• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Dajte mi predloge za posmatranje

Started by levovnik, June 03, 2011, 01:18:25 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

levovnik

Kada sam se odlučivao za teleskop prvo sam sebi definisao interesovanja: Mesec, planete, dvojne zvezde, DSO. Tako dođoh do refraktora 102/1000 i, za sada, dva okulara, 25 mm i 10 mm. Još uvek me drži ovaj redosled interesovanja ali...
Mesec kasno izlazi, Saturn koji zaista odlično izgleda sa ovim teleskopom pobegne iza "komšijskog oraha", a ostale planete su u bekstvu ispod horizonta.
Tako se ja odlučim da malo gledam i DSO. E sad, o gledanju kasnije, ali prvo ih treba naći.
Jednom sam, slučajno, naleteo na M5 ili bar mislim da je to bio M5. Zatim, morea mi je u jednom postu predložio M13 u Herkulesu i po njegovim instrukcijama sam ga našao "iz prve".
Vidim ja, ide to meni, pa se zaletim i na M101. Verovali ili ne, ali u tri navrata (tri noći) sam pokušavao da je nađem i nisam uspeo. :-[ Da stvar bude gora, forum tih dana nije radio pa nisam mogao ni da kukam za pomoć. Svaki put sam sebe proveravao time da li ću ponovo umeti naći M13 i svaki put sam uspevao, pa sam se bio zanosio da ću naći i neku galaksiju, i to baš M101. Uvek bih kretao od Mizar-a i uvek bih negde zalutao ne našavši je.
Te, treće noći, ipak zaključim da sam još uvek "zelen" za M101 i probam da tražim nešto drugo. Kada sam već bio kod "velikog medveda", vidim na Stellarium-u da je M81 u komšiluku. Pošto sam već bio spreman da se pakujem i idem na spavanje, potpuno nonšalantno sam kalibrisao R.A. skalu prema Dubhe i počeo da motam ručice ka koordinatama M81. Zaboravih reći da se useveravam "odokativnom metodom" tako što kroz rupu za polarni tražilac na EQ3 nanišanim u Polaris, pa nešto preterano i ne verujem u preciznost "mojih koordinata".
Pogledam kroz okular i ne mogu da verujem, U "istom kadru" M81 i M82. Zapravo, u prvi mah sam pomisilio da je krajnje vreme za spavanje i da mi se muti pred očima, ali ne, to su ipak bile dve galaksije. Dva tri puta sam morao da proveravam koordinate na teleskopu i u Stellariumu da poverujem da sam našao galaksije. Naravno, odložio sam bio spavanje za još sat vremena. :)
Moram priznati da ne izgledaju kao slike sa Hubble teleskopa, ali se ipak vide. Oblik se jasno razaznaje ali se ne mogu uočiti zvezde u njima. Zapravo više izleda kao zvezda u sredini oko koje je nega izmaglica.

Sad, recite vi meni, da li je moj teleskop ipak slab za takve stvari (mislim na M101) ili me muči svetlosno zagađenje okoline? Imam banderu ispred kuće na koju su stavili neku žutu sijalicu kao da osvetljavaju petlju na autoputu a ne malu ulicu. Ova današnja deca se samo igraju na kompjuterima. Nikako da im padne na pamet praćka kao što smo mi to radili u svoje vreme. Mene sad sramota ovako matorog da razbijam sijalice po ulici, a verovatno bi me rabile komišije kada bih im napravio mrak.  ::)
Ili je problem u ,,astronomu" koji ne ume?

Predložite mi neke interesantne objekte za posmatranje. Nemojte nešto teško. Andromedu ostavljam za jul, dugo mi je da je čekam do tri ujutru jer mi treba bar 25 stepeni altitude iznad horizonta.
SkyWatcher 102/1000 EQ3

Sekula

Ja lično predlažem da download-ujete jedan lep astro atlas sa kartama koje su besplatne i imate ih u crno beloj varijanti kao i u boji. Možete sve ovo da odštampate u A4 formatu a po mogućnosti i da plastificirate svaku, da bi izbegli noćno rošenje, gužvanje, cepanje i bilo kakvo drugo habanje. Na ovaj način ćete značajno olakšati sebi lov na M-ove i ostale objekte:

http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1052

Što se tiče stvari kao što je osvetljenje sa ulice, osim vanzakonskih postupaka, jedino što možete probati da uradite pre nego da sagradite svoju opservatoriju negde van grada, je da probate da napravite tzv. veštački horizont. Dakle, bilo kakav mehanički zaklon koji će optimlano do visine tog svetla na stubu da zatvara pogled neposredno ispred vas. Da li će to biti ćebe na žici ili neka druga improvizacija, razmislite šta tu možete da uradite. Sve ostalo podrazumeva prevoz automobilom negde van grada i povratak ranom zorom.
| SW newtn 200/1000 | SW NEQ6 Synscan goto | Logitech Quickam Pro 3000 | Canon EOS 550d | Baader astrosolar filter |  SW Black Diamond ED 80/600 | Flattener korektor SW 0.85 | Lacerta MGEN autoguider | Nikon action ex 10x50 cf binocular |

levovnik

Quote from: Sekula on June 03, 2011, 02:23:53 am
Ja lično predlažem da download-ujete jedan lep astro atlas sa kartama

To sam već uradio. Download-ovao sam baš taj atlas koji ste mi preporučili, ali mi je Stellarium na laptopu za sad praktičniji.

Quote from: Sekula on June 03, 2011, 02:23:53 am
Dakle, bilo kakav mehanički zaklon koji će optimlano do visine tog svetla na stubu da zatvara pogled neposredno ispred vas.

Na žalost to mi je neizvodljivo. Nemam problem sa direktnim izvorom svetla, već sa blještanjem cele ulice od tih svetala. Ulica toliko "sija" da mi zatamni celo istočno nebo. Vega mi je jedini orijentir, a da bih video Herkules sazvežđe moram dobro da se "skoncentrišem".
Ako vreme posluži ovaj vikend, probaću da se odvezem negde "u njive", da probam kako to izgleda kad nema nikakvog svetla okolo.
U svako slučaju, havala na predlozima.

SkyWatcher 102/1000 EQ3

Yagodinac

Za pravo osmatranje poželjne su tamnije lokacije ali i poželjno je da budu negde malo uzdignutije, čisto da budemo van izmaglice koju generiše ravnica. Ne mora to da bude preko 1000m ali ako imaš u blizini neko brdo obavezno probaj.
Što se tiče M101... eh. Nju sam prvi put video na MMaratonu jer je veoma težak objekat za "od kuće". Ja je nalazim relativno lako jer je 150/750 na samo 30x prosto stvoren za tako nešto ali treba nekoliko stvari:
- veoma transparentno kao što je bilo cele prošle nedelje,
- odsustvo meseca
- sa Mizarom i Alkaidom M101 čini veoma pravilan jednakostranični trougao, korisno znati
- i kad je nađeš zaboravi na krake. Vidi se samo mutno i veoma tamno jezgro.

Ukratko, ništa posebno. Ta galaksija vizuelno prikazuje možda 20% svoje površine. Pravi sjaj se dobija tek na fotografijama. Sad je baš obrađujem  8)

gile.ms

Quote from: levovnik on June 03, 2011, 01:18:25 am
Predložite mi neke interesantne objekte za posmatranje.


Ja bih ti predložio potez istok-jug... M57 je jednostavno naći između dve "donje" zvezde u Liri, a u komšiluku je i prelepa M27...
Kad si već u okolini Labuda obiđi M29 - ako ne zbog samog jata ono zbog prelepe okoline :)

Kada Orao dovoljno "uzleti" iza njegovog repa imaš jato divljih pataka :) M11 - Wild Duck cluster...
Ako atmosfera bude dovoljno mirna pogledaj ga i sa 10mm okularom - ja sam pre neko veče bukvalno ostao bez daha gledajući ga na 90x
(tamno je i teško za fokusiranje u mom teleskopu sa 10mm okularom ali i dalje hvata vrtoglavica od ogromnog broja jedva vidljivih zvezda unutar jata...)

Posle toga obavezno hvataj "liniju" M16, M17, M18 (i M24 - ovo je već meta za dvogled), a ako je dovoljno "kasno" (posle ponoći i kasnije) u nastavku ove linije malo niže su nezaobilazna M8 - Laguna sa M20 i M21 u bilizini...

Mislim da ti ni za jedan od ovih objekata (osim M20 i M21) nije neophodno specijalno tamno nebo, ali za potpuni užitak naravno - što tamnije to bolje...

Vedro nebo!
SkyWatcher 150/750 EQ3, TS 10x50, TS 20x80, Star Adventurer, EOS 550d<br />----------------------------<br />Truly, Madly, Deeply

levovnik

Quote from: Yagodinac on June 03, 2011, 02:32:47 pm
Što se tiče M101... eh. Nju sam prvi put video na MMaratonu jer je veoma težak objekat za "od kuće".

Uf, dobro je, :) već sam pomisio da sam glup da je nađem. Zato sam se i obratio na ovom mestu, da čujem "iskustvo".  :)

Quote from: Yagodinac on June 03, 2011, 02:32:47 pm
- sa Mizarom i Alkaidom M101 čini veoma pravilan jednakostranični trougao, korisno znati

Ma taj trougao me i zeznuo da se zalepim na nju. ::) Računao sam da je odličan reper za traženje, ali nisam znao za gore pomenute detalje.

Quote from: gile.ms on June 03, 2011, 04:23:04 pm
Ja bih ti predložio potez istok-jug... M57 je jednostavno naći između dve "donje" zvezde u Liri, a u komšiluku je i prelepa M27...
Kad si već u okolini Labuda obiđi M29 - ako ne zbog samog jata ono zbog prelepe okoline :) ...

E to mi treba, pravi domaći zadatak :)
Sad ću da napravim "ratni plan" posmatranja pa da navalim. Samo još da bude vedro ovaj vikend. :D
Hvala svima. Javiću šta sam "upecao".
SkyWatcher 102/1000 EQ3

kocha

Mi iz Sr. Mitrovice planiramo u petak 10. 6. budemo na Letenci, a pošto si blizu dođi...
064 8709 444

levovnik

Neverovatno, ali istinito. U zadnje tri nedelje (od kad imam teleskop) jedva da sam uspeo da uhvatim tri vedre večeri.
Malo pre sam, već frustriran oblacima, istrčao napolje ne bih li uhvatio bar malo mladog Meseca između dva fronta oblaka. Trajalo je kratko, ali je vredelo. Fascinantni prizori. Mogao bih celu noć da ga posmatram, ali zamako mi.
Okrenem se prema Vegi, kad ona "slobodna". Rešim da nađem M57 i mislim da sam uspeo. Doduše trajalo je dva, tri minuta i onda je dunuo neki vetar i navukli se oblaci. Nema veze, još jedan zadatak sam uradio, ali neću ga sebi priznati dok ne ponovim.

U međuvremenu bih nešto pitao. Vrlo često mi se dešava jedna pojava za koju ne znam šta je. Dok posmatram zvezde na malom uvećanju (25mm okular, 40x) i tražim neki DSO ili na primer večeras dok sam gledao M57, desi se da kroz vidno polje "proleti" neka svetla tačka, bele boje. Večeras su proletele dve i to u istom smeru malte ne jedna za drugom. To proletanje kroz vidno polje od 1.3 stepena traje sekund, dva i skoro svaki put je strogo pravolinijsko. Samo jednom sam video, ili mi se učinilo, da je to "svetlo" vrludalo. E sad, šta je to, avion ili meteor?
Nekako mi malo verovatno da mi avioni proleću tako često i to baš tamo gde ja gledam, a i svetlo nije blinkujuće. Pogledao sam u tom pravcu golim okom i nisam video nikakav avion. Još mi je neverovatnije da su to meteori. Ne znam, možda su oni i češća pojava nego što ja mislim da jesu.
Šta kažu iskusni posmatrači?
Da posetim svog oftamologa ili je to normalna pojava?  ;)
SkyWatcher 102/1000 EQ3

cola

Cesta je to pojava, to su neki sateliti, inace kad si vec rekao, postoji i slabaaa mogucnost da vidis neki meteorcic, ali ona je toliko maljusnja da je gotovo iskljucena, ljudi ih posmatraju sa maksimum 7x uvecanja.... :)
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Predrag

Quote from: levovnik on June 06, 2011, 11:41:15 pm
Neverovatno, ali istinito. U zadnje tri nedelje (od kad imam teleskop) jedva da sam uspeo da uhvatim tri vedre večeri.


To tako ide. Kada sam kupio ovaj moj teleskop više od dvadeset dana nisam video ni delić kako dnevnog tako i noćnog neba.

I ja mislim da si video satelit.
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

kostur

a sta je bilo sa praznim nebom? zasto morate da posmatrate objekte za koje znate sta su? zasto se jednostavno ne prepustite i uzivate u pogledu? ps. posmatraj juno :D
Sky-Watcher 150/750 N
EQ-3 montaza
Okulari Super 25 i 10 mm
Barlow 2x
Trazioc 6x30
Laserski kolimator
Optisan 36050n na fotostalku za posmatranje Sunca ;D
http://astronomija101.wordpress.com/

levovnik

Quote from: kostur on June 07, 2011, 02:00:17 pm
a sta je bilo sa praznim nebom? zasto morate da posmatrate objekte za koje znate sta su? zasto se jednostavno ne prepustite i uzivate u pogledu?

"Prazno" nebo je dobro za odmaranje živaca i uživanje. Gledam ga svaki put kad iznesem teleskop u dvorište. Međutim, i navigacija i traženje "nevidljivih" objekata ima svojih čari.
Mene pre svega interesuju planete i Mesec ali pošto su oni trenutno u "deficitu", zašto ne pogledati i nešto drugo?
Pogotovo zato što je za mene sve novo i sve interesantno. Ne gajim ambicije da ću M81 videti ni približno kao na ovoj slici, ali uzbudljivo je videti tako nešto uživo, makar i kao malu mrlju.
Podstiče i na razmišljanje. Zamisli samo šta je bilo na Zemlji kada je svetlost koju vidiš krenula na svoj put.
Zato se isplati pronaći je.

Quote from: kostur on June 07, 2011, 02:00:17 pm
ps. posmatraj juno :D

Interesantan predlog, ali mislim da sam ja još zelen za objekte magintude 10 i više. Naročito "iz dvorišta".

SkyWatcher 102/1000 EQ3

CyberianIce

Quote from: levovnik on June 07, 2011, 07:35:26 pm
Quote from: kostur on June 07, 2011, 02:00:17 pm
ps. posmatraj juno :D

Interesantan predlog, ali mislim da sam ja još zelen za objekte magintude 10 i više. Naročito "iz dvorišta".


Iako je vise magnitude, videce se bolje nego galaksije obzirom da je u pitanju tackasti objekat.
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S