• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Koliko je sati na Pioniru 10?

Started by Kizza, May 09, 2011, 09:10:36 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Kizza

  Nešto razmišljam o protoku vremena i o vremenskom kašnjenju na Svemirskom brodu.Uzeo sam primer letelice "Pionir 10",  http://sr.wikipedia.org/sr/Pionir_10 ,koji je lansiran 3.3.1972 godine pa me zanima koji je datum na njemu ako postoji časovnik koji je verovatno bio podešen na Zemaljsko vreme.Da li se to može izračunati?Gledao sam kako usklađuju časovnike na GPRS satelitima,i to dosta često,tako da na Pioniru 10 vreme mora biti usporeno ali kolko?
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

kruska

pod uslovom da se ne kvari sat. ajnstajnu bi bilo drago cak i da je 2012 na pioniru

Kizza

Ipak mislim da pokazuje,ako ga ima, 1994 godinu.Vreme na njemu teče sporije  ;) 
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Yagodinac


Kizza

Sa Wikipedije o "Specijalnoj teoriji relativnosti od Alberta Anštajna" :Citat:
Dilatacija vremenaNeka se sistem od dva ogledala od kojih se naizmenično odbija foton kreće brzinom v u odnosu na sistem koji je u stanju relativnog mirovanja i neka je rastojanje između tih ogledala L. Za posmatrača u pokretnom sistemu vreme koje protekne između dva sudara sa istim ogledalom je:
Posmatrač koji se nalazi u stanju relativnog mirovanja smatra da je put koji mora da pređe foton u stvari veći iznosi D. Ovde dolazi do razilaženja relativističke i klasične fizike koje je odlična ilustracija njihove opšte razlike. Prema klasičnom shvatanju isto je vreme za koje foton prelazi taj put, a različita je brzina. Relativistički gledano brzina je ista, a vreme različito. Stoga možemo pisati:
Ostaje da se pronađe veza između ta dva vremena. Uz pomoć Pitagorine teoreme i sređivanjem[Napomene 2]:
Δt

S obzirom da je  ova formula govori da je vreme koje pokazuje pokretan sat manje od onog koje pokazuje onaj koji je u stanju relativnog mirovanja. To bi značilo da ako čovek na svemirskom brodu odleti u kosmos i provede tamo određen broj godina kada se bude vratio na Zemlji će proći više godina nego što je on proveo u kosmosu! Ovaj efekat daje mogućnost perspektive vremenskih putovanja, koja je ipak, pre svega teorijska. Takvo vremensko putovanje je praktično neizvodljivo, jer zahteva veliki utrošak energije, najpre da bi se brod ubrzao do brzine na kojoj se relativistički efekti jasnije projavljuju, a zatim i za zaustavljanje, i slične promene u kretanju. Takođe čovek ne bi mogao dugo da izdrži veliko ubrzanje kakvo bi bilo potrebno za taj poduhvat. U suštini je drugi nedostatak manje važan od prvog, jer se i kretanjem od dve-tri godine pod konstantnim ubrzanjem g (jednakom onom Zemljine teže) postiže sasvim primetna vremenska razlika. Ipak, prvi je dovoljno veliki da onemogući ostvarenje ovakvog projekta. U savremenoj nauci postoje još neke ideje zasnovane na OTR o vremenskim putovanjima, ali one već izlaze iz okvira STR.-završen citat.

Ovaj problem se već primećuje na Geostacionarnim satelitima koji kruže oko Zemlje jer bi inače zalutali i podaci o vašoj poziciji ne bi bili tačni.Nisam siguran,pa zato pitam,da li se  korekcije vremena se vrše na svakih dvadeset minuta,a to je i dokaz da je Anštajnova teorija tačna!Pa nešto razmišljam koliko li je sati,verovatno se i datum promenio,na Pioniru 10 u odnosu na ovaj na Zemlji ???
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

NShappy

Kod ovh GPS satelita, bitna je tačnost veća od mikrosekunde pa se zbog toga mora redovno korigovati njihov interni sat. A kod Pionira... verovatno ima određenog pomeraja vremena, ali pitanje je kolika je tačnost njegovog časovnika? Da li je dovoljno tačan da se evetualni pomeraj izmeri?

ikalo

May 10, 2011, 11:37:07 am #6 Last Edit: May 10, 2011, 11:53:02 am by ikalo
Nije lako izracunati dilataciju vremena na Pioniru 10, zbog toga sto je sonda mjenjala brzinu tokom svog leta. Prvo je ubrzavala, a sad lagano usporava...
Na brzinu sam pokusao da napravim racunicu, i ako sam nasao dobru formulu, mislim da bi eventualni sat na pioniru 10, pod uslovom da jos uvijek radi, jer je letjelica u krizi sa napajanjem jos od 2003, mogao kasniti 10tak dana.

formula: t' = t / sqrt(1- v2/c2)

gdje je:
t' vrijeme na zemlji
t vrijeme na sondi
v brzina sonde
c brzina svjetlosti

trebalo bi, naravno, uzeti u obzir i kretanje zemlje oko sunca da bi se dobilo precizno koliko sekundi sat "kasni". Medjutim meni integrali nisu jaca strana, pa bih se zadrzao na ovoj gruboj procjeni.

spadej

a koliko takva racunica ima smisla ako znamo da je brzina sonde smesno mala u odnosu na brzinu svetlosti?

ikalo

ja nadjoh da je trenutna brzina sonde (izvor: wikipedija) 12.061 km/s
Naravno... zaboravio sam da ameri i englezi koriste decimalnu tacku... a na prvu mi se ucinilo da bi 12 km/s bila premala brzina...

zato sam i dobio rezultat koji nije ni blizu tacan... jer sam ja racunao sa 12 061 km/s (bez decimalne tacke).. hihi...
ovako, pri 1000 puta manjim brzinama, moglo bi se nakupiti nekoliko sekundi greske...

spadej

I pored vrtoglave brzine od 12km/s Pioniri kao da stoje u odnosu na C brzinu. Samim tim nema ni razlike u vremenu, osim ako satovi na njima nisu u kvaru.

Za navigaciju sluze GPS sateliti (GPRS je nesto sasvim drugo), ako sam dobro razumeo ono sto sam o njima citao, rade na principu merenja vremena i zato se vreme stalno kontorlise i podesava prema atomskom satu na zemlji. I oni se ne nalaze u Geostacionarnoj orbiti (42000 km) vec su na oko 100km visine i ima ih 24 kom. U GSO se nalaze telekomunikacioni sateliti i drugi slisnih namena a dovoljno je samo tri da "pokriju" celu zemaljsku kuglu.

gile.ms

Na dilataciju vremena (bar što se tiče GPS i sličnih satelita) mnogo više utiče razlika u gravitacionom polju Zemlje, a verujem da je to slučaj i sa ostalim letelicama koje su napustile Zemlju...

Unutar gravitacionog polja časovnici kucaju sve sporije što je gravitaciono polje (tj. zakrivljenost prostora) jače.
Profesor Alex Filippenko je u jednom od svojih sjajnih predavanja (ko nije gledao a razume engleski nek potraži u piratskoj luci "Understanding the Universe" - predavanja su fenomenalna - ona od 10giga  ;)) opisao ovu pojavu na sjajnom primeru (koji sam malko dopunio radi dramatičnosti  8)):

Uzmeš svog ljutog neprijatelja i zafrljačiš ga u crnu rupu u nadi da ćeš ga gledati kako u mukama nestaje dok ti sediš udobno smešten za komandama broda na lepom rastojanju od crne rupe...
Kako se tvoj ljuti neprijatelj približava horizontu događaja, zbog jakog gravitacionog polja, njegov sat usporava toliko da u jednom trenutku za tvojih godinu dana njegov sat otkuca tek jednu sekundu...
Ti si omatorio, promenio si sva svoja tkiva već 16 puta produžavajući svoj životni vek i sada si u 856. godini života, udobna stolica je počela pomalo da te žulja,
a svog ljutog neprijatelja gledaš kako je još uvek mlad, i još ni blizu horizonta događaja...

Ovo je (uveren sam) i pravi razlog za naziv "horizont događaja" jer ne postoji događaj iza horizonta koji možemo da posmatramo...

Pioniri već dugo nisu u Zemljinom gravitacionom polju, ali su pretpostavljam puno vremena proveli ubrzavajući (a ubrzanje je ekvivalent gravitaciji)
tako da cela priča može biti jako neprecizna ako ne poznajemo tačnu istoriju kretanja letelica i ako ne sednemo i izračunamo puuuuno integrala :)
U svakom slučaju mislim da zbog ovog efekta lako može da bude da su satovi na Pionirima otkucali "nekoliko" puta više nego naši zemaljski...
SkyWatcher 150/750 EQ3, TS 10x50, TS 20x80, Star Adventurer, EOS 550d<br />----------------------------<br />Truly, Madly, Deeply

kostur

kao sto je masa mera inertnosti tela, a inertnost tela zavisna od broja molekula i atoma u telu, tako i vreme. Masa ne bi trebala da se meri u kilogramima, ali posto je nemoguce izracunati broj molekula i atoma koristi se kilogram. Eh sad, vreme tece ravnomerno u svim delovima svemira. Jedna sekunda na Zemlji jednaka je jednoj sekundi u svemiru. U principu, trebalo bi da kasni zato sto ( mada se kod nas ono pomeranje sata ponisti ) vreme ipak tece. Postojale su stalne promene vremena ovde, dok nisu na njemu. ... Decko, odakle tebi ideja da on ima sat i kalendar :D
Sky-Watcher 150/750 N
EQ-3 montaza
Okulari Super 25 i 10 mm
Barlow 2x
Trazioc 6x30
Laserski kolimator
Optisan 36050n na fotostalku za posmatranje Sunca ;D
http://astronomija101.wordpress.com/

Kizza

Bio sam ubeđen da satovi kasne.Ako sateliti koji su tako blizu kasne,da kažemo "mnogo",logično je da će ovi dalje kasniti još više.Ako uzmemo Anštajnov primer da "sat koji relativno stoji radi brže od onog koji se kreće" mislio sam da je lako izračunati to kašnjenje jer imamo dokaz koji je realan i mnogo puta proveren.Šta je sa gravitacijom kada bi putovali brzinom bliskoj brzini svetlosti?Zašto tad važi princip o diletaciji vremena ?
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Kizza

Ako si mislio na mene,hvala ti za ono "dečko" jer mi to niko nije rekao već trideset tri godine  ;D (rođen sam 1958 godine)
Pa svaki svemirski brod ili letelica ima kompjuter pa verovatno da ima i sat i datum  ;)
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

kostur

pazi, ne gledam uopste ovako na fonu nikove, otprilike znam koliko je ko star(po porukama, znao sam da mozes deda da mi budes :D ) izvini ako sam te uvredio. Mislim da je bilo nesto slicno i sa jagodincem, ili tako nekim.
Sky-Watcher 150/750 N
EQ-3 montaza
Okulari Super 25 i 10 mm
Barlow 2x
Trazioc 6x30
Laserski kolimator
Optisan 36050n na fotostalku za posmatranje Sunca ;D
http://astronomija101.wordpress.com/