• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Koliko je sati na Pioniru 10?

Started by Kizza, May 09, 2011, 09:10:36 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

stameni

@ikalo: Nisam imao takvu literaturu na umu. Ovaj odgovor koji si dao umnogome podseća na dosadašnji klasični scenario tipa "Pera ložač je rekao / uradio ovo ili ono...".

Naravno, nemojte misliti da omalovažavam bilo kog popularizatora fizike: mislim da oni rade vrlo, vrlo težak zadatak, u rangu sa "najtvrđim" ;) eksperimentalcima i teoretičarima, samo rade na "susednom šalteru" ;)

Zbog toga sam pomislio da ne bi bilo loše da se na jedno mesto (npr. na sajt AM-a) postave konkretni, naučno provereni podaci, kojima bi se, pretpostavljam, zadao težak udarac onima koji i dalje sve vreme tvrde da "Ajnštajn nije bio u pravu"... Jednostavno ih uputimo tamo gde mogu da i sami pogledaju u kakvoj su zabludi bili sve to vreme :)

Na žalost, ja se ne mogu prihvatiti tog posla, jer nemam dovoljno znanja iz ove inače veoma zanimljlive oblasti.

aleksandar

Izvinjavam se ako sam bio pogresno shvacen. Nemam nameru da rusim Anstajna niti njegovu teoriju. Samo sam prokomentarisao implikacije koje ova teorija proizvodi i koje su sa osnova zdravog razuma i logike gotovo neverovatne ali i istinite.

ikalo

@stameni Ne vidim nista pogresno u opisu eksperimenta koji se izvodi redovno u akceleratorima. Jedino naucnopopularnom literaturom je moguce pribliziti stvari obicnim ljudima u koje ubrajam i sebe. Meni bi bilo potpuno nerazumljivo da citam nekakav naucni rad na temu vremena raspadanja neke elementarne cestice u funkciji brzine kretanja iste.

kulevb

May 19, 2011, 11:10:40 pm #48 Last Edit: May 19, 2011, 11:17:26 pm by kulevb
Quote from: ikalo on May 19, 2011, 08:17:07 am
Ne znam da li negdje postoji opisan, ili mozda cak preveden, opis jednog eksperimenta. Pokusacu ovdje da ga prepricam.

Procitao sam o tome u knjizi "Elegantni kosmos", koja je spominjana ovdje na forumu, a ja sam je skinuo pomocu torrenta. Na engleskom je. Otprilike kaze ovako:

Elementarna cestica Muon (ako grijesim molim da me neko ispravi) u stanju mirovanja se raspadne za 2 milisekunde. Medjutim ako se prilikom sudara u akceleratorima prilikom nastanka krece brzinama od oko 90% brzine svjetlosti, vrijeme raspada je znatno duze i slaze se sa Ajnstajnovom teorijom.

Istovremeno, ako gledamo iz perspektive Muona koji se krece, njegov zivot traje opet te 2 milisekunde, a onog u mirovanju znatno duze.

Do ovoga dolazi iz razloga sto je informaciji o raspadu potrebno neko vrijeme (informaciju u ovom slucaju prenose fotoni koji se krecu brzinom c) da stigne od jednog do drugog Muona.

za PoR: Dilatacija vremena nije jedina pojava koja nastaje prilikom kretanja. Dolazi i do izoblicenja duzine. Medjutim pojava je proporcionalna i zavisi od toga koji sistem se uzme kao referetni. Uzmimo na primjer raketu koja se krece odredjenom brzinom u odnosu na posmatraca na Zemlji. Za posmatraca na Zemlji, vrijeme u raketi ide sporije i njena duzina se mjenja. Za posmatraca u raketi, vrijeme na Zemlji usporava i Zemlja se izduzuje. Ne znam bolje da objasnim, ali sve ovo je posledica toga sto informacija o pojavama moze da se krece maksimalnom brzinom c.

Postoji i dilatacija koja je posledica gravitacije. Ovu pojavu nisam jos najbolje shvatio, ali mislim da je posledica zakrivljenosti prostora.

Na GPS satelitima je izrazena upravo upravo dilatacija kao posledica Zemljine gravitacije, i mjeri se u nanosekundama godisnje. Ali prilikom proracuna polozaja na Zemlji dolazi do greske od 20m za svaku naosekundu. Zbog toga su satovi na njima tako konstruisani da prije lansiranja "zure" tako da u orbiti mjere isto vrijeme kao mi na Zemlji. Ostale pojave koje su posledica maksimalne brzine c, a nisu "kumulativne" se uzimaju u obzir u softveru koji obradjuje GPS signal i pokazuje poziciju na Zemljinoj povrsini. Mislim da je neko vec detaljno pisao o ovome na forumu.


Prijatelju bez uvrede. Ali da li si svestan sta si ti ovde napisao?
90/900 EQ2 SkyWatcher Refraktor,
barlow 2x.
okulari 25, 10, 6.

ikalo

@kulevb ja jesam svjestan sta sam napisao, ali ako sam nesto ili sve napisao pogresno, sa radoscu cu da procitam gdje grijesim, ako imas vremena da mi objasnis. Naravno da se necu uvrijediti, upravo suprotno.

r2d2

May 20, 2011, 07:58:41 am #50 Last Edit: May 20, 2011, 08:26:36 am by r2d2
QuoteZbog toga sam pomislio da ne bi bilo loše da se na jedno mesto (npr. na sajt AM-a) postave konkretni, naučno provereni podaci, kojima bi se, pretpostavljam, zadao težak udarac onima koji i dalje sve vreme tvrde da "Ajnštajn nije bio u pravu"

Jenda stvar je dokaz, a druga stvar je objasnjenje koje bi bilo jasno laicima. Problem je po mom skromnom misljenju sto mnogi imaju problema sa razumevanjem objasnjenja u obicnom smislu recu. Dokaz je precizno izveden davno sa atomskim casovnicima, jedan je bio u mlaznom avionu a kontrolni na zemlji i utvrdjeno je da posle leta aviona i uporedjenja satova da su satovi izgubili uskladjenost zbog dilatacije vremena.

http://users.scnet.rs/~mrp/schapter18.html


Kizza

Svaka čast r2d2  :) Na žalost jako sam slab sa računjanjem te ne mogu da izračunam kolko kasni sat na "Pioniru 10"?
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

sale11472

Quote from: stameni on May 18, 2011, 10:20:46 pm
.... da li postoje u on-line varaijanti, nekom sajtu ili nekoj dostupnoj knjizi konkretni, ekstremno čvrsti, a najbolje numerički rezultati merenja koji neposredno ili posredno potvrđuju pojedine aspekte obe teorije relativnosti?....


Ako misliš da je John Baez dovoljno pouzdana figura možda bi trebalo da kreneš u potragu ODAVDE naravno ovde su samo nabrojani naslovi radova pa je potrebno još malo potrage ali bar imaš odakle da počneš....i znaš šta da tražiš... i da uvek je tu i Wikipedija ;D

Doduše interesantnije bi bilo da protivnici Ajnštajnove STR daju neki eksperiment koji je pobija......

Nego izračuna li neko ili da je bar pronašao na Mreži koliko je razlika u vremenu na Pionirima i Zemlji ???
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D