• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Tajanstvena eksplozija

Started by kulevb, April 15, 2011, 07:58:55 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

kulevb

Vidim da niko ne pominje ovu eksploziju pa rekoh ajde ja da pomenem, da ne prodje neprokomentarisana.

Evo jedan od tekstova o njoj, predpostavljam da neko od vas ima vise informacija o tome, pa molim da ih podeli.


NASA-ini teleskopi Swift, Hubble i Chandra udružili su snage i istražuju jednu od najmisterioznijih eksplozija koje su do sada snimljene u svemiru.


Naucnike zbunjuje činjenica da su i više od sedam dana nakon eksplozije sa mjesta događaja nastavili stizati naizmenicno slabija i jača zračenja visoke energije. Astronomi ističu da nikada pre nisu videli nešto toliko sjajno, trajno i promjenjivo. Eksplozije gama zraka obično su znak urušavanja masivnih zvezda, međutim, njihovi bljeskovi nikada ne traju duže od nekoliko sati, tvrde astronomi.
Uzrok eksplozije i zračenja se još uvijek istražuje, no stručnjaci kažu kako je do eksplozije najverovatnije došlo približavanjem zvezde središnjoj crnoj rupi. Snažna gravitacija crne rupe bi je u tom slučaju rastrgla, a plinovi zviezde nakon toga nastavili bi upadati u nju. Prema kompjuterskom modelu, crna rupa stvorila je izboj zračenja duž ose rotacije, a kada je taj izboj usmeren prema nama, instrumenti registruju jak bljesak rendgenskih zraka.

Prvi eksploziju snimio teleskop Swift

Prvu u nizu tih eksplozija koje su se dogodile u sazviježđu Zmaja, 28. ožujka otkrio je teleskop Swift, a katalogizirana je kao bljesak gama zraka GRB 110328A. Hubble je 4. travnja snimio izvor eksplozije, koji se nalazi u samom centru galaksije udaljene oko 3,8 milijardi svjetlosnih godina od Zemlje. Istog dana rentgenski teleskop Chandra snimio je misteriozan izvor s ekspozicijom u trajanju od četiri sata te je potvrđeno kako je izvor eksplozija u središtu udaljene galaksije.

'Znamo za tijela u našoj galaksiji koja stvaraju višestruke izboje, međutim, oni su tisuće i milijune puta slabiji od ovih koje sada promatramo. Ovo je stvarno jedinstveno', rekao je Andrew Fruchter iz Space Telescope Science Instituta u Baltimoreu, piše NASA. 'Činjenica da se eksplozija dogodila u samom centru galaksije govori nam da je najvjerojatnije povezana sa golemom crnom rupom. To je rješenje ključnog pitanja tog misterija', objasnio je Neil Gehrels, voditelj Swiftovog tima u NASA-inom Goddard Space Flight Centeru u Greenbeltu.
90/900 EQ2 SkyWatcher Refraktor,
barlow 2x.
okulari 25, 10, 6.

Kizza

Ja sam to već okačio u temi "Ma nemojte mi reći...." ali ostalo je bez komentara:"Jedna Crna Rupa više nije "gladna": http://news.discovery.com/space/gamma-ray-burst-mystery-110407.html
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

kulevb

Izvini Kizo, procitao sam naslov ali nisam otvarao link. Nesto sam zurio i posle sam zaboravio. Ima li nekih novih vesti o tome?
90/900 EQ2 SkyWatcher Refraktor,
barlow 2x.
okulari 25, 10, 6.

Kizza

Na žalost nema.Nadam se da će se članovi aktivnije uključiti u temu  :)
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

kruska

April 16, 2011, 09:02:50 pm #4 Last Edit: April 16, 2011, 09:41:33 pm by kruska
http://www.nasa.gov/topics/universe/features/star-disintegration.html

nesto vise o GRB 110328A  imaju i slike , chandra, hubble, swift..

Coordinates (J2000)  RA 16h 44m 49.91s | Dec +57° 35' 00.60"
Constellation  Draco
Observation Date  April 4, 2011 
Observation Time  4 hours 10 min
Obs. ID  12920 
Color Code  Intensity (Blue)
Instrument  HRC 
References  http://gcn.gsfc.nasa.gov/gcn3/11886.gcn3
Distance Estimate  3.8 billion light years (z=0.35)
Release Date  April 7, 2011