• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Koliko je sati na Pioniru 10?

Started by Kizza, May 09, 2011, 09:10:36 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

aleksandar

Ima tu nesto (bar meni) ne jasno u vezi brzine svetlosti i protoka vremena.
Uzmimo za primer nama najblizu zvezdu ALFA KENTAURI (udaljena 4.3 svetlosne godine od nas).
Zanemarimo ubrzavanje i usporavanje rakete, recimo da je u stanju da momentalno postigne brzinu svetlosti.
Udju astronauti u raketu, pritisnu dugme i krenu ka Alfi. Mi ih posmatramo kroz "mocan" teleskop. Posmatramo ih mi tako 4.3 godine dok putuju tamo i 4.3 godine dok se vracaju nazad.
Posle 8.6 godina neprekidnog gledanja kroz socivo teleskopa, oni se vrate i saopste nam da je za njih vremeleta  trajalo "nula" sekundi...

ikalo

Teoretski je tako.
za foton vrijeme stoji.
Medjutim, za bilo koju cesticu koja ima masu, nemoguce je da postigne brzinu svjetlosti, jer je za to potrebno uloziti beskonacno mnogo energije ( u bukvalnom smislu te rijeci ).

Kizza

Zanimljivo ali koliko je sati trenutno na Pioniru 10 u odnosu na ovo na Zemlji ?
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

kulevb

Na Pioniru je trenutno sati isto koliko je i na zemlji i na jupiteru i bilo gde drugde. Jedino mozda casovnik na pioniru pokazuje nesto drugo jer je on masina koja radi onako kako mu je zadato. Sat ne pokazuje vreme vec samo nasu percepciju vremena.
90/900 EQ2 SkyWatcher Refraktor,
barlow 2x.
okulari 25, 10, 6.

power of reason

Ako za foton vreme stoji,onda se i prostor ne menja,jer prostor bez vremena ne postoji kao ni vreme bez prostora,zar nije to prostorno vremenski kontinium.Znači foton je nepomičan.To što je brzina svetlosti,najveća moguća brzina,ne znači da vreme prstaje da teče ako se krećemo tom brzinom,nego samo znači da je vreme kao i svemir beskonačno i da nije počelo da tče iz jedne tačke,iliti singulariteta.To je još jedan argument protiv vlikog praska.A Ajnštajna su ljudi slabo shvatili,uzeli su od njega samo ono što im je trebalo u njihovim teorijama,ali nisu shvatili sveukupno značenje njegovih teorija.Nije on rekao da oni koji se brzo kreću za razliku od onih koji stoje doživljavaju sporije proticanje vremena,nego da oni koji stoje vide ,da oni koji se kreću doživljavaju sporije proticanj vremena,upravo zbog ograničene ,odnosno konačne brzine svtlosti.Nema tu ništa neverovatno,ili neshvatljivo.Tako se bar meni čini,verovatno ne mogu da shvatim drugačije.

ikalo

"ako za foton vreme stoji, onda se i prostor ne menja" <- mozes li mi malo opsirnije ovo objasniti?

Kizza

@ikalo
Šta je sa "Diletacijom Vremena"?
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

ikalo

@kizza nije problem Dilatacija, nego tvrdnja da ako za foton vreme stoji, onda se prostor ne menja... zanima me kako je nas dragi Power of Reason dosao do te tvrdnje...

Kizza

Pa kako može da bude isto vreme i na svemirskoj letelici i na Zemlji  ???
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

spadej

A sta je u stvari vreme? Da nemamo casovnike da li bi znali da postoji vreme?

r2d2

Vreme se meri u odnosu na neki referentni sistem! Sta se dogodi kada se telo mase krece velikim brzinama ,, vreme se uspori ali samo za posmatraca koji stoji. Za telo s masom koje ubrzava vreme protice potpuno normalno iako izgleda drugacije u drugom referentnom sistemu. Ne postoji univerzalno vreme koje vazi za sve sisteme-to je rekao cika Ajnstajn tj. svako ima "svoje" vreme. Foton je sasvim druga prica jer nema masu i njega treba da posmatramo sa drugim pristupom.

ikalo

I posmatracu koji se krece, cini se da vrijeme sporije tece onom drugom posmatracu koji stoji...

power of reason

evo kako ja razumem diletaciju vremena.za vreme koje svetlost dođe do posmatrača telo koje s krće napravi pomakkoji mi nevidimo.Mi vidimo njegovu brzinu kretanja ali nevidimo taj pomak.Tako da ispada da ono pređe manji put nego što bi trebalo i onda,da pojednostavim iz formule t=s/v mi mislimo da je njegovo vreme sporije.To se najbolje vidi kod velikih brzina,bliskih brzinama svetlosti.To se jednostavno ispravlja samo oduzmemo taj pomak.Kao što se rdi na satelitima.A MOŽDA MISLIM POGREŠNO.

stameni

Nemojte, ljudi, k'o boga vas molim ;)

E, sada bez šale. Budući da se svako malo pojavi (ne samo na ovom forumu) genijalac koji bi da "ruši" nesrećnog Ajnštajna, da li postoje u on-line varaijanti, nekom sajtu ili nekoj dostupnoj knjizi konkretni, ekstremno čvrsti, a najbolje numerički rezultati merenja koji neposredno ili posredno potvrđuju pojedine aspekte obe teorije relativnosti? Čisto da kada stigne zalutala (možda i zaludna?) duša, da je izvedemo "na pravi put"... :)

Dakle, da bi ovaj princip "profunkcionisao", institucija koja "nudi" podatke morala bi da bude takva da se ne mogu postavljati pitanja o njenom autoritetu, već da samo sadrži eksperimentalne rezultate u "crno na belo" varijanti :)

Nekoliko godina unazad bio sam pretraživao nekolike "preprint" arhive, ali nisam dovoljno stručan da bih bilo koji od njihovih dokumenata iole mogao da vrednujem; uz to, ti radovi se pojavljuju u rapidnim količinama, pa je veoma težak posao isfiltrirati tačno ono što nam treba.

Na žalost, i sa ovog foruma uspešno smo uspeli da rasteramo :( profesionalne naučnike, pa su pitanja koja sam ovde postavio manje-više retorička.

ikalo

Ne znam da li negdje postoji opisan, ili mozda cak preveden, opis jednog eksperimenta. Pokusacu ovdje da ga prepricam.

Procitao sam o tome u knjizi "Elegantni kosmos", koja je spominjana ovdje na forumu, a ja sam je skinuo pomocu torrenta. Na engleskom je. Otprilike kaze ovako:

Elementarna cestica Muon (ako grijesim molim da me neko ispravi) u stanju mirovanja se raspadne za 2 milisekunde. Medjutim ako se prilikom sudara u akceleratorima prilikom nastanka krece brzinama od oko 90% brzine svjetlosti, vrijeme raspada je znatno duze i slaze se sa Ajnstajnovom teorijom.

Istovremeno, ako gledamo iz perspektive Muona koji se krece, njegov zivot traje opet te 2 milisekunde, a onog u mirovanju znatno duze.

Do ovoga dolazi iz razloga sto je informaciji o raspadu potrebno neko vrijeme (informaciju u ovom slucaju prenose fotoni koji se krecu brzinom c) da stigne od jednog do drugog Muona.

za PoR: Dilatacija vremena nije jedina pojava koja nastaje prilikom kretanja. Dolazi i do izoblicenja duzine. Medjutim pojava je proporcionalna i zavisi od toga koji sistem se uzme kao referetni. Uzmimo na primjer raketu koja se krece odredjenom brzinom u odnosu na posmatraca na Zemlji. Za posmatraca na Zemlji, vrijeme u raketi ide sporije i njena duzina se mjenja. Za posmatraca u raketi, vrijeme na Zemlji usporava i Zemlja se izduzuje. Ne znam bolje da objasnim, ali sve ovo je posledica toga sto informacija o pojavama moze da se krece maksimalnom brzinom c.

Postoji i dilatacija koja je posledica gravitacije. Ovu pojavu nisam jos najbolje shvatio, ali mislim da je posledica zakrivljenosti prostora.

Na GPS satelitima je izrazena upravo upravo dilatacija kao posledica Zemljine gravitacije, i mjeri se u nanosekundama godisnje. Ali prilikom proracuna polozaja na Zemlji dolazi do greske od 20m za svaku naosekundu. Zbog toga su satovi na njima tako konstruisani da prije lansiranja "zure" tako da u orbiti mjere isto vrijeme kao mi na Zemlji. Ostale pojave koje su posledica maksimalne brzine c, a nisu "kumulativne" se uzimaju u obzir u softveru koji obradjuje GPS signal i pokazuje poziciju na Zemljinoj povrsini. Mislim da je neko vec detaljno pisao o ovome na forumu.