• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Moze preporuka

Started by dusan 97, January 25, 2011, 09:51:36 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

dusan 97

Ja sam 97gp. i hteo bih da kupim dvogled (Jeftiniji neki) ... Gledao sam HAMA 10-30X60.... Da li je ovaj dvogled dovoljan ZA MENE??? Ako moze neko da mi kaze jer ja neznam msogo o dvogledima... :)

mravic

Svaki je dvogled dobar za nešto. Zavisi šta hoćeš da gledaš sa njim. U principu bi trebao da izbegavaš dvogled sa zoomom, a i cena mnogo govori o kvaliteti dvogleda.  Bolje je da kupiš neki "markiran" a manji i kvalitetniji nego veći a nekvalitetan. U svakom slujaju dobro došao, i nemoj da žuriš sa kupovinom...prvo se dobro raspitaj pa onda kupuj.
Evo još jedan savet.
Možda negde naidješ na neki ruski polovan za male pare a mnogo bolji od većine novih.

ovako nešto   http://www.aukcije.hr/item.php?id=1350881
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

Wuk

Moželi mi neko nešto više reći o ovom teleskopu i njegovim karekteristikama,da li on vrijedi ove pare,pošto nemam puno iskustva a želio bih ga kupiti...Evo linka http://www.teleskop.rs/teleskop/na-eq-montazi/150750-eq3-sw-newton-reflektor-na-eq3-mehanici

milan

ja imam dvogled 7x35 kao sto je mravic preporucio malo je polomljen ali je dobar vidi se andromeda,vlasici,m103 sto sam do sada video i mogu ti reci da se ovi objekti dobro vide
HARWIX panarett 8x30
254/1200 Draco Flex Dobsonian
Dvogled TS 10x50 Le

mravic

E još da je 50mm bio bi odličan. Dvogled.

Ovaj teleskop ja uvek preporučujem i početnicima ali i ostalim jer je to po mom mišljenju univerzalan teleskop i odnos cena kvalitet je odličan.
Drugim rečima, nećeš se pokajati.
www.univerzumad.com

kostur

Quote from: Wuk on January 26, 2011, 12:05:18 pm
Moželi mi neko nešto više reći o ovom teleskopu i njegovim karekteristikama,da li on vrijedi ove pare,pošto nemam puno iskustva a želio bih ga kupiti...Evo linka http://www.teleskop.rs/teleskop/na-eq-montazi/150750-eq3-sw-newton-reflektor-na-eq3-mehanici

Dečko, šta ti ja pričam sve vreme. Uzmi ga dobar je, ali će ti mehanika biti njesra -.-'
Sky-Watcher 150/750 N
EQ-3 montaza
Okulari Super 25 i 10 mm
Barlow 2x
Trazioc 6x30
Laserski kolimator
Optisan 36050n na fotostalku za posmatranje Sunca ;D
http://astronomija101.wordpress.com/

Wuk

Sekula

Quote from: Wuk on January 26, 2011, 09:30:14 pm
ok...hvala puno svima !

I opet se ne prati naša astroberza koliko mogu da vidim kao ni topici koji se već ponavljaju na ovu temu.
| SW newtn 200/1000 | SW NEQ6 Synscan goto | Logitech Quickam Pro 3000 | Canon EOS 550d | Baader astrosolar filter |  SW Black Diamond ED 80/600 | Flattener korektor SW 0.85 | Lacerta MGEN autoguider | Nikon action ex 10x50 cf binocular |

Yagodinac

Quote from: kostur on January 26, 2011, 08:58:42 pm

... ali će ti mehanika biti ... -.-'

Vidiš, ta mehanika je super za ono za šta je namenjena. A namenjena je za vizuelno nošenje raznoraznih (manjih) teleskopa. Pritom je jeftina i mala, i nema veliku težinu. Moguće je nadograditi je motorima pa i goto opcijom (mada goto mislim da košta bar duplo više od osnovne montaže). Ako nećeš da se baviš astrofotografijom onda EQ3 završava posao za teleskope ispod 7-8kg.
Pa ja sam se sit nagledao objekata na duplo manjoj EQ2, čak sam i snimao koješta na 500-1000x uvećanja... Dobro, nemojte da me podsećate na to...
;D ;D ;D

Jednostavno, ceo setup koji sad koristim uključuje EQ6 i ima ubedljivo preko 40kg. Nije to baš lako uvek iznositi i montirati da bi se bacio nakratko neki pogled na nešto.

Sekula

Quote from: Yagodinac on January 27, 2011, 01:43:40 pm
Quote from: kostur on January 26, 2011, 08:58:42 pm

... ali će ti mehanika biti ... -.-'

Vidiš, ta mehanika je super za ono za šta je namenjena. A namenjena je za vizuelno nošenje raznoraznih (manjih) teleskopa. Pritom je jeftina i mala, i nema veliku težinu. Moguće je nadograditi je motorima pa i goto opcijom (mada goto mislim da košta bar duplo više od osnovne montaže). Ako nećeš da se baviš astrofotografijom onda EQ3 završava posao za teleskope ispod 7-8kg.
Pa ja sam se sit nagledao objekata na duplo manjoj EQ2, čak sam i snimao koješta na 500-1000x uvećanja... Dobro, nemojte da me podsećate na to...
;D ;D ;D

Jednostavno, ceo setup koji sad koristim uključuje EQ6 i ima ubedljivo preko 40kg. Nije to baš lako uvek iznositi i montirati da bi se bacio nakratko neki pogled na nešto.

Apsolutno se slažem sa tobom. To bi bilo kao u streljaštvu da neko proglasi malokalibarsko oružje za bofl. Svi bi hteli da odmah krenu od topa i teške artiljerije, niko za pištolj da se uhvati. I ja bih voleo da imam jedan mead ili celestron katadioptrik od 10 inča, ali mora se praviti i kompromis.
| SW newtn 200/1000 | SW NEQ6 Synscan goto | Logitech Quickam Pro 3000 | Canon EOS 550d | Baader astrosolar filter |  SW Black Diamond ED 80/600 | Flattener korektor SW 0.85 | Lacerta MGEN autoguider | Nikon action ex 10x50 cf binocular |

mravic

ja bih bio zadovoljan istim ali od 16 inča :)
www.univerzumad.com

Yagodinac

Jeste, i kranom da ga montiraš na krov  ;D
Kako bi nas posle mogao da izbaciš iz kuće...

mravic

www.univerzumad.com

gilecais

Pozdrav svima a narocito Mraviku i Jagodincu koji se jako lepo druze..... ;D

kruska

uzmes nesto za gledanje iz ruke za gledanje bez montaze OTA.
bude malo nezgodno prvih pola godine, a onda kupis deo po deo mrcinu za astro fotografiju
eq5 ili eq6 naravno sa portovima za long exposure i dosta propratne opreme. u stvari treba ti set za prezivljavanje u prirodii slikanje zvezda .
usput skini par gigabajta slika i programe sa neta.
svakako ti nece biti dosadno .
mene jos jedino buni da li da uzmem neku mrcinu newtona od 300 do 400 mm ili ritchey cretien orion 8 incha. jos me to kopka naravno uz eq6 ili slicnu montazu

ja sam za newtona sa coma corectorom uglavnom zbog svetlosne moci veceg ogledala. jesam li u pravu?