• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Granična magnituda

Started by Yagodinac, July 31, 2011, 03:09:41 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Yagodinac

Od momenta kad sam otkrio ovo:
http://cdsweb.u-strasbg.fr/SimPlay/#
...interesantno mi je da merim magnitude zvezda na fotkama. Dakle, kolika je najniža magnituda koju može da registruje amaterski instrument u prosečnim uslovima?
Na slici je klaster NGC7062, isti ukucajte i na Simbadovom linku u polje pretraživača pa uporedite najniže magnitude. Po mojim procenama vidi se nešto malo ispod 17mag.


Yagodinac

Ovog puta sam hteo da snimim maglinu IC1396 (Slonova surla). Snimljeno je 136 (da, 136!) snimka po pola minuta na ISO1600 kroz 150/750, stakirano satima i... Evo rezultata.
Maglina IC1396 ne postoji  ;D
Bar na ovoj slici. Ostao je samo klaster, dok je maglinu ubio LP koji je dao sjajniju pozadinu od iste. Za ovakav objekat nadalje mi treba LP filter ili mnogo tamija lokacija (ili oba).

Svejedno, ponovo sam merio graničnu magnitudu i ona iznosi oko 17.5m, sudeći po Simplay.Ovo se inače uklapa u teorijska razmatranja da najdublja/najniža magnituda zavisi samo od aperture, ne od uvećanja, žižne daljine ili ekspozicije. U prilog tome ide činjenica da se ova i gornja slika enormno razlikuju po ekspozicijama. Gornja je 26x15sec, odnosno 6.5 minuta i to na ISO800.
Ova dole je efektivnih 68 minuta (deset puta više!) i to na duplo većem ISO1600. Granična magnituda na obe slike je potpuno ista.
Toliko o tome, pa kupujte posle male teleskope...  ;D ;D ;D

danicic_predrag

interesantno za razmisljanje ...