• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Astro posmatračke lokacije u Srbiji i šire - Google mape, preporuke, iskustva...

Started by Sekula, August 22, 2017, 04:52:20 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Sekula

Pošto se u nekim postovima od ranije diskutovalo o potencijalnim posmatračkim mestima u Srbiji i regionu, te su se tražile i preporuke, došlo se na ideju da se otvori posebna tema. Dakle, u ovoj temi će se ubuduće sakupljati sve informacije i sva vaša iskustva sa različitih posmatračkih lokacija na kojima ste imali priliku da obavite makar jedno posmatranje. Dobro bi bilo da uz kraći izveštaj obavezno navedete i sledeće podatke:


  • lokaciju na Google Maps ili GPS koordinate ili Google Earth kml fajl

  • opis terena, prilaz vozilom tj. dostupnost

  • kvalitet neba, light pollution, prisustvo avio saobraćaja i sl.

  • uočene mikroklimatske karakteristike u zavisnosti od doba godine

  • pokrivenost mobilnom telefonijom i internetom

  • i druga vaša lična zapažanja i mišljenjaNa ovoj temi će se ubuduće i postavljati pitanja vezana za preporuke posmatračkih lokacija.
Vlasnici opservatorija takodje mogu navesti u ovoj temi i svoju opservatoriju ukoliko je ona dostupna za rad drugim posmatračima.
| SW newtn 200/1000 | SW NEQ6 Synscan goto | Logitech Quickam Pro 3000 | Canon EOS 550d | Baader astrosolar filter |  SW Black Diamond ED 80/600 | Flattener korektor SW 0.85 | Lacerta MGEN autoguider | Nikon action ex 10x50 cf binocular |

Maki

Vlasinsko jezero, moj prvi odlazak. Atar sela Ognjanovi, umesto GPS koordinata evo tačnog linka, zelena tačka je mesto gde sam bio
https://www.lightpollutionmap.info/#zoom=14&lat=5264691&lon=2489872&layers=B0TFFFFFFT
Prilaz sa puta na proplanak moguć i normalnim kolima. Stigao sam bez izviđanja, zakasnio, nemam offroad i bilo je daj šta daš. Oko jezera sigurno ima još dobrih lokacija. Nakon sumraka ispostavilo se da sa jugoistoka imam neki parking i upaljen reflektor. Zaklonio sam ga preparkirajući kola i bilo je OK.
Pošto je pored puta, bilo je par automobila, ali relativno malo. Zatvoriš oči i to je to...a sledeći put se stigne malo ranije...
SQM 21.25, odlična transparencija, pretpostavljam da bi dalje od seoceta bilo još bolje. Avio prelete nisam video, par meteora samo.
Generalno je Vlasinsko jezero odlično. Niska vlažnost, iako je jezero blizu. Pošto je visoravan, veoma malo turbulencija, a visina je prilična, 1350m. Pristupni put je sa strane Vlasotinca uglavnom OK, gore je put odličan. Signal mobilne telefonije dobar. U povratku očekujte da vas zaustave patrole koje proveravaju noćne aktivnosti pošto je brana blizu. Razgovori su zabavni :).
Alkaid 12, C8, Takahashi FC 100 DF, Borg 71FL, Lunt 80 DS

Flickr  https://www.flickr.com/photos/158467440@N03/

https://www.astrobin.com/users/BGazing/

drago

Evo da dodam i ja koju povodom ove teme jer dosta putujem po zemlji Srbiji i često obilazim za nas zanimljive lokacije.(kako sam tako i u okviru mog AD Aristarh).
Najpre,povodom tvrdnje na drugoj temi da postoje mesta u Srbije sa Bortle 1 klasom,moje lično mišljenje je da na žalost takva mesta više ne postoje. Čak,mislim da je i Bortle 2 klasu teško naći sem na krajnjim rubovima istočne i južne Srbije kao i jugozapadu.
Sasvim je jasno da,gledajući od severa naše zemlje prema jugu,prve ozbiljne lokacije kreću tek od Valjevskih planina na zapadu i Kučajskih i Homoljskih na istoku. Vrlo je zanimljiv u toj blizini i oblast Ključa. Vojvodina kao i veći deo Šumadije su skoro pa završile misiju....

Brojne su lokacije koje smo posetili u protklim godinama.Od mesta koje (van naše baze u Ratkoviću) mi iz Aristarha vrlo rado posećujemo jeste pre svega Odvraćenica na Goliji. Tamo smo barem jednom godišnje u proleće ili ranu jesen. Prednosti su,naravno,velika nadmorska visina(1650m na našoj lokaciji kod motela Gos),relativno velika udaljenost od velikih gradova,još uvek ne toliko razvijeni turizam.... Nismo, na žalost, često merili vrednost sa SQM ali evo drugar je za promenu ,na party-ju kojem nisam pristustvovao,23.09.2017god izmerio 21.56 što je vrlo dobro. Ispričao mi je da je bilo i nesto oblaka pa verujem da je ta vrednost inače i veća! Mane su vrlo česta vlaga a i javna rasveta koja se sve više postavlja u tom malom vikend naselju čemu ne možemo da se načudimo.Imamo sreću da ,preko "veze"možemo da je isključimo ali ipak ostaje jedan deo u blizini uključen kod obližnjeg kružnog toka.
Upoređujući Goliju sa Vidojevicom na kojoj smo takođe bili, mogu reći da je postoje dosta sličnosti iako je naša pomatračka pozicija na Goliji na dosta većoj nadmorskoj visini. Vizuelni utisak sa Vidojevice meni lično kvare direktan pogled na svetla okolnih gradova južne i istočne Srbije ali je kvalitet neba vrlo dobar. Boravili smo do sada samo dve noći i ne možemo doneti neki veći sud ali čini nam se da vlaga nije toliko prisutna kao na Goliji.Verovatno Miodrag Sekulić može reci nesto više o tome(kao i o seeingu).
Od ostalih mesta,bili smo na Kopaoniku,Radočelu kod Studenice,na Beljanici sa Despotovačke strane,Levačkim planinama kod manastira Kalenić, itd(teško je sada i setiti se svega).Imalo bi tu još mnogo da se doda u vezi svakog od ovih mesta ali otišao bih mnogo u širinu.
Od lokacija koje sam u poslednje vreme obišao izdvojio bih Mačkov kamen na planini Jagodnji (išao sam u sopstvenoj režiji) i na Debelom brdu (Povlen),gde sam bio sa Makijem,Kenzom ,Spadejem i Lugerom. Obe su sjajne lokacije. (imate na forumu Makijem izveštaj sa Debelog brda). Nadam se samo,da cu sa nekim od "fanatika",kojih srećom ima :-) posetiti još dobrih lokacija,naročito na istoku zemlje pre. Posmatrajući trend koji diktira sve šire zastupljena LED rasveta ,ne preostaje jos puno vremena......
Od sada cu koristiti uvek SQM pa očekujte vrednosti sa brojnih lokacija.....

Takahashi FC 100DC
SW 12" Flextube dobsonian
Intes Micro MN66

dejravian

 :) :D :)  Moja prve tamne lokacije su bile tražene oko planine Rtanj , loši i promenljivi vremenski uslovi ili neki baksuzluk , takoreći maler i nije dao dobre rezultate . Mogu se pohvaliti novom lokacijom na planini Devica , Oštra Čuka/Vlasina ( Sokobanja - selo Jezero )  , odlična lokacija , 13km od Sokobanje i 100m od asfaltnog puta , može se autom lako udaljiti od glavnog puta ...

Longitude 21.885730   Latitude 43.595931  Altituda 1000m
NEQ6 PRO Syn Scan GO TO , 150/750 N .<br />Okulari Super 25 i 10 mm<br />Barlow 2x ,<br />Canon EOS 600D . Canon EOS 450d mod , Canon EOS 350d mod , 18-55

danicic_predrag

Kako zivim u Beogradu krenuo sam da trazim lokacije, za posmatranje ..

Zad sad idem ovde .. 45.105803, 20.474109 ( dakle severno odma iznad barande  ) .

Sama lokacija je cini mi se uzas.

Cesto duva vetar ( kosava kad krene nema poente tamo biti jel se bas bas smrznem )  i cesto bude magla  tako da nisam imao bas mnogo uspeha u ravnici..

Ako neko zna neku preporuku da je ~50-100 km od bg-a neka javi ( na frusku goru ne bi isao jel su tamo pusteni oni bizoni pa ih se plasim )

vlaiv

Jedino što sam našao na mapama, što mi se čini pristojno i zadovoljava kriterijume:

44.538822, 19.870105

Google kaže da je tu neka osmatračnica / turistička atrakcija, pa pretpostavljam da je dovoljno velika čistina da se može posmatrati odatle.

Skoro 200m nadmorske visine i koliko vidim SQM je ~21.4 što je vrlo dobro.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

rrapaic

Pozdrav svima,

Nedavno sam se ukljucio u osmatracku astronomiju (novajlija, jasta), ali sam vrlo brzo shvatio da je dobra lokacija zapravo najvaznija.
Dakle, nedavno sam bio u Zajecaru, i na www.lightpollutionmap.info sajtu nasao vrlo obecavajucu lokaciju: 43.77232, 22.31204 ; lokacija je bortle class 3, jedva preko 0.200 mCd/m2.
Radi se o juznom pravcu, Grliski put, prodje se Vratarnica i nakon toga jos par kilometara; sve u svemu 20 minuta od centra grada.
Obisao sam lokaciju proslog petka, struje nema nigde(!), ali nista od posmatranja - oblacno nebo bas ne saradjuje ovih dana.

Yagodinac

Nisko je to, 170m, premda jeste poprilično tamno... Idealno za dvogled i Mlečni Put širokougaonom kamerom. Imaj u vidu da se LP dosta preskače na većoj nadmorskoj visini, kao i da je turbulencija dole najgora.
Na tu stranu ovo je verovatno najluđa lokacija dostupna kolima, a da nije Stara Planina: 43.71587, 21.94264
E sad, problem sa prevojima kao što je ovaj je što skoro uvek ima prizemnog vetra. Leti noću treba voditi računa i o poskocima, ima ih skoro svuda pored puta a nemoguće ih je videti i danju u travi, kamoli noću. Preporuka su minimum dublje (planinarske) cipele.

Dobrodošao, lokacija jeste bitna ali nemoj da tražiš idealne uslove, iskoristi one koje imaš  ;D Ništa ne znači dvaput godišnje otići na najbolju lokaciju i gledati, umesto jednom nedeljno iz lokalnog sela gde imaš babu/rodbinu/vikendicu redovno nešto posmatrati. Bar je moje mišljenje takvo.

PavleR

Quote from: Yagodinac on Yesterday at 09:32:54 amDobrodošao, lokacija jeste bitna ali nemoj da tražiš idealne uslove, iskoristi one koje imaš  ;D Ništa ne znači dvaput godišnje otići na najbolju lokaciju i gledati, umesto jednom nedeljno iz lokalnog sela gde imaš babu/rodbinu/vikendicu redovno nešto posmatrati. Bar je moje mišljenje takvo.

Dobrodsao rrapaic.

Slozio bih se Milanom u potpunosti. Sati provedeni za okularom su bitniji od lokacije, pogotovo u pocetku. Lokacija ne moze da nadoknadi iskustvo steceno redovnim posmatranjem. Terenski rad stvara amaterskog astronoma, i to vazi i za osmatracku astronomiju i za astrofotografiju. Pa kada odes na zaista dobru lokaciju da u potpunosti iskoristis svo znanje koje si stekao satima rada na terenu :).
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter