• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Koliko je sati na Pioniru 10?

Started by Kizza, May 09, 2011, 09:10:36 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

spadej

Vrlo zanimljiva diskusija. Moze li neko da mi pojasni kakve veze ima casovnik sa gravitacijom. Ok ako je u pitanju mehanicki sat, ali sta ako je digitalni? Ili atomski? Cini mi se da nema nikakav jer brodski kompjuteri na svim "zivim"(onim sa kojima imamo vezu) letelicama rade "k'o sat".
Prica o zemljinom gravitacionom uticaju takodje mi je nejasna. Pioniri su na svom putu prosli kroz gravitacije raznih vecih ili manjih nebeskih tela. Verovatno su ponekad bili i u hibernaciji zbog ustede goriva i drugih razloga. Ako im je sat zabrljao, kako su onda uvek budili na vreme? Kako su uvek u pravom trenutku znali gde da okrenu antenu da se jave kuci?

Kizza

Prvo pogledaj ovo: http://sr.wikipedia.org/wiki/Specijalna_teorija_relativnosti
Poslao sam e mail jednom Američkom publicisti koji je pisao o Pionirima pa će mo videti da li može da nam pomogne.Bilo bi lepo kada bi mogli da "bacimo" pogled na Pionirove časovnike ali to je nemoguće.Šteta.
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

gile.ms

Dilataciju vremena ubrzanih sistema ili sistema unutar gravitacionog polja opisuje opšta teorija relativnosti...
Specijalna teorija relativnosti opisuje samo referentne sisteme koji se kreću ravnomerno...

QuoteMoze li neko da mi pojasni kakve veze ima casovnik sa gravitacijom.

uf... ima veze i te kako... Elegantni kosmos mislim da ima deo koji to baš lepo opisuje,
probaću da iskopam večeras....

Ono što je meni predstavljalo najveći problem da shvatim, i najveću olakšicu kada sam shvatio je sledeće (a vezano za specijalnu TR)
Pera i Mika se kreću konstantnom (i velikom) brzinom jedan u odnosu na drugog.
Pera baca pogled na Mikin sat i primećuje da Mikin sat kuca sporije od njegovog.
Mika baca pogled na Perin sat i primećuje da Perin sat kuca sporije od njegovog.
!!!
Na dosta mesta u literaturi i na netu je ovo pojašnjeno, ali mislim da je baš Brajan Grin u Elegantnom kosmosu i ovde briljirao u pojašnjenju...
SkyWatcher 150/750 EQ3, TS 10x50, TS 20x80, Star Adventurer, EOS 550d<br />----------------------------<br />Truly, Madly, Deeply

power of reason

Evo kako ja shvatam ono o blizancima.Znači jedan blizanac se udaljava od zemlje brzinom svetlosti,teko da prvi blizanac može njega da vidi tek pošto svetlost sa rakete dođe do zemlje.A pošto se prvi blizanac kreće brzinom svetlosti ,svetlosti sa rakete je potrebno duplo više vremena da dođe do zemlje.I kad blizanac dođe do krajnje tačke za 10 godina ovaj sa zemlje će videti da je on tek na pola puta.Tako da kad prođe 20 godina ovaj blizanc sa zemlje će videti drugog u kranjoj tački i kad pomeri glavu od teleskopa iznenadiće se jer drugi blizanac stoji pored njega.I obojica imaju isto godina.Druga je priča da se kretao brže od svetlosti.Iako je to valjda po Ajnštajnu nemoguće.Ali i u tom slučaju bi imali isto godna,jedino ako brzina kretanja ne usporava starenje ćelija.Iako kad pogledamo kod životinja oni što se brže kreću kraće žive.

Znači sve zavisi od brzine svetlosti,i ta diletacija vremena važi amo u odnosu na posmatrača.Tako da je na toj sondi isto vreme,jedino ako neke druge sile nisu poremetile rad časovnika.Tu nemislim na gravitaciju,jer neverujem da gravitacija može da poremeti rad atomskog časovnika,pa ni elektronskog.

r2d2

May 10, 2011, 07:57:54 pm #19 Last Edit: May 10, 2011, 08:06:39 pm by r2d2
Pa cujte dilatacija vremena se ne dogadja samo pri brzinama bliskim svetlosti ona se dogadja i pri obicnoj brzini od 2 km/h, samo sto je iznos toliko mali da je zanemarljiv i ne moramo da zbog toga uskladjuemo casovnike. Znaci u svakoj formuli t=s/v dodaje se delta t

Dilatacija vremena vazi za bilo koju brzinu na svetu!!!!

Daklen naravno da dolazi do ralicitog ocitavanja na satu Pionira u odnosu na zemljin i mozda ima neke veze sto je to kontinuirano kretanje od vise decenija ali sumljam da je razlika veca od sekunde sveukupno.

Kizza

Naravno da diletacija postoji i na malim brzinama a da li znaš kolko često se koriguje vreme na geostacionarnim satelitima?
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

r2d2


gile.ms

Baš iz ranije pomenutih video predavanja Aleksa Filipenka sam sam saznao da se na GPS satelitima (a i ostalim pretpostavljam) ne koriguje vreme,
već su po unapred izračunatoj dilataciji podesili časovnike da rade sporije kako bi kompenzovali brži protok vremena...
SkyWatcher 150/750 EQ3, TS 10x50, TS 20x80, Star Adventurer, EOS 550d<br />----------------------------<br />Truly, Madly, Deeply

r2d2


Kizza

May 10, 2011, 09:03:46 pm #24 Last Edit: May 10, 2011, 10:01:14 pm by Kizza
Kao što znate slabo govorim engleski a evo dela teksta,koji je dao r2d2,ali sa googl prevodom:

Relativistički efekti,
Sledeći odeljak neće pružiti sveobuhvatnu objašnjenje teorije relativnosti. U normalnom životu smo prilično svesni sveprisutnosti teorije relativnosti. Međutim, to ima uticaja na mnoge procese, među njima je pravilno funkcionisanje GPS sistema. Taj uticaj će uskoro biti objašnjeno u nastavku.

Kao što smo već naučili, vreme je relevantan faktor u GPS navigacijom i moraju biti tačne do 20 - 30 nanosekundi da obezbedi neophodne tačnost. Zato brzo kretanje samih satelita (skoro 12000 km / h), moraju biti uzeti u obzir.

Ko je već bavio teorijom relativnosti zna da vreme teče sporije u veoma brze pokrete. Za satelita se kreće brzinom od 3874 m / s, Satovi sporije kada se posmatraju sa Zemlje. Ovaj relativistički vremena dovodi do dilatacije netačnost vremena od približno 7,2 mikrosekundi dnevno (1 mikrosekundi = 10-6 sekundi).

Teorija relativnosti takođe kaže da vreme teče sporije jači polje gravitacije. Za posmatrača na Zemlji površini sat odbora satelita radi brže (kao na jednom satelitu u 20000 km visine je izložena mnogo slabiji polje gravitacije od posmatrača). A ovaj drugi efekat je šest puta jača od vremena dilatacija je gore objašnjeno.

Sve u svemu, satovi od satelita izgleda da radi malo brže. Pomeranje vremena za posmatrača na Zemlji će biti oko 38 milisekundi dnevno i bi se na ukupno greške od oko 10 km dnevno. U cilju da te greške ne moraju da budu stalno ispravljena, satovi od satelita su postavljeni na 10,229999995453 MHz umesto 10,23 MHz ali se rade kao da su 10,23 MHz. Ovim trik relativističke efekte se kompenzuju jednom za svagda.

Postoji još jedan relativistički efekat, koji se ne smatra za normalnu poziciju odluke od strane GPS-a. To se zove Sagnac-efekat i izaziva kretanje posmatrača na zemljine površine, koji takođe kreće brzinom do 500 m / s (na ekvatoru), zbog rotacije planete. Uticaj ovog efekta je veoma mali i komplikuju za izračunavanje jer zavisi pravcima kretanja. Zbog toga je samo uzeti u obzir u posebnim slučajevima.

Greške GPS sistema su sažeti u sledećoj tabeli. Individualne vrednosti nisu konstantne vrednosti, ali su predmet neslaganja. Svi brojevi su aproksimativno vrednosti.

Jonosferskih efekti ± 5 metara
Smene u satelitskim orbitama ± 2,5 m.
Sat greške satovi satelita '± 2 metra
Multipath efekat ± 1 metar
Troposferski efekti ± 0,5 metar
Obračun und grešaka u zaokruživanju ± 1 metar

Sve u svemu ovo sumira do greške od ± 15 metara. Sa SA još uvek aktiviraju, greška je u opsegu od ± 100 metara. Korekcije pomoću sistema kao što VAAS i EGNOS, koja se uglavnom smanjuju jonosferskih efekte, ali i poboljšati orbite i sat greške, ukupna greška je svedena na oko ± 3 - 5 metara.

Bravo r2d2 :)
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

kostur

ja smatram da su amerika i Rusija 20 godina iza nas.
Sky-Watcher 150/750 N
EQ-3 montaza
Okulari Super 25 i 10 mm
Barlow 2x
Trazioc 6x30
Laserski kolimator
Optisan 36050n na fotostalku za posmatranje Sunca ;D
http://astronomija101.wordpress.com/

kostur

a zaboravio sam da pitam. vreme je promenljivo pri bilo kakvoj brzini. Tako sam ovde procitao. Znaci Zemlja se okrece, oko svoje ose, oko Sunca, i zajedno s njim oko centra galaksije, znaci ona se ipak krece, ipak postoji brzina. Mozda je vreme promenljivo prividno samo za telo koje se krece. Sto znaci da je vreme na Zemlji pogresno izmereno.
Sky-Watcher 150/750 N
EQ-3 montaza
Okulari Super 25 i 10 mm
Barlow 2x
Trazioc 6x30
Laserski kolimator
Optisan 36050n na fotostalku za posmatranje Sunca ;D
http://astronomija101.wordpress.com/

kulevb

Quote from: Kizza on May 10, 2011, 04:27:31 pm
Bio sam ubeđen da satovi kasne.Ako sateliti koji su tako blizu kasne,da kažemo "mnogo",logično je da će ovi dalje kasniti još više.Ako uzmemo Anštajnov primer da "sat koji relativno stoji radi brže od onog koji se kreće" mislio sam da je lako izračunati to kašnjenje jer imamo dokaz koji je realan i mnogo puta proveren.Šta je sa gravitacijom kada bi putovali brzinom bliskoj brzini svetlosti?Zašto tad važi princip o diletaciji vremena ?


Kasni u odnosu na sta?
90/900 EQ2 SkyWatcher Refraktor,
barlow 2x.
okulari 25, 10, 6.

kulevb

Deo intervjua sa Nikolom Teslom. Da napomenem da ne pokusavm sa ovim nista reci vec samo smatram da je ovaj delic lep za astronome.

NOVINAR: Ne rаzumem ipаk zаšto ste toliko protiv Ajnštаjnа.

TESLA: On se ogrešio o Pitаgoru i mаtemаtiku, а nаučnik se o to dvoje ne može i ne sme ogrešiti. Brojevi i jednаčine su znаci kojimа se obeležаvа Muzikа Sferа. Dа je Ajnštаjn čuo njene zvuke, ne bi stvаrаo Teoriju Relаtivnosti. Ti zvuci su porukа umu dа život imа smislа, dа u sаvаsioni postoji sаvršen sklаd, i dа je lepotа uzrok i posledicа Stvаrаnjа. Tа Muzikа je večno kruženje zvezdаnih nebesа. Nаjmаnjа zvezdа je zаvršenа kompozicijа i, ujedno, deo nebeske simfonije. Otkucаji čovekovog srcа su delovi te simfonije nа Zemlji. Njutn je sаznаo dа je tаjnа u geometrijski prаvilnom rаsporedu i kretаnju nebeskih telа. On je spoznаo dа je hаrmonijа vrhovni zаkon u svemiru. Zаkrivljeni Prostor je hаos; hаos nije Muzikа. Albert Ajnštаjn je glаsnik vremenа Buke i Besа.
90/900 EQ2 SkyWatcher Refraktor,
barlow 2x.
okulari 25, 10, 6.

Sekula

Za sada nastavite ovu temu odavde, zbog tehničkih problema.
| SW newtn 200/1000 | SW NEQ6 Synscan goto | Logitech Quickam Pro 3000 | Canon EOS 550d | Baader astrosolar filter |  SW Black Diamond ED 80/600 | Flattener korektor SW 0.85 | Lacerta MGEN autoguider | Nikon action ex 10x50 cf binocular |