://static.astronomija.co.rs/knjige/sf/1.kontakt/izvestaj.htm

"Planeta broj 3  je jedna negostoljubiva, plavozelena planeta, u cijoj atmosferi postoji izuzetno reaktivni gas kiseonik, koji omogucuje i takav "grozan" fenomen koji se zove vatra. On na toj planeti zivot cini apsolutno nemogucim!" izvestaj Marsovaca o "Planeti broj 3"...

Artura Klarka treba čitati iznova i iznova...
| SW newtn 200/1000 | SW NEQ6 Synscan goto | Logitech Quickam Pro 3000 | Canon EOS 550d | Baader astrosolar filter |  SW Black Diamond ED 80/600 | Flattener korektor SW 0.85 | Lacerta MGEN autoguider | Nikon action ex 10x50 cf binocular |

CyberianIce

Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

spadej

Priznajem da sam i ja ocekivao da ce objaviti nesto "vanzemaljsko" ali i sa ovim sam odusevljen. To ce sigurno ubrzati put ka nekim novim konferencijama i otkricima. U isto vreme sam i ushicen i uplasen, jer ako je moguca jedna takva kombinacija, ko zna kakve jos postoje, samo ih niko nije trazio.

r2d2

Astrobilogija je multidisplinarna nauka koja se bavi proucavanjem nastanka zivota u Kosmosu (pa samim tim i na planeti Zemlji). Egzobilogija je deo atsrobiologije i bavi se konkretnim proucavanjem (potenicijalnog) zivota  na drugim planetama.
---------------------------------------------------------------------

Predpostavljam da ce posledice ovog otkrica Astrobilogije biti pandam otkricu cipova u odnosu na tranzistore u svetu kompjutera i elektronike.

U mom ameterskom pokusaju da prikupim materijal o atrobilogiji uopste, a  pre nego sto sam se rasplinuo u bezbroj disciplina koje obuhvata ova nauka, prica o nastanku zivota uopste dotice se hemije tj organske hemije. Smatra se da je pre organske evolucije zivota nastala hemijska evolucija koja je tek posle svog razvica i odgovarajucih fizickih uslova postavila povoljne uslova za nastanak i evoluciju zivota kakvog danas znamo.

I zaista da li je moguce mnogo napraviti od vodonika i helijuma koji su elementarna hemijska osnova u ovom delu svemira koji poznajemo? ...  ...Sve do eksplozjie super nove ili nekog slicnog nasilnog procesa nema pojavljivanja tezih hemisjkih elemenata od gvozdja kako kazu danasnji poznavaoci te materije. Narvno prica nije komplentna jer kamo se dene tamna materija i da li ona ima ulogu u nastanku zivota je pitanje koje za sada ne uzimamo kao ozbiljno.

Bogastvo hemisjskih elemenata pa samim tim i matematickom progresijom uvecanim brojom razlicitih jedinjenja na nasoj planeti je bio jedan od uslova nastanka osnove zivota. Narvno nije dovoljno imati bogatu supu hemijskih elemenata vec je potrebna i "organizacija" tih istih elemenata.

Priroda evolucije hemije iz neorganske u oragansku iskoristila je u nasem slucaju ugljenik koji bas voli da stvara i za sebe vezuje razne hemijske elemente i jedinjenja....
Vrhunac biohemiske evolucije je na kraju iznedrila DNK i RNK hemijsku organizaciju koja je sposobna da se replicira. Kako smo navikli do sada gradivne ciglice zivota *DNK, RNK su strogo odredjena sa 4 hemijska elementa i supstitucija i surogati nisu dolazili u obzir. To je verovatno bio oslonac i osnova prilikom istrazivanja najblizih nebeskih tela jos od sedamdesetih godina dvadesetog veka.
---------------------------------------------------------------
 Otkice visokoslozene materije u obliku ovog bica otvara i prosiruje pitanje sanse nastanka zivota na nekom drugom nebeskom telu, na kojoj uslovi nisu podjednako specificni kao recimo na nasoj planeti. Ako moze arsen lupen onda mogu mozda i neki drugi hemiski elementi.

U tom smislu cak i ako ne nadjemo ostatke zivota na nasim nebeskim komsijama imamo bolju osnovu da sami zamenjujemo elemente u DNK lancu ne bi li zivot prilagodili bogastvu razlicitosti koji vladaju u Kosmosu.
----------------------------------------------------------------

Predrag

Quote from: spadej on December 03, 2010, 08:18:19 am
U isto vreme sam i ushicen i uplasen, jer ako je moguca jedna takva kombinacija, ko zna kakve jos postoje, samo ih niko nije trazio.


Upravo je to i suština i ono što je najbitnija stvar za astrobiologiju.
Evo kako jedan postdiplomac, biohemičar gleda na ovo:

http://svemir.wordpress.com/2010/12/03/nasa-pronasla-novi-oblik-zivota/
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

r2d2

Cini mi se da ovo ipak nisu sve vesti vezano za vanzemaljski zivot barem sudeci po intervju  gdina Asanaza osnivaca Vikiliks-a:

"Achanth: Da li ste naišli na dokument koji se odnosi na vanzemaljski život i vanzemaljce uopšte?

Asanž: Mnogi čudaci su nas kontaktirali u vezi te teme, navodeći da su otkrili antihrista u sebi dok su razgovarali sa svojom bivšom ženom na žurci u dvorištu. Međutim, nisu uspeli da zadovolje naša pravila objavljivanja informacija. Dokument ne sme biti samo-autorizovan i mora biti originalan. Ipak, vredi napomenuti da će među još neobjavljenim depešama naći i podaci o vanzemaljskom životu."

Ne bi me cudilo da NASA u dogledno vreme objavi jos neku novu konferenciju  za stampu ....  ..ali ko zna ,,  ipak takve vesti ne bi trebalo da imaju veze sa diplomatijom i politikom pa treba sacekati...

Izvor Blic on line
http://www.blic.rs/Vesti/Svet/221349/Citaoci-oborili-sajt-Gardijana-pitanjima-za-Asanza

Kizza

Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Yagodinac

Mnogo sam nešto skeptik oko pronalaska života van naše planete.
Astrobiologija = skraćeno astrologija  ;D ;D ;D