• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

expedicija u juznoafricku republiku

Started by marino, August 21, 2005, 07:00:49 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

marino

 "Istrian eye on the southern sky,
expedition to southern africa - 2005"

(vise na http://jar.vidulini-astro.hr/index.htm )

Prva hrvatska znanstvena ekspedicija na afrički kontinent, u Južnoafričku republiku!

Astronomska udruga Vidulini jedna je od najaktivnijih astronomskih institucija u Republici Hrvatskoj, o čemu svjedoče brojni uspješni nastupi i sudjelovanja naših članova na natjecanjima, skupovima, kongresima i drugim manifestacijama od lokalnog i regionalnog pa do državnog i međunarodnog značaja.

U sklopu naših međunarodnih aktivnosti, tijekom kolovoza i rujna ove godine realizirati ćemo prvu hrvatsku znanstveno-edukativnu ekspediciju na prostor afričkog kontinenta - Južnoafričke republike.

Neki od istraživačkih projekata koje ćemo realizirati u sklopu ekspedicije novitet su ne samo u hrvatskim mjerilima (prvi hrvatski digitalni zvjezdani atlas - virtualni observatorij, radio-astronomska istraživanja..) već predstavljaju značajan doprinos svjetskoj znanstvenoj riznici!

Ekspedicijski tim sačinjavaju voditelji ekspedicije Marino Tumpić i Karin Milotić, te članovi ekspedicije; Andreja Benčić, Andrea Budiša, Lucijan Blagonić, Goran Modrušan, Neven Udovičić i Ana Žgomba-Maksimović.

Osmočlana ekspedicija na put kreće 23. kolovoza, a povratak je planiran 7. rujna.

Za vrijeme boravka u Južnoafričkoj republici, zbog zahtjeva našeg programa rada, petnaestak dana ćemo boraviti u pustinjskim područjima i prostorima tamošnjih nacionalnih parkova.

Dosada smo uspjeli u gotovo u cijelosti riješiti organizacijski i kadrovski dio ekspedicije.

Domaćinstvo i organizaciju našeg boravka u JAR moramo zahvaliti obitelji Dejana Polića koji je nesebično omogućio veliki dio ove ekspedicije.
Nabavili smo i gotovo cijelokupnu opremu, što sveukupno predstavlja veći dio financijske konstrukcije cijelog projekta, no ostalo je otvoreno pitanje financiranja troška avio-karata!

I upravo smo se u tom dijelu odlučili obratiti mnogobrojnim društvenim i gospodarskim subjektima, u ovom jedinstvenom pothvatu mladih istarskih intelektualaca.

Nadamo se financijskoj potpori koja će omogućiti realizaciju ove jedinstvene ekspedicije, a čiji će rezultati naš kraj učiniti prepoznatljivim na svjetskoj znanstvenoj karti.
Vidulini Observatory

sashastar

 Srecan put i nek vam se ostvare ciljevi i zadaci  :)
Nadam se da ce biti i zanimljivih izvestaja u septembru

marino

 lijepi pozdrav svima iz cape towna u juznoafrickoj republici...nocas, sutra slijedi link na slicice i reporte..strpite se malo;)
upravo smo se vratili nakon cetverodnevnog dijela expedicije u pustinji, prvi stub elektricne energije je bio 400km daleko..i ne vjerujte knjigama u pustinji je zima, puse strasan vjetar i pada snijeg..ali kada se smiri..pogled na zvjezde sa druge strane planete i u MRACNOJ noci je - bogovski..

lijepi pozdrav svima iz ogromne i predivne zemlje

marino & karin & auv jar team
Vidulini Observatory