• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

JSP 2005. report

Started by Bobo, September 05, 2005, 09:32:23 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bobo

 
Ukratno, vrijeme je pokvarilo dozivljaj ovogodisnjeg JSP-a. Najava je stigla cim smo dosli gore, u obliku zesceg pljuska zbog kojeg smo se morali sakriti u aute. Ni sam put do gore nije bio bas ugodan - kisa je razrovala cestu i makadam nikada nije bio losiji. Usprkos tome, na Japetic je polako dolazilo sve vise i vise ljudi i upravo je to bila jaka strana ovogodisnjeg JSP-a - astronomi amateri koji su dosli iz svih dijelova Hrvatske - osim naravno iz Zagreba, bili su tu i oni iz Siska, Korenice, Rijeke, Karlovca..neki clanovi astronomskih drustava, neki pojedinci s kojima se dopisujemo preko newsgrupe. Necu ih sad pojedinacno nabrajati jer ih nisam sve ni popamtio, neka se jave sami :) Posebno moram samo spomenuti Radana Mitrovica iz Skoplja, Janka Mravika iz Backe Palanke i Milana Gucica iz Beograda koji su se potrudili da ovogodisnji JSP bude "internacionalan".

Ipak, neki teleskopi su se nakratko izvukli iz automobila i poslozili u petak navecer, odn. subotu ujutro oko 1h jer se bilo djelomicno razvedrilo. Stalno su prijetili oblaci, pa ja svoj teleskop nisam montirao. Promatrali smo Mars i neke sjajnije deep sky objekte, ja se sjecam da sam gledao M57 i usporedjivao pogled u raznim oklularima. No vecinu vremena smo proveli u domu tete Ruze uz njenu popularnu kuhinju.

Kao i prosle godine, i ovaj JSP je sponzorirala Jamnica tako da nam gosti nisu bili zedni :) a neki od njih su se potrudili i donirali astronomske casopise i postere tako da je svatko dobio po nesto. Damir Hrzina iz ZG zvjezdarnice je donirao casopise CiS i Bolid, te nekoliko planisfera, postera i karti Mjeseca. Nasi "internacionalci" su donirali casopise Astronomija kojih je bilo i vise nego dovoljno za sve posjetitelje JSP-a.

U subotu ujutro je ekipa koja je prespavala u domu (Radan, Milan, Janko, Luka Marko, Marija i ja) isla u setnju prekrasnom Japetickom sumom do tzv. "piramide", 12-metarske konstrukcije koja se izdize iz okolne sume i inace pruza lijepo pogled u daljinu..medjutim ovaj puta su taj pogled efikasno suzbili oblaci. Bez obzira na to, suma je stvarno prekrasna i bila je prepuna raznih gljiva i cvijeca..fotke mozete vidjeti na adresi koju sam vec bio poslao.

Popodne, akda je dosao drugi "set" gostiju, iz doma smo se preselili na parkiraliste. Najavljivano sajam rabljene astro opreme bas i nije uspio jer nije bilo dovoljno posjetitelja, ali zato je Zlatko iz OI Optimus svima pokazivao razne novosti..Antares wide field okulare, 15x70 TS dalekozor za samo 1000kn i mali 70mm maksutov spotter (25-75x zoom) na kojeg se uz pomoc adaptera mogu staviti i "pravi" okulari. Stvarno je bilo steta sto se barem malo nije razvedrilo da mozemo isprobati ove delicije..

Vecer smo, naravno, proveli u domu uz (nadam se) ugodno druzenje svih prisutnih. Buduci da nikoga osim astronoma nije bilo, organizatoru moram zamjeriti ;) da nije bolje organizirao stolove glede medjusobnog druzenja. Ipak iz razgovora mislim da je sve proteklo u redu te da ce mnogi nastaviti tradiciju dolazenja na veliki JSP, bez obzira na vrijeme i cinjenicu sto neki imaju puuuno bistrije nebo nego sto ono na Japeticu ikada moze biti.

Hvala svima i dovidjenja do drugi put..

--
Boris Stromar : AD INFINITUM member : Zagreb, Croatia, Europe